Snap
  • leerplicht
  • Kind
  • leerachterstand

"Leerplicht van kinderen moet omlaag naar 3 jaar"

Deze leeftijd moet onder andere de leerachterstanden tegengaan.

In Nederland zijn alle kinderen vanaf 5 jaar leerplichtig. Toch is deze leeftijd te oud volgens de Rotterdamse onderwijswethouder Said Kasmi. Om de leerachterstanden en kansenongelijkheid tegen te gaan, moet de leerplicht omlaag naar drie jaar. Maar is dit dé oplossing? Lees snel verder!

Volgens de Rotterdamse wethouder is het de schuld van de overheid dat kinderen leerachterstanden oplopen door een veel te ingewikkeld systeem. "Het is nu heel ingewikkeld georganiseerd met een wirwar aan regels. Het allerbelangrijkst is dat peuters een zo'n goed mogelijke start maken. Ik pleit er daarom voor dat de leerplichtige leeftijd omlaag gaat naar drie."

Toeslagenaffaire

In zijn eigen gemeente merkt Kasmi dat ouders aarzelen om hun kinderen naar de 'voorschool' te brengen. Dat komt omdat werkende ouders die hun kleintje bijvoorbeeld naar een peuterspeelzaal willen sturen, een toeslag kunnen aanvragen. Maar sommige ouders durven die toeslag niet te vragen, zelfs als ze er recht op hebben, vanwege wat er is gebeurd in de toeslagenaffaire. "Ouders zijn veel voorzichtiger geworden in hun relatie met de overheid," zegt Kasmi.

Thijs Roovers, een bestuurslid van de Algemene Onderwijsbond (AOB), is geen voorstander van het verlagen van de leerplicht. Roovers is het volledig eens met Kasmi dat we leerachterstanden moeten aanpakken en kansenongelijkheid moeten bestrijden. Maar de leerplicht verlagen naar drie jaar vindt Roovers 'riskant'. Ook denkt hij dat dit 'niet het gewenste effect zal hebben'.

Personeelstekort onderwijs

Roovers: "Als het een plicht wordt, dan kunnen mensen het gaan eisen. En we zien in de opvang als bij de opvang enorme personeelstekorten. We zien ook dat de tekorten het grootst zijn in gebieden waar kinderen wonen met het grootste risico op achterstanden. Dat vind ik zo zorgwekkend dat we naar het principe toe moeten dat we oneerlijk moeten investeren in gelijke kansen." Kasmi erkent dat er te weinig personeel is: "Maar we mogen niet vergeten dat kinderen hier niet de dupe van mogen worden."


Lees ook:
Zwanger na verlies

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.