Zo kun jij kwetsbare kinderen in Nederland helpen
Deze week staat Nederland in het teken van 'Het Vergeten Kind'
Het opgroeien als kind in een gelukkige, gezonde en veilige omgeving lijkt vanzelfsprekend, maar helaas geldt dit lang niet voor alle kinderen in Nederland. Duizenden kinderen kunnen niet langer thuis wonen omdat de omstandigheden daar niet bevorderlijk zijn voor een veilige en gezonde opvoeding. Deze week (29 januari tot en met 4 februari) vindt de Week van Het Vergeten Kind 2024 plaats. Wil jij je steentje bijdragen? Lees dan snel verder.
De Week van Het Vergeten Kind 2024
In ons land wonen maar liefst 100.000 kinderen in onveilige of onleefbare thuissituaties. Dit jaar staat de campagne in het teken van het gebrek aan aandacht dat kinderen in jeugdzorg ervaren. Kinderen in jeugdzorg worden te weinig gezien en gehoord. Dat zorgt voor grote problemen.
Esmee Goedmakers, communicatie- en pr adviseur van Het Vergeten Kind: "Ze voelen zich een probleemgeval en hun ontwikkeling stokt. Het Vergeten Kind zet zich met deze campagne in voor een jeugdzorg waarin aandacht niet langer bijzaak, maar hoofdzaak is. Om dit te veranderen, moeten hulpverleners door gemeenten en jeugdzorgaanbieders gefaciliteerd worden om aandacht volle zorg te kunnen geven. Zij moeten de juiste randvoorwaarden creëren zodat hulpverleners hun werk kunnen doen."
Wat kun je zelf doen?
Wil jij je steentje bijdragen en kwetsbare kinderen in Nederland helpen? Om deze kinderen de aandacht te geven die ze nodig hebben, kun je volgens Esmee het volgende doen:
"Allereerst: kijk om je heen. Op veel momenten in het dagelijks leven kom je kinderen tegen - bij je in de buurt, op het schoolplein, in de bus of trein, in de supermarkt, op het sportveld, enzovoort. Daar kan je even contact maken." Tips die volgens Esmee je hierbij kunnen helpen zijn:
- Toon interesse. Stel oprechte vragen. Een kind voelt direct of de aandacht echt is.
- Verwacht niet dat kinderen je alles vertellen. Steun is niet altijd een goed gesprek, maar kan juist ook zitten in de gewone dingen, zoals een spelletje spelen.
- Stel ook een vraag als je iets vervelends hoort of ziet: ‘Kan ik je helpen?’ of ‘Is er iets wat je me wil vertellen?’. Dat geeft het kind de ruimte om zelf te kiezen wat hij wil zeggen.
- Zie je dat een kind (of gezin) buiten de groep valt, nodig ze dan juist uit en sluit ze niet buiten.
- Luister goed, neem de tijd. Oordeel niet.
Verder kan vriendelijkheid in het algemeen een hoop met kinderen doen. "Een vriendelijk gezicht, een schouderklopje of een kaartje kan al heel wat zijn voor een kind en het kind het gevoel geven dat hij of zij gezien wordt."
Belangrijk is ook: "Verwacht niet iets terug. Als een kind het niet gewend is om positieve aandacht te krijgen, kan het daar ook niet altijd positief op reageren. Een kind hoeft eigenlijk ook niet vol dankbaarheid te reageren op iets wat normaal zou moeten zijn."