Schoolmaaltijden in gevaar door geldtekort
De nieuwe coalitie heeft geen geld vrijgemaakt.
De Tweede Kamer wil dat de maaltijden op school blijven. Zij zien het als een vaste waarde voor scholen. Maar de nieuwe coalitie heeft geen geld vrijgemaakt in hun hoofdlijnenakkoord. Dit zorgt voor veel zorgen bij scholen.
Scholen krijgen hulp van het Rode Kruis en het Jeugdeducatiefonds via een speciaal programma. Sinds begin 2023 loopt het programma voor gratis schoolmaaltijden voor kwetsbare leerlingen in het basis- en middelbaar onderwijs. Zo’n 350.000 kinderen krijgen dagelijks een gratis maaltijd of een boodschappenkaart.
Aan de volgende minister
Het AD meldt dat meer dan 2100 scholen meedoen aan het programma, wat jaarlijks tussen de 100 en 130 miljoen euro kost. In september vorig jaar stemde de Tweede Kamer voor een voorstel van D66 en Volt om gratis maaltijden aan te bieden. Ook de huidige partijen waren voor, maar tijdens de formatie is er niets over afgesproken. D66 en Volt komen bij het debat over de Voorjaarsnota morgen met een voorstel om 166 miljoen euro veilig te stellen voor volgend jaar. De coalitiepartijen zeggen dat dit onderwerp nog niet besproken is en dat het aan de volgende minister is om hierover te beslissen.
Na de kerstvakantie
Hans Spekman, directeur van het Jeugdeducatiefonds, vindt dat de coalitie al geld had moeten vrijmaken. “Er zijn zoveel scholen aangesloten en de nood is hoog. Ze hebben zekerheid en duidelijkheid nodig. “Het Rode Kuis en het Jeugdeducatiefonds slaan alarm. Ze willen dat er snel een oplossing komt voor het geldtekort. Anders moeten de schoolmaaltijden na de kerstvakantie dit jaar verdwijnen.