Snap
  • carriere
  • moeder
  • zwangerschapsverlof

Terug aan het werk na verlof: zo doe je dat!

Tips om de overgang van verlof naar werk soepel te laten verlopen

Daar sta je dan, met je ene voet in de wereld van poepluiers en flesjes melk, en met je andere voet in de wereld van deadlines en vergaderingen. Na weken van zwangerschapsverlof is het tijd om terug te keren naar het werk. Maar hoe zorg je ervoor dat je niet verdwaalt in de chaos van je nieuwe realiteit? Geen paniek, want wij hebben een paar handige tips voor je om de overgang van verlof naar werk wat makkelijker te maken. 


7 tips voor werken na zwangerschapsverlof

Je kunt van alles lezen over wat je het beste kunt doen als je weer gaat werken na je verlof. Uiteindelijk zul je het in de praktijk moeten ervaren, maar deze tips kunnen houvast geven.


  1. Bereid je zo goed mogelijk voorHet gaat een enorme verandering zijn om niet meer dagelijks met je baby te zijn en dat kan best even wennen zijn! Natuurlijk verlang je ook wel weer naar wat meer vrijheden en je gezellige collega’s, maar dat betekent ook het einde van jullie cocoon-periode. Probeer je daar op tijd op voor te bereiden en schuif dit niet naar voren tot de zondag voordat je nieuwe werkweek weer begint. Praat erover, juist dat is zo belangrijk.

  2. Zorg voor een routine. Straks heb jij eigenlijk gewoon twee jobs: die op de werkvloer en die als moeder. En dat is erg pittig, zeker in het begin. Probeer daarom van te voren al een goede routine te bedenken voor je gezin. Dit kan helpen om wat structuur te brengen in de chaos van het ouderschap. Zorg ervoor dat je op een redelijk uur opstaat, en dat je baby op regelmatige tijdstippen eet en slaapt. Zo kun je ook een ritme creëren waarbij je baby misschien wat langer slaapt en jij dus kan genieten van een welverdiende koffiepauze.

  3. Naar de oppas. Ga niet piekeren, omdat je bang bent dat je jouw kleine uk gaat missen. Lastig? Laat je kleintje de avond en nacht ervoor al bij oma, opa of een andere oppas slapen, zodat jij je hoofd kunt leegmaken voor je eerste werkdag. Uit onderzoek blijkt dat het de meeste moeders in de praktijk reuze meevalt om weer te gaan werken na hun zwangerschapsverlof. Ze zijn zelfs blij dat ze even niet meer in de moederroutine zitten van luiers verschonen, voeden en het huishouden doen.

  4. Maak het bespreekbaar. Raak niet in paniek als je merkt dat je wat trager bent op je werk. Dat is heel normaal! Ga erover in gesprek met je baas of leidinggevende. Zorg ervoor dat je open en eerlijk bent over je situatie en je behoeften. Dit kan helpen om begrip te kweken en om eventuele zorgen of twijfels weg te nemen.

  5. Ga langs je werk. Tijdens je verlof zie je jouw collega’s waarschijnlijk lange tijd niet. Daarom kan het fijn zijn om aan het einde van je verlof alvast even langs te gaan op je werkplek. Jullie kunnen dan bijpraten over de afgelopen tijd. Ook is dit een mooi moment om te spreken over eventuele kolf- en borstvoedingstijden. Is er een koelkast? Is er een kolfruimte? Heb je een fijne stoel om op te zitten? Organiseer je terugkomst en zorg dat je werkgever klaar is voor jou als mama.

  6. Op tijd naar bed. Zorg dat je op tijd naar bed gaat de eerste weken dat je gaat werken na je zwangerschapsverlof. Het is gewoon pittig om (fulltime) te werken plus ineens een huishouden mét baby erbij te hebben! Het huishouden komt in het weekend wel! Koop desnoods nog wat spuugdoekjes etc. erbij, zodat je de was in ieder geval niet in de late uurtjes hoeft te doen.

  7. Maak een eetschema. Plan van tevoren in wat je gaat koken in je eerste werkweek. Kies snelle, maar gezonde gerechten. Weer aan het werk gaan na zwangerschapsverlof is net zo vermoeiend als een nieuwe baan. Bereid je thuiskomst daar dus op voor. Zorg ook dat je wat gezonde snacks (fruit, ongezouten nootjes, rozijntjes) bij je hebt om de ergste honger alvast te stillen. Een vette hap is verleidelijk als je moe bent, maar komt je energiepeil niet ten goede!

Trending op Mamaplaats: 5 items die je niet kan missen als zwangere vrouw

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.