Snap
  • hartchirurgie
  • Kind
  • ziekenhuis

Kinderhartcentra in Utrecht en Leiden blijven open

Volgens de rechter was er onvoldoende onderbouwing

Goed nieuws voor de kinderhartcentra in Utrecht en Leiden. Ondanks het voorstel van toenmalig minister Ernst Kuipers om hartchirurgie alleen nog uit te voeren in UMC Groningen en UMC Rotterdam, heeft de rechter nu besloten dat het ministerie van Volksgezondheid onvoldoende heeft onderbouwd waarom de afdelingen in Utrecht en Leiden zouden moeten sluiten. Resultaat: deze hartcentra blijven voorlopig gewoon open. 

Hoewel de zorg al goed is, hoopte Kuipers dat deze nóg beter zou worden wanneer de operaties op minder locaties zouden plaatsvinden. Het ziekenhuis in Rotterdam leek hem een goede keuze, mede vanwege de indrukwekkende omvang, aldus RTL Nieuws. Wat betreft het ziekenhuis in Groningen, had deze zijn voorkeur vanwege de gunstige ligging.

Naar de rechter stappen

De medische centra in Utrecht en Leiden besloten daarop de juridische route te bewandelen. Zij maakten zich zorgen over de gevolgen van de sluiting en vroegen zich af of dit besluit wel op de juiste wijze genomen was.

Ze vergeleken de kinderhartchirurgie met een kaartenhuis. Volgens hen werden op deze manier kaarten "lukraak" getrokken, waardoor het geheel dreigde in te storten. Deze vergelijking werd duidelijk tijdens de inhoudelijke behandeling in november.

Onvoldoende onderbouwing

De rechter heeft gesproken en beaamt dat het hier gaat om "een behoorlijk ingrijpende keuze", eentje die "diep en onomkeerbaar het landschap van hartchirurgie voor kinderen met aangeboren hartafwijkingen beïnvloedt". Als het ministerie besluit om bepaalde locaties te sluiten, moet dit met de grootst mogelijke zorgvuldigheid en een goede onderbouwing gebeuren. Volgens de rechter ontbrak het hier aan.

De uitspraak betekent in ieder geval dat de kinderhartchirurgie voorlopig in de betrokken UMC's uitgevoerd mag blijven worden, laat de rechtbank weten. "Het is aan de minister om te kiezen hoe het concentratieproces verder vorm moet krijgen." 

Leestip: 
Wij gaan jou zo ontzettend missen

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.