Snap
  • obesitas
  • overgewicht
  • onderzoek
  • kinderen

Ouders geven obesitas door aan kinderen

Kinderen van ouders met overgewicht meer kans dit zelf ook te krijgen

Als je te kampen hebt met overgewicht, ben je waarschijnlijk bekend met het feit dat dit mogelijk gezondheidsrisico's met zich meebrengt voor jouzelf. Maar, een recente studie toont aan dat ouders met overgewicht dit gezondheidsprobleem ook doorgeven aan hun kinderen. Met één ouder met obesitas is de kans op zwaarlijvigheid drie keer zo groot, met twee ouders zelfs het dubbele! 

Noorse wetenschappers bekeken de informatie van de Tromso studie, een lang gezondheidsonderzoek met 45.000 mensen in Noorwegen. Ze keken naar mensen tussen de 40 en 59 jaar oud die meededen aan het onderzoek in 2015 en 2016. Ook keken ze naar mensen van wie de ouders op die leeftijd meededen aan het onderzoek in 1994 en 1995. Zo waren er 2.068 mensen met een ouder-kind relatie die meededen aan het nieuwe onderzoek.

Ontwikkelen obesitas kinderen

Uit de resultaten is gebleken dat kinderen van ouders die te zwaar zijn zelf meer kans hebben om ook obesitas te krijgen. Dit betekent dat als beide ouders op middelbare leeftijd te zwaar waren, hun kinderen op die leeftijd zes keer meer kans hadden om ook te zwaar te worden. Als alleen de moeder te zwaar was, had het kind 3,44 keer meer kans om ook te zwaar te worden. En als alleen de vader te zwaar was, had het kind 3,74 keer meer kans om later zelf ook te maken te krijgen met overgewicht. 

“Er wordt gespeculeerd dat kinderen de neiging hebben om vergelijkbare voedings- en bewegingsgewoonten te ontwikkelen als hun ouders wanneer ze onder hetzelfde dak wonen, wat resulteert in een vergelijkbaar BMI”, zegt hoofdonderzoeker Mari Mikkelsen, verbonden aan de universiteit van Noorwegen in een interview met Medical news today. “Ook onze genen spelen een belangrijke rol omdat ze onze gevoeligheid voor gewichtstoename beïnvloeden. Ze beïnvloeden ook onze reactie in omgevingen waarin het gemakkelijk kan zijn om ongezond te eten.”

Erfelijkheid speelt een rol

Overgewicht bij kinderen, vooral tijdens de tienerjaren, blijft de kinderen vaak achtervolgen tot ze volwassen zijn. Daarom dachten de onderzoekers dat dit ook op middelbare leeftijd gebeurt. Ze ontdekten dat dit inderdaad het geval is: "Kinderen wiens ouders met obesitas leefden, hebben een veel grotere kans om zelf ook met obesitas te leven eens ze in de veertig of vijftig zijn, lang nadat ze het huis hebben verlaten. Uit onze analyses kan niet worden vastgesteld of dit te wijten is aan genen of aan de omgeving, maar het gaat hoogstwaarschijnlijk over een combinatie van beide.”

Obesitas in Nederland

Als we kijken naar obesitas in Nederland waren er nog nooit zoveel mensen met obesitas, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. In 2023 had 15,7 procent van de Nederlanders boven de 20 jaar obesitas, het hoogste percentage ooit. In 2022 was dat 15,5 procent. Het CBS meldt dat obesitas klasse 1 het vaakst voorkomt. Dat zijn de mensen met een Body Mass Index (BMI) tussen 30 en 35. Het BMI is het gewicht in kilo's, gedeeld door het kwadraat van de lengte in meters.

Als we kijken naar kinderen is er wel een daling te zien. In 2023 had 11,3 procent van de 4- tot 12-jarigen en 12,2 procent van de 12- tot 16-jarigen overgewicht, aldus Nederlands Jeugdinstituut. In beide leeftijdsgroepen is er ten opzichte van 2022, 2021 en 2020 sprake van een daling. In 2022 ging het om  11,5 procent en 13,8 procent van de kinderen en jongeren met overgewicht. Het hogere percentage in 2020 en 2021 had vermoedelijk te maken met de lockdowns tijdens de coronapandemie.

Lees ook: 
Het voelde alsof ik faalde als moeder zijnde

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.