Snap

Spraakontwikkeling van dreumes en peuter

Inclusief tips om de ontwikkeling te stimuleren!

Hoe verloopt de ontwikkeling van spraak en taal van jouw dreumes en peuter? De spraakontwikkeling verloopt bij ieder jong kind anders. Hij leert op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Natuurlijk is er wel een leidraad van wat ongeveer de spraakontwikkeling hoort te zijn.

Spraak en taal vormen zijn een belangrijk onderdeel binnen de ontwikkeling van kinderen. Taal is een belangrijk hulpmiddel voor denken en leren. Door woorden te gebruiken, zijn kinderen in staat om informatie, gedachten en behoeften over te brengen. De voortgang van spraak- en taalontwikkeling draagt dus ook weer bij aan de sociaal-emotionele en cognitieve vooruitgang. 

Spraakontwikkeling kinderen 12 tot 16 maanden

Je dreumes begrijpt al een aantal woorden en kan deze ook aanduiden. Ook kan hij al een paar woordjes zeggen. Boekjes lezen wordt steeds leuker, vooral boekjes met plaatjes die ze begrijpen of herkennen. 

Tussen de 14 en 16 maanden wordt de woordenschat aanzienlijk groter. Je kind kan nu al redelijk wat namen begrijpen en kan alledaagse voorwerpen benoemen en sommige lichaamsdelen. 

Rond de 16 maanden kan je kind zo'n zes à zeven woorden zeggen. Ook zal hij steeds vaker gebaren wat het wil. In deze periode is het belangrijk om veel te lezen met je dreumes. Er zijn vele boekjes op de markt om samen te lezen (denk aan de Woezel & Pip serie of de Nijntje serie). 

Ook is het belangrijk om je kind niet zomaar zijn zin te geven als het 'alleen' maar wijst. Benoem de dingen die je kind aangeeft, want hiermee stimuleer je om te praten in plaats van dingen aan te wijzen. Stimuleer je kind vooral op een positieve manier en niet op een negatieve manier. Dat komt de spraakontwikkeling zeker ten goede!

Spraakontwikkeling kinderen 16 tot 20 maanden

In deze fase kan je kindje al kleine zinnetjes maken (van twee of drie woorden). Ook zal hij beter begrijpen wat je zegt. Zelfs kleine opdrachten kan je kleine al doen (pak je beker etc.)

Je kind kan nu tussen de 10 en 50 woorden zeggen en hij begrijpt het verschil tussen jij en ik. Ook kan je kindje geluiden nadoen die dieren maken en geluiden nadoen die alledaagse voorwerpen maken (zoals een auto).

Nu is het belangrijk om goed met je kindje te blijven oefenen. Benoem voorwerpen en kleuren. Het is belangrijk om niet mee te gaan in het brabbel/fantasie taaltje van je kind. Blijf de dingen benoemen zoals ze zijn.

Spraakontwikkeling kinderen 20 tot ongeveer 36 maanden

Nu gaat de spraakontwikkeling van je peuter erg snel. Rond de 20 maanden begrijpt je peuter naar schatting 200 woorden en hij zal ongeveer 10 tot 50 woorden gebruiken. 

Bij 24 maanden zal je peuter 200 of meer woorden (enigszins) verstaanbaar kunnen uitspreken. Ook worden er al heuse zinnetjes gemaakt. 

Rond de 30 maanden gaat je peuter steeds meer vragen stellen. In die periode is het belangrijk om bijvoeglijk naamwoorden te gebruiken (warm water) Blijf voorlezen en laat ook je peuter “voorlezen”. Pak dus een boekje en laat je peuter benoemen wat hij ziet.

Leuke uitspraken: schrijf ze op!

Zorg dat je die grappige uitspraken van je peuter opschrijft. Nu maken ze de leukste opmerkingen die je gewoon moet onthouden voor later!

Kijktip: in de video hieronder wordt uitgelegd waarom praten met je kind belangrijk is en hoe je als ouder de taalontwikkeling van je kind kunt stimuleren!