Snap
  • zwemles
  • wachttijden
  • Kind

Wachtlijsten voor zwemles soms wel 24 maanden

Een tekort aan zweminstructeurs speelt hierbij een belangrijke rol.

Ben je van plan om je kleintje in te schrijven voor zwemles? Houd dan rekening met lange wachttijden door het hele land. Een steekproef van het programma Kassa heeft namelijk aangetoond dat de wachttijden in sommige gemeenten wel tot 24 maanden kunnen oplopen. De belangrijkste oorzaak: een groot tekort aan zweminstructeurs.

De redactie van het programma Kassa heeft een steekproef gedaan onder ongeveer vijftig verschillende zwemlesaanbieders. Deze bestonden uit gemeentelijke zwembaden, zwemscholen, lokale reddingsbrigades en zwemverenigingen in de provinciehoofdsteden. En wat blijkt? De wachttijden voor zwemles in sommige gemeenten kunnen behoorlijk oplopen. 

24 maanden wachten

Uit het onderzoek in de grote steden van de provincies blijkt dat de langste wachttijden zijn in Den Haag, Utrecht en Middelburg. Daar moeten kinderen soms wel 2 jaar (24 maanden) wachten voordat ze zwemles krijgen.

Daarna komen Haarlem en 's-Hertogenbosch met een wachttijd van 1,5 jaar (18 maanden). Groningen en Leeuwarden hebben een wachttijd van 1 jaar (12 maanden). Als je wilt dat je kind snel zwemles krijgt, kun je het beste naar Maastricht gaan. Daar is de wachttijd bij een zwemlesaanbieder slechts 4 maanden.

Tekort aan zweminstructeurs

De wachttijden worden voornamelijk veroorzaakt door een tekort aan zweminstructeurs. Dat stelt Titus Visser, directeur van de Nationale Raad Zwemveiligheid aan Kassa. "Het imago van een zwemdocent is niet even aantrekkelijk. Op ROC's kiezen minder leerlingen voor de opleiding. In sommige gevallen wordt het ook niet meer aangeboden, omdat er weinig vraag naar is."

Wachttijden per provincie hoofdstad

Het wachten op zwemles kan behoorlijk variëren van de ene gemeente tot de andere. Hier is een overzicht van de langste wachttijden per provinciehoofdstad.

  • Den Haag: 24 maanden
  • Middelburg: 24 maanden
  • Utrecht: 24 maanden
  • Haarlem: 18 maanden
  • 's-Hertogenbosch: 18 maanden
  • Groningen: 12 maanden
  • Leeuwarden: 12 maanden
  • Zwolle: 7 maanden
  • Arnhem: 6 maanden
  • Assen: 6 maanden
  • Lelystad: 6 maanden
  • Maastricht: 4 maanden

Wat is jouw ervaring met de wachttijden voor zwemles? Laat het weten in een reactie!

Bron: Kassa

Lees ook: 
Carnavalskleding voor je kind of baby: dit wil je!

's avatar
7 maanden geleden

Ik wil de wereld snel vertellen dat er een echte helper is die krachtig en oprecht is. Hij heeft mij onlangs geholpen om mijn relatie met mijn man te herenigen, ook al had hij al om een scheiding gevraagd. Ik zag verschillende getuigenissen van DR Ilekhojie op Facebook en Instagram. Ik aarzelde om contact op te nemen omdat ik de hoop had verloren, maar iets van binnen bleef me ertoe aanzetten het te proberen. Ik nam contact met hem op via Whatsapp en legde alles uit wat er in mijn huwelijk is gebeurd. Hij vertelde me eenvoudig dat mijn man onder slechte invloed staat en dat hij wordt gemanipuleerd, waardoor onze verbinding is verbroken en hem is gevraagd te vertrekken. Hij verzekerde mij dat hij een verzoeningsritueel gaat uitvoeren om de reeds verloren verbinding tussen ons te herstellen. Ik voorzag in alles wat hij wilde en zorgde ervoor dat alles wat nodig was beschikbaar was, omdat mijn man de enige man is die ik mijn hele leven heb gekend en ik hem niet bij mij en onze kinderen weg wilde hebben. Precies drie dagen later belde mijn man met een vreemd nummer en vroeg of hij met tranen naar huis mocht terugkeren. Ik dacht dat het een grap was totdat ik hem onze ranch zag binnenrijden. Het is nu 3 maanden geleden en we waren als middelbare scholieren, hij is nu terug met zoveel liefde en zorg. Ik dacht om zijn gegevens hier achter te laten voor het geval iemand om zijn hulp moet vragen. U kunt contact met hem opnemen via zijn e-mail (gethelp05@gmail.com of bel/Whatsapp +2348147400259

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.