Snap
  • menstruatie
  • kinderen
  • menstruatieproducten

Nieuw: gratis maandverband en tampons op school

Rotterdam is de eerste stad die dit op haar scholen beschikbaar stelt

Gratis pakjes maandverband en tampons op de toiletten van basisscholen en middelbare scholen: Rotterdam is hier, in samenwerking met het Armoedefonds, als eerste stad in Nederland mee gestart. De reden? Armoede in de stad tegengaan en bijdragen aan het bevorderen van kansengelijkheid. Lees snel verder!

Wist je dat één op de tien jonge meiden tussen 12 en 25 jaar soms geen menstruatieproducten kan kopen omdat er thuis te weinig geld is? In Rotterdam alleen al hebben meer dan 2.100 scholieren in groep 7, 8 en op middelbare scholen hiermee te maken, aldus het AD. Sommige van hen missen zelfs schooldagen vanwege dit probleem. Daarom hebben de gemeente Rotterdam en het Armoedefonds de handen ineengeslagen om iets aan menstruatiearmoede te doen. 

Gratis menstruatieproducten: taboe doorbreken

Gratis menstruatieproducten op scholen heeft volgens de gemeente Rotterdam en het Armoedefonds positieve gevolgen. Zo zorgt het er onder andere voor dat kinderen geen kostbare lessen meer hoeven te missen of gebruik moeten maken tot schadelijke alternatieven zoals wc-papier of het hergebruiken van maandverband. Het draagt ook bij om het taboe op menstruatie te doorbreken door menstruatieproducten een normale basisbehoefte te maken, net zoals het gebruik van zeep en toiletpapier.

Het menstruatie informatieboekje

Bij het Armoedefonds kunnen de scholen ook 'Het menstruatie informatieboekje' aanvragen. Dit educatieve hulpmiddel is speciaal ontwikkeld voor leerlingen van groep 7/8 van de basisschool en de brugklas van het voortgezet onderwijs. Het doel van dit boekje is om menstruatie tot een normaal bespreekbaar onderwerp te maken. Door jongeren op vroege leeftijd te informeren, willen ze het taboe rond zowel menstruatie als armoede doorbreken. Dit helpt leerlingen om minder schaamte te ervaren. Tevens moedigt het de leerlingen aan om gemakkelijker hulp te zoeken en om veilig verschillende menstruatieproducten te gebruiken.

Het informatieboekje is ontwikkeld in samenwerking met Menstrucation, een organisatie die gastlessen over menstruatie verzorgt op scholen. Het Armoedefonds en Menstrucation bieden advies en begeleiding aan scholen over dit thema. Ze adviseren bijvoorbeeld om menstruatieproducten niet alleen beschikbaar te stellen op verzoek van leerlingen, maar om ze vrij toegankelijk te maken in de damestoiletten, met duidelijke vermelding dat ze ook voor thuisgebruik zijn. Zo wordt het gebruik van menstruatiehulpmiddelen laagdrempelig beschikbaar voor alle leerlingen!

Lees ook: 
Nu is het écht afscheid nemen