Snap
  • gezondheid
  • baby
  • Diarree

Diarree bij kinderen

Diarree is waterige, erg dunne ontlasting. Wanneer je kind diarree heeft, moet hij veel vaker dan normaal naar het toilet.

Diarree is waterige, erg dunne ontlasting. Wanneer je kind diarree heeft, moet hij veel vaker dan normaal naar het toilet en de diarree kan voor een behoorlijke kramp zorgen en een ziek gevoel geven.

  

Hoe ontstaat diarree bij kinderen?

Diarree ontstaat meestal door een maag-darminfectie. Het virus of de bacteriën komen via de mond (door besmette handen met de bacterie of bijvoorbeeld besmet voedsel) het lichaam binnen en veroorzaken een infectie in de darmwand. Hierdoor ontstaat vervolgens de diarree.

Diarree kan ontstaan door besmet voedsel,waardoor het kind erg ziek kan worden. Ook besmetting door iemand anders die al diarree heeft kan bij je kind een maag-darminfectie veroorzaken.

Verder kan diarree ontstaan wanneer het kind erg veel vruchtensappen of lightdrankjes heeft gedronken. Dit kan namelijk voor een laxerend effect zorgen. Meestal voelt het kind zich dan wel minder ziek.

 

Wat zijn de verschijnselen van diarree?

De volgende verschijnselen komen voor bij diarree:

-          Hardnekkige buik/darmkrampen

-          Overgeven

-          Vermoeidheid en lusteloosheid

-          Een droge mond en diepliggende, ziek uitziende ogen

-          Verhoging of koorts

 

Let bij kinderen met diarree goed op uitdroging. Bij kleine kinderen ( tot 2 jaar) kan dit al binnen 24 uur gebeuren en bij grotere kinderen heeft dit proces iets langer de tijd nodig, namelijk tot 48 uur. Door de continue diarree, waarbij soms ook wordt overgegeven kan een kind dus snel uitdrogen.

 

Wat te doen bij diarree?

Wanneer uw kind diarree heeft, is het allerbelangrijkste om te zorgen dat uw kind wel voldoende vocht binnen krijgt. Probeer hem elke keer kleine beetjes te laten drinken. Geef hem desnoods drankjes die hij lekker vindt, zodat hij zeker voldoende vocht binnen krijgt. Dit is erg belangrijk om de vochtbalans op peil te houden.

Probeer je kind altijd zittend te laten drinken in plaats van liggend, hij kan zich anders verslikken.

Wanneer je kind niet wil eten, is dit niet erg. Zorg er echter voor dat hij wel genoeg drinkt, al zijn het elke keer een paar slokjes. Wanneer het kind wel wat wil eten, geef dan licht verteerbaar voedsel, zoals een crackertje, een stukje brood of een rijstwafel.

Zorg voor een goede hygiëne, dit is heel belangrijk. Maak het toilet elke keer goed schoon nadat het kind naar de wc is geweest en was de handen goed. Bij kleinere kinderen die nog een luier dragen is het belangrijk om de luier vaak te verschonen. Maak ook het speelgoed en de drinkbeker extra schoon, zodat de besmette bacteriën hier niet op blijven zitten.

 

Medicatie bij diarree?

Wanneer je denkt dat je kind aan het uitdrogen is, is het raadzaam om ORS te geven. Dit is een medicijn dat vrij verkrijgbaar is bij de drogist of apotheek. Deze substantie bevat zouten en mineralen die uitdroging tegengaan en ervoor zorgen dat het lichaam vocht vast gaat houden.

 

Tot slot

Diarree kan enkele dagen duren, maar is meestal na 3 dagen wel over. Houd je kind bij heftige diarree eventueel thuis en zorg dat hij genoeg rust krijgt en kleine beetjes drinkt. Wanneer je denkt dat je kind aan het uitdrogen is, is het belangrijk om contact met de huisarts op te nemen. Heeft jouw kind regelmatig diarree? en wat doe je eraan? Reageer ook!

  

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats Advies?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.