Hoogste aantal kinderen ooit met oorontsteking
De afgelopen weken hadden 1 op de 100 baby's en peuters er last van
Heeft jouw kleintje last van een oorontsteking? Wel 10 tot 20 procent van de baby’s krijgt minimaal drie keer een oorontsteking voor de eerste verjaardag. Nu is er een flinke stijging te zien in het aantal oorontstekingen bij baby's en peuters in Nederland, meldt de Gelderlander. De afgelopen jaren waren het er niet eerder zóveel als nu, en de aantallen lopen nog op.
Uit recente cijfers van onderzoeksinstituut Nivel blijkt dat de piek van oorontstekingen in Gelderland het hoogste is, aldus de Gelderlander. Maar liefst 2 op 50 baby's en peuters bezochten in deze regio de huisarts. Het gaat om de GGD-regio Gelderland-Zuid, met name het gebied rond Nijmegen en het rivierengebied (Land van Maas en Waal en het westelijke deel van de Betuwe).
Oorontsteking bij baby's en peuters
De twee vormen van oorontstekingen die nu opspelen bij baby's en peuters zijn acute otitis media en myringitis. Bij acute media gaat het om een ontsteking van het middenoor met ophoping van vocht. Bij myringitis gaat het om een ontstoken trommelvlies. De afgelopen weken hadden ongeveer 1 op de 100 jonge kinderen er last van. Een oorontsteking begint vaak met een verkoudheid. Door het opzwellen van de slijmvliezen komt er druk te staan op de buis van Eustachius. Deze buis is de verbinding tussen het oor en de neus- en keelholte en deze is bij kinderen korter en soepeler dan bij volwassen, waardoor infecties makkelijk van de neus en keel op kunnen kruipen naar het oor.
Dit kun je zelf doen bij oorontsteking
Omdat zieke baby’s en peuters soms ook diarree hebben en/of misselijk zijn en braken, moet je heel alert zijn op uitdroging. Als drinken pijnlijk is, kun je je kleintje een kinderparacetamol geven (vloeibaar of zetpil). Vaak is dit al voldoende om je kindje weer te laten drinken. Het kan ook helpen tegen de pijn bij het neerleggen, en kan er dus voor zorgen dat je kindje in ieder geval lekker kan slapen. Wil je kindje ook na pijnstilling niet drinken uit borst of fles? Probeer dan de voeding eens met een plastic bekertje, spuitje of lepeltje te geven. Soms biedt een tuitbeker uitkomst. Het slapen gaat ook nog wel eens beter als het hoofdeind van het bedje iets omhoog gezet wordt.
Omdat een oorontsteking vaak voorafgegaan wordt door een verkoudheid, kan het goed zijn om bij een loopneus een zoutoplossing of neusspray te gebruiken om de neus vrij te maken. Bij de apotheek of de drogist kun je druppels of spray kopen speciaal voor baby’s en als je borstvoeding geeft, kun je ook wat druppels moedermelk in de neus druppelen.
Wanneer naar de huisarts?
Bij baby’s jonger dan 6 maanden is het verstandig altijd de huisarts om advies te vragen wanneer je vermoedt dat je kindje oorontsteking heeft. In zeldzame gevallen kan een oorontsteking zich uitbreiden naar het binnenoor of zelfs een hersenvliesontsteking veroorzaken. Dit komt zelden voor, maar heeft je kindje symptomen van oorontsteking, gepaard met hoge koorts, wees dan wel alert en waarschuw een arts als je het niet vertrouwd.
In de meeste gevallen knapt je kindje binnen 1 tot 2 weken aardig op. Is je kind na 1 week niet aanzienlijk opgeknapt, of na 2 weken nog niet helemaal beter? Dan is het ook verstandig contact op te nemen met de huisarts. Soms is een antibioticumkuur nodig om je kindje helemaal beter te maken.
Bron: De Gelderlander