Psychische problemen door te perfect opvoeden
Zowel bij kinderen als ouders, blijkt uit onderzoek
Helikopterouders: dat zijn ouders die hun kroost overmatig beschermen en voortdurend streven naar perfectie in hun leven. Herken jij jezelf hierin? Een recent onderzoek heeft aangetoond dat dit voor niemand voordelig is; zowel voor jou als de kinderen niet. De kinderen kunnen er zelfs psychische problemen door krijgen. Lees snel verder!
Ken je dat gevoel nog van vroeger? Toen was het allemaal wat simpeler. Je zwierf rond met andere vriendjes en vriendinnetjes of je vermaakte jezelf, en misschien deed je wel aan één sport. Zolang je redelijke cijfers haalde en een paar vriendjes had, was het prima. Maar hoe anders is het nu! Overal hoor je ouders praten over hoe ze hun peuters Mandarijn leren, of op z'n minst Engels, en sommigen beginnen zelfs al met lezen voordat ze naar groep 3 gaan. Het lijkt wel alsof ouders in een soort wedloop zijn beland om hun kroost zo perfect mogelijk te maken.
Druk van de buitenwereld
Voel je de druk van de buitenwereld op je schouders rusten? Het is niet alleen zwaar voor jou als ouder, maar ook voor je kinderen. Een recente Amerikaanse studie, waarbij meer dan zevenhonderd ouders werden betrokken, onthulde dat bijna 60 procent van de ouders meldde een burn-out te ervaren. De boosdoeners? Te hoge verwachtingen van zichzelf en de voortdurende druk van buitenaf. En laten we de schaarse tijd om met de kinderen te spelen, voor elkaar en het huishouden niet vergeten, dat zijn ook belangrijke factoren die bijdragen aan deze uitputting.
Minder doen is de sleutel tot verlichting
Hoe je deze uitputting kunt voorkomen? Minder doen is de sleutel tot verlichting. Hoe meer tijd ouders en kinderen samen doorbrengen, en hoe minder overvol de agenda's zijn met sportclubs, muzieklessen en andere verplichtingen, hoe beter het gaat met iedereen. Deze kinderen vertonen minder vaak symptomen van psychische problemen, zoals ADHD, depressie, OCD of angst. Bovendien zijn ze gelukkiger wanneer hun ouders zich ook goed voelen. Het vormt zelfs een soort neerwaartse spiraal: wanneer kinderen kampen met mentale problemen, ervaren ouders vaker een burn-out en reageren ze vaker uit frustratie naar hun kinderen toe. Dit resulteert op zijn beurt weer in meer psychische klachten bij de kinderen.
Hoofdonderzoeker Kate Gawlik van Ohio State College, zelf een werkende moeder van vier, noemt de illusie van perfect ouderschap het probleem. De verwachtingen zijn hoog en er mag niets misgaan. Ze vertelt aan Scientias: "Ik denk dat sociale media echt de balans hebben laten doorslaan. Je kunt mensen op Instagram bekijken of je kunt zelfs gewoon mensen zien rondlopen en denken: hoe doen ze dat? Hoe lijken ze altijd alles op orde te hebben terwijl ik dat niet heb?"
Opvoeden met een positieve twist
De onderzoekers hebben daarom iets ontwikkeld: de Working Parent Burnout Scale. Met deze handige vragenlijst kunnen ouders in real-time checken hoe het staat met hun energiepeil én meteen praktische oplossingen ontdekken. Eén van die oplossingen? Positief opvoeden! Het draait allemaal om het mixen van warmte, liefde, structuur en begeleiding voor je kids. Want laten we eerlijk zijn, het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen knuffels geven en grenzen stellen. En weet je wat het mooie is? Je leert je kinderen op een vriendelijke manier de gevolgen van hun acties kennen. Zo creëer je niet alleen een harmonieuze sfeer thuis, maar geef je ze ook de tools om zelfstandig te groeien.