Snap
  • schermtijd
  • onderzoek
  • taal en woordenschat
  • peuter

Peuters missen meer dan 1000 woorden per dag

Volgens onderzoek heeft dit te maken met het overmatige schermgebruik.

Zit jouw kleintje vaak op de tablet? Of geef je regelmatig je telefoon af, zodat je kind een spelletje kan spelen of een filmpje kan kijken? Misschien kun je er toch eens over nadenken om je kind minder vaak naar een schermpje te laten staren. Waarom? Uit nieuw onderzoek blijkt dat peuters meer dan 100 woorden per dag missen door het overmatige schermgebruik. Lees snel verder!

Gedurende tweeënhalf jaar werden 220 gezinnen gevolgd voor een Australisch onderzoek. De deelnemende kinderen (tussen de 1,5 en 3 jaar) droegen een speciaal ontworpen T-shirt of vest, met aan de voorkant een handige zak. Hierin zat digitale taalprocessor die maar liefst 16 uur lang alle geluiden om het kind opnam. Vervolgens werden deze opnames geanalyseerd door een algoritme dat speurde naar spraaksignalen. De uitgesproken woorden door volwassenen, klanken van kinderen en gesprekswisselingen werden geteld. Ook de blootstelling aan televisie- of elektronische ruis werd vastgelegd.

Minder woorden en minder gesprekken

Uit een grondige analyse van meer dan 7000 uur aan audiogegevens kwam naar voren dat er een zorgwekkend verband bestaat tussen schermtijd en de hoeveelheid taal die kinderen meekrijgen. Met andere woorden: hoe meer schermtijd, hoe minder woorden er gesproken worden. Voor elke minuut schermtijd op de leeftijd van drie jaar is er een vermindering van zeven gesproken woorden door volwassenen, vijf kinderuitingen en één ouder-kind interactie. Met een gemiddelde schermtijd van 172 minuten per dag lopen kinderen mogelijk dagelijks wel 1.139 woorden van volwassenen, 843 kindervocalisaties en 194 ouder-kind interacties mis, aldus het onderzoek.

Voor gezinnen die zich aan de richtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) houden (maximaal één uur schermtijd voor kinderen van 36 maanden), betekent de uitkomst van het onderzoek dat kinderen per dag zo’n 397 woorden uitgesproken door een volwassenen, 294 kindervocalisaties en 68 gesprekjes mislopen. 

Invloed op slaap en gewicht

Ook in Nederland besteden jonge kinderen tot en met 6 jaar meer tijd aan media dan de WHO adviseert, blijkt uit onderzoek van 2022 door het Netwerk Mediawijsheid. Gemiddeld besteden ze per dag anderhalf uur aan media, zoals tv, smartphone of tablet. Naast een effect op de taalontwikkeling heeft overmatig mediagebruik meer nadelige effecten. Uit internationale studies blijkt dat het zorgt voor problemen met de gezondheid zoals overgewicht, bijziendheid en te weinig of moeilijk in slaap komen. Ook kan het mediagebruik invloed hebben op schoolprestaties en de omgang met andere kinderen.

Hoeveel uur per dag staart jouw kind naar een scherm? Laat het weten in een reactie!

Bron: Scientias

Lees ook: 
66% van de meisjes is bang om fouten te maken

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.