Snap
  • verkorte baarmoedermond
  • vroeggeboorte
  • hormoon progesteron

Hormoon progesteron kan vroeggeboorte voorkomen

Nieuw onderzoek heeft een belangrijke doorbraak gebracht!

Als een kindje voor 37 weken ter wereld komt, spreek je van een vroeggeboorte. Op dit moment worden er in Nederland maar liefst 7 tot 8 procent van alle baby's te vroeg geboren. Zorgwekkend, want een vroeggeboorte brengt de nodige gezondheidsrisico's met zich mee voor zowel jou als de baby. Toch is er goed nieuws! Nieuw onderzoek heeft een belangrijke doorbraak gebracht in de strijd tegen vroeggeboorte. 

Het onderzoek focuste op aanstaande moeders met een verkorte baarmoedermond. Deze groep vrouwen hebben een verhoogd risico op het krijgen van een vroeggeboorte. Tijdens het onderzoek werden twee maatregelen onderzocht om een vroeggeboorte te kunnen voorkomen: het toedienen van het hormoon progesteron en het gebruik van een pessarium, een rubberen ring om de baarmoedermond. 

Hormoon progesteron toedienen

Hoogleraar verloskunde Eva Pajkrt van het Amsterdam UMC vertelt aan NPO radio 1 het volgende over baby's die te vroeg worden geboren: "Alle kinderen die te vroeg worden geboren, ervaren op latere leeftijd de consequenties. Denk aan ontwikkelingsproblemen, motorische problemen en gedragsproblemen." Het toedienen van het hormoon progesteron zou voor vrouwen met een verkorte baarmoedermond uitkomst kunnen bieden, blijkt uit het onderzoek. "Het bleek dat tijdens extreme vroeggeboorte, bij vrouwen met een baarmoedermond korter dan 25 mm, progesteron veel beter werkte. Daarbuiten maakte het niet zoveel uit."

Meten van baarmoedermond 

Pajkrt wil dat de baarmoedermond standaard wordt gemeten tijdens de 20-wekenecho. "Een korte baarmoederhals is een sterke risicofactor voor vroeggeboorte. Nu gebeurt dit op sommige plekken, maar het is helaas nog niet standaard. We willen alle moeders met een verkorte baarmoedermond de kans bieden progesteron te nemen." Toch is er ook enige weerstand tegen het toedienen van progesteron vanuit de zorg. Hierin spelen tijd en geld een belangrijke rol. Pajkrt legt uit: "Een 20-wekenecho heeft een bepaalde lengte en vergoeding. Om de meting te doen moet een vrouw uitplassen en wordt ze vaginaal onderzocht. Dat duurt 10 minuten langer. Er moet daarvoor geld gevonden worden." 

Oorzaken vroeggeboorte

Naast een verkorte baarmoedermond zijn er nog andere oorzaken voor het krijgen van vroeggeboorte. Denk bijvoorbeeld aan een meerlingenzwangerschap, te veel vruchtwater, een infectie, bloedverlies, het te vroeg breken van de vliezen, zwakte van de baarmoedermond (cervixinsufficiëntie) of een afwijkende vorm van de baarmoeder (uterusanomalie). Toch is de oorzaak niet altijd bekend.

Bron: NPO radio 1

Lees ook: 
De dag van het definitieve afscheid

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.