Snap
  • kinderopvang
  • mind-mindedness
  • Kind

Nieuw op de kinderopvang: Mind-mindedness

Wat houdt dit in?

Mind-mindedness draait allemaal om het leren herkennen en benoemen van de emoties en gedachten van kinderen. En het blijkt een gamechanger te zijn. Onderzoek wijst uit dat kinderen die op deze manier benaderd worden, socialer worden en beter in staat zijn om zich in te leven in anderen.

Hoogleraar Ruben Fukkink legt uit aan Kinderopvangtotaal: “Tot nu toe gingen we uit van de pedagogische vaardigheid sensitieve responsiviteit. Dat betekent dat je een sensitieve houding aanneemt naar een kind: je vangt de signalen van het kind op, interpreteert die en reageert er effectief op. De heersende wetenschappelijke opvatting is dat als opvoeders deze vaardigheid goed toepassen, kinderen veilig gehecht raken.”

Veilig gehecht

Uit onderzoek blijkt dat hoe ouders reageren op hun kinderen maar deels bepaalt of het kind veilig gehecht is. Professor Elizabeth Meins (VK) voegde een nieuw idee toe aan de theorie: mind-mindedness. Dit betekent dat ouders niet alleen goed reageren op wat hun kinderen doen, maar ook proberen te begrijpen wat ze voelen en denken, en dit vervolgens benoemen.

Emotion talk

Verder onderzoek toont aan dat de combinatie van hoe ouders reageren en mind-mindedness een betere voorspeller is van de veilige hechting van een kind. Dit suggereert dat het belangrijk is voor ouders om niet alleen responsief te zijn, maar ook om de gedachten en gevoelens van hun kinderen te begrijpen en te benoemen. Het onderzoek naar mind-mindedness (MM) begon voornamelijk in gezinsomgevingen, maar is onlangs ook uitgebreid naar de kinderopvang. Naast mind-mindedness wordt soms ook gesproken over “emotion talk” in het kader van deze theorie. “Die spreekt inderdaad wel meer tot de verbeelding”, erkent Ruben. “Maar mind-mindedness is wel breder dan emoties; het gaat ook om je verplaatsen in de gedachten van kinderen. En die onder woorden brengen, want het gaat om de interactie.”

Lees ook: 
Zorgwekkend: Uitbraak van de mazelen

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.