Kinderwens: hierom gaan Nederlanders naar België
Baby's via België: de nieuwe trend voor Nederlandse stellen
Je kent vast wel iemand met een kinderwens die maar niet vervuld lijkt te worden. Hoewel er in Nederland topkwaliteit fertiliteitszorg beschikbaar is, kiezen duizenden Nederlandse stellen toch voor een vruchtbaarheidsbehandeling in België. Maar waarom? Is het omdat de Belgische artsen echt beter zijn? Of is het gewoon omdat het gras aan de overkant groener lijkt?
Onvruchtbaar
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft onlangs bekendgemaakt dat 1 op de 6 mensen wereldwijd met onvruchtbaarheid te maken heeft. In gevallen waarbij zwanger worden niet vanzelf gaat, zijn er verschillende behandelopties beschikbaar, waaronder hormoonbehandelingen om de eisprong te stimuleren, inseminatie en in-vitrofertilisatie (ivf). Ondanks dat de fertiliteitszorg in Nederland bekendstaat als één van de beste ter wereld, geven sommige patiënten toch de voorkeur aan Belgische zorg. Wat maakt de Belgische fertiliteitszorg dan zo bijzonder?
Verschil
Het blijkt dat Nederlandse stellen soms geen toegang hebben tot bepaalde vruchtbaarheidsbehandelingen vanwege strenge regels en beperkingen in eigen land. In België zijn de regels iets soepeler, waardoor het voor de Nederlanders een aantrekkelijke optie is geworden. Maar dat is niet het enige voordeel: de persoonlijke aanpak en lagere kosten in België spelen ook een belangrijke rol. En als klap op de vuurpijl zijn de behandelingen vaak ook nog eens goedkoper dan in Nederland. Dat klinkt als een win-winsituatie, toch?
In België zeggen gynaecologen sneller: baat het niet, dan schaadt het niet. Ook als nog niet vaststaat of een behandeling de kans op zwangerschap vergroot. Er is een verschil in aanpak tussen de Nederlandse en Belgische artsen. Zo zijn Belgische artsen iets sneller geneigd om experimentele behandelingen aan te bieden, zoals een krasje in het baarmoederslijmvlies maken om de innesteling van het embryo te bevorderen. Of dit daadwerkelijk tot meer zwangerschappen leidt, daar is de wetenschap nog niet helemaal uit.
Uitdagingen
Natuurlijk heeft het reizen naar België wel wat uitdagingen in petto. Zo moeten stellen vaak meerdere keren op en neer reizen en wordt zo'n traject vaak zwaar ervaren op emotioneel vlak.
Toch is dit voor veel stellen is de laatste kans om hun kinderwens te vervullen en daarom zijn ze bereid om alles op alles te zetten. En wie weet komt er dan straks wel een kleine spruit uit België aanhuppelen!