Kwart ouders heeft stiekeme voorkeur voor geslacht
Wat is populairder, een jongen of meisje?
Veel ouders zeggen misschien dat het geslacht van hun ongeboren baby niet uitmaakt, maar uit onderzoek blijkt dat ruim een kwart toch een sterke voorkeur heeft. Welk geslacht het populairst is? Een meisje!
Het onderzoek werd uitgevoerd door Made for Moments. Dat de meeste ouders (28,4%) stiekem toch een voorkeur hebben, komt misschien niet helemaal als een verrassing. Verrassender is dat een overweldigende meerderheid het liefst een meisje verwelkomt. Maar liefst 73,2 procent van de ondervraagden hoopte op een dochter. Die voorkeur voor een bepaald geslacht is er vooral bij de eerst baby.
Waarom? Een kwart van de ouders gaf als belangrijkste reden dat ze nog geen kindje van dat bepaalde geslacht hadden. Anderen wensten dezelfde broer- of zussenverhouding die zij zelf hadden ervaren. Een derde van de ouders kreeg uiteindelijk niet hun voorkeursgeslacht. Bij veel ouders ebpte de teleurstelling snel weg, maar een 36,7 procent had toch wat langer nodig.
Gender dissapointment
Nadeel van zo'n sterke voorkeur is die teleurgestelling als het toch anders uitpakt. Dit fenomeen noemen we 'gender disappointment'. De mate waarin die teleurstelling wordt ervaren, varieert enorm. De een heeft daar even last van, de ander voelt zich echt somber, waardoor je minder kan genieten van de zwangerschap of fase na de geboorte. Het onderwerp blijft vaak in taboesferen. Veel vrouwen schamen zich voor dit gevoel.
Psycholoog Dorien Yassa: "Sommige vrouwen moeten in hun hoofd echt afscheid nemen van een bepaald plaatje. Dit gaat gepaard met een gevoel van rouw. Om goed te kunnen rouwen en verwerken is steun cruciaal, maar door schaamte en schuldgevoel ontbreekt dit vaak. Veel vrouwen zijn bang dat ze niet genoeg van hun kindje (zullen gaan) houden. Maar vaak staat dat los van elkaar."
Uit het onderzoek van Made for Moments blijkt ook dat die teleurstelling meestal binnenskamers blijft en dat het alleen met de partner wordt besproken. Maar liefst 67,7 procent van de ouders zegt dat het kind in kwestie nooit zal horen over die vroege voorkeur.