Knuffelend in slaap vallen kan nachtrust verstoren
Toch hebben we wel behoefte aan fysiek contact in bed
Ben jij iemand die het liefst knuffelend met je partner of kind in slaap valt? Hoe lief en schattig dit ook klinkt, kent het helaas ook een nadeel. Deze warme omhelzingen kunnen volgens onderzoek namelijk een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van je slaap.
Uit het onderzoek van de University of Michigan komt naar voren dat knuffelen problemen met de slaap kan veroorzaken. Zij onderzochten muizen en daaruit blijkt dat muizen die samen slapen vaker wakker werden. Desondanks kiezen de muizen er wel voor om gezamenlijk te slapen, een gedrag dat vergelijkbaar is met dat van mensen. Het lijkt er daarom op dat mensen ook tijdens het slapen de voorkeur geven aan knuffelen, zelfs als dit ten koste gaat van de kwaliteit van de slaap.
COVID-19
Na de COVID-19 pandemie hebben wetenschappers opgemerkt dat mensen een grotere behoefte hadden aan knuffelen voor het slapengaan, waarbij ze verlangden naar langdurig lichamelijk contact. Ada Eban-Rothschild, een van de onderzoekers betrokken bij muizenstudies, deelde met Scientias: "Tijdens de pandemie misten veel mensen dit specifieke soort contact. Het fenomeen staat bekend als 'somatolonging', wat inhoudt dat er van nature een verlangen bestaat om langdurig met iemand te knuffelen."
Om te begrijpen hoe dit werkt, keek Eban-Rothschild met haar team naar muizen die samen sliepen. Ze ontdekte dat de muizen elkaar actief opzochten voor het slapengaan en dicht bij elkaar gingen liggen, zelfs als ze de mogelijkheid hadden om apart te slapen. Dit wijst erop dat sociaal contact van groot belang is voor zowel dieren als mensen.
Lekker warm en veilig
Waarom kiezen we er dan toch voor om knuffelend te slapen, zelfs als dit onze nachtrust kan verstoren? Volgens Eban-Rothschild heeft dit te maken met ‘thermoregulatie’. We willen het graag warm hebben of juist afkoelen. Maar het heeft ook te maken met een gevoel van veiligheid. De aanwezigheid van iemand anders voelt als bescherming.
Vroeger sliepen mensen vaak samen met familieleden, en zelfs nu nog kunnen kinderen troost vinden in knuffels tijdens het slapen. Ook koppels kiezen er vaak voor om samen te slapen, ondanks mogelijke verstoringen.
Knuffelen met je kind
Hoewel knuffelend in slaap vallen met je kind dus misschien niet het beste idee is voor een goede nachtrust, blijkt uit meerdere onderzoeken dat het over het algemeen geven van een goede knuffel aan je kind wel veel voordelen heeft.
Uit een onderzoek van de Universiteit van Californië, Los Angeles (UCLA) in 2013 blijkt dat kinderen gelukkiger en minder angstig worden wanneer ze onvoorwaardelijke liefde en aandacht van hun ouders ontvangen. Anderzijds heeft een gebrek aan liefde en aandacht nadelige gevolgen voor zowel de mentale als fysieke gezondheid van je kleintje. Zo kunnen er lichamelijke en emotionele klachten ontstaan die een levenslange impact kunnen hebben. Wetenschappers denken zelfs dat de liefde en aandacht van ouders een beschermende rol kan spelen, waardoor je kind wordt beschermd tegen de schadelijke effecten van stress gedurende de kindertijd.
Een ander onderzoek, uitgevoerd aan de University of Notre Dame in 2015, toonde aan dat kinderen die opgroeiden met liefdevolle aandacht van hun ouders als volwassenen over het algemeen een gelukkiger leven leiden. Meer dan 600 ouders deden mee aan dit onderzoek, waarbij hen werd gevraagd naar hun opvoeding en de mate van liefdevolle aandacht die zij hadden ervaren.
Volwassenen die aangaven dat ze tijdens hun kindertijd meer liefdevolle aandacht hadden ontvangen, vertoonden minder depressieve symptomen en angststoornissen. Bovendien toonden ze een grotere mate van begrip. In contrast hiermee toonden mensen die minder liefdevolle aandacht hadden gekregen tijdens hun jeugd, vaker te kampen met mentale problemen. Zij voelden zich regelmatiger van streek in sociale situaties en hadden moeite met het empathisch begrijpen van het perspectief van anderen.