Snap
  • zwangerschap
  • ozempic
  • Baby

Vrouwen vruchtbaarder door gebruik Ozempic

Door dit afslankmiddel zouden vrouwen vruchtbaarder worden.

In een nieuwe trend die velen 'Ozempic baby's' hebben genoemd, melden vrouwen op sociale media dat ze zwanger worden na het gebruik van GLP-1 medicijnen zoals Ozempic (semaglutide) voor gewichtsverlies. Dus, wat is er aan de hand met de Ozempic baby boom? Zijn GLP-1 medicijnen op de een of andere manier in staat om de vruchtbaarheid te verhogen? Of is er iets anders aan de hand?

Over het medicijn Ozempic wordt veel gesproken en geschreven. Het medicijn werd voorgeschreven voor diabetes, maar al snel bleek dat de medicatie in een hoge dosering tot gewichtsverlies leidt. Prof. dr. Robert Hilbrands vertelt aan Margriet het volgende over Ozempic: "Ozempic bevat sema­glutide, een synthetische versie van het natuurlijke darmhormoon GLP-1. Dat speelt een belangrijke rol in ons eetgedrag: het ‘praat’ met de hersendelen die ons een gevoel van ver­zadiging geven en zorgt er op die manier voor dat je sneller genoeg hebt. ­Bovendien vertraagt ­GLP-1 het legen van de maag, waardoor de eetlust langer onderdrukt wordt. Daarnaast beïnvloedt het de bloed­suikerspiegel."

Ozempic en zwanger worden

Vrouwen die het geneesmiddel Ozempic gebruiken, blijken ook vruchtbaarder te worden. Dat blijkt uit verschillende getuigenissen van Amerikaanse vrouwen op sociale media. Hieronder een voorbeeld:

Tiktok: dkalsolive

Het is lastig om precies in te schatten hoe betrouwbaar die verhalen zijn. Maar ze zijn waarschijnlijk niet helemaal verzonnen, aldus endocrinoloog Chantal Mathieu van het UZ Leuven aan VRT Nieuws. "Overgewicht en obesitas hebben een negatieve impact op vruchtbaarheid, en dat geldt ook voor mannen trouwens. Dus het is eigenlijk heel logisch dat je vruchtbaarheid verbetert wanneer je wat kilootjes kwijtraakt."

Lichaamsgewicht verliezen

"Hoe hoger het BMI (body mass index), hoe langer het meestal duurt om zwanger te raken", vertelt ook Christophe Blockeel, afdelingshoofd van de fertiliteitskliniek van het UZ Brussel aan VRT Nieuws. "Vrouwen met overgewicht hebben vaker een onregelmatige cyclus of zelfs helemaal geen eisprong meer. 5 tot 10 procent lichaamsgewicht verliezen, kan de kans op een spontane zwangerschap al verhogen."

Effectiviteit anticonceptiepil

Sommige afslankmiddelen kunnen de werking van anticonceptie beïnvloeden. Mounjaro en Zepbound kunnen bijvoorbeeld ervoor zorgen dat eten langer in je maag blijft hangen. Dit betekent dat je anticonceptiepil ook later wordt opgenomen in je maag. Het lijkt erop dat Ozempic geen invloed heeft op de werking van de pil, volgens de experts. "Er zijn tot nog toe geen aanwijzingen dat Ozempic de werking van de pil vermindert. Maar er zijn wel bijwerkingen, zoals braken en diarree. Als je moet overgeven of diarree hebt in de uren nadat je de pil hebt genomen, heb je meer kans om toch zwanger te raken."

Risico op miskraam

Ozempic blijkt dus ergens een positieve impact te hebben op vruchtbaarheid. Maar het is volgens experts toch niet verstandig om dit afslankmiddel te gaan gebruiken om vruchtbaarheidsproblemen op te lossen, waarschuwt professor Blockeel. Volgens haar bevatten die dierenproeven namelijk geen goed nieuws. Ozempic kan schadelijk zijn voor de ontwikkeling van de foetus en het risico op zwangerschapsverlies vergroten. Daarom staat er duidelijk in de bijsluiter: 'Niet gebruiken als je van plan bent zwanger te worden', en je moet minstens 2 maanden ervoor stoppen met het middel.

Lees ook: 
"Het is niet kwaadaardig maar ook niet goedaardig"