Snap
  • Vakanties
  • onderzoek
  • feestdagen
  • basisschool

Op vakantie onder schooltijd? Dit zijn de regels!

Handig om problemen met school te voorkomen ;)

Stel je voor: warm weer, witte stranden, genietend van een weekje met het gezin. Jullie droomvakantie is in het vooruitzicht. Maar er is één probleem - de schoolvakanties passen niet bij jullie drukke werkrooster. Mag je jouw kind dan meenemen op vakantie tijdens schooltijd? Je leest het in dit artikel!

Leerplicht

Elk kind dat tussen de vijf en zestien jaar oud is, moet naar school. Dat noemen we de leerplicht. Deze regel geldt voor alle kinderen die in Nederland wonen, dus ook voor kinderen met een andere nationaliteit of kinderen van asielzoekers of vreemdelingen. Kinderen in die leeftijdscategorie moeten dus op een school ingeschreven staan en ook echt naar die school gaan. Ouders of verzorgers die hun kind toch thuis houden, zijn strafbaar.


Beroep op vrijstelling

Er is ook zoiets als 'geoorloofd schoolverzuim'. Dat zijn situaties waarin de leerplicht even niet voor jouw kind geldt.

Zo heb je bijvoorbeeld het zogeheten ‘beroep op vrijstelling’. Als je door je werk, zoals bijvoorbeeld werken in de horeca of als zelfstandig ondernemer, tijdens schoolvakanties niet op vakantie kunt gaan, kun je een beroep op vrijstelling doen. Hiervoor moet je een verklaring van je werkgever overleggen om aan te tonen dat je inderdaad niet weg kunt tijdens de schoolvakanties. Een verzoek voor vrijstelling moet minimaal acht weken voor het begin van de gewenste vakantie bij de schooldirecteur worden ingediend.


Maximaal aantal dagen vrij

Een schooldirecteur kan een kind één keer per schooljaar maximaal tien dagen vrij geven buiten de reguliere schoolvakanties om. Er moet voldoende bewijs worden geleverd dat het voor een vader of moeder onmogelijk is om twee weken aaneengesloten in een schoolvakantie op vakantie te gaan. Er zijn echter bepaalde periodes waarin de schooldirecteur geen toestemming kan geven, zoals de eerste twee weken na de zomervakantie, of wanneer het kind al eerder buiten de schoolvakanties afwezig is geweest. Als een verzoek wordt afgewezen, kan een ouder schriftelijk bezwaar maken tegen de beslissing.


Andere redenen voor afwezigheid

Naast het beroep op vrijstelling zijn er andere redenen waarom een kind mag thuisblijven van school:

  1. Beperkte aanwezigheid: een kind tot zes jaar mag tot vijf uur per week thuisblijven zonder toestemming, maar dit moet wel worden gemeld aan de schoolleiding.

  2. Extra rust: als een kind meer rust nodig heeft, mag een kind tot zes jaar vijf extra uren per week thuisblijven. Hiervoor moet toestemming worden gevraagd aan de schooldirecteur.

  3. Ziekte: als een kind ziek is, moet dit binnen twee dagen worden gemeld aan de school.

  4. Schorsing: als een kind is geschorst, zal de school hiervan op de hoogte zijn.

  5. Religieuze feestdagen: als je kind vanwege religieuze redenen school moet missen, zoals bijvoorbeeld bij het Islamitische Ied-al-Fitr of het Joodse Pesach, moet dit van tevoren worden aangegeven bij school. 

Gaan jullie tijdens schooltijd op vakantie met het gezin?


Trending op Mamaplaats: Aan het werk na verlof: zo doe je dat! 


Feline.Minke's avatar
1 jaar geleden

Waarom kinderen geen margedagen ? Leerkrachten hebben er ook bijna iedere maand een vooral na of voor een vakantie ( zgn studiedag)

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.