Snap
  • vroeggeboorte
  • Baby
  • Palliatieve zorg

Gevolgen vroeggeboorte levenslang merkbaar

Dit verklaart een onderzoeker

In Nederland krijgen baby’s die voor de 24e week van de zwangerschap geboren worden geen standaard intensieve zorg. Dat betekent vaak dat ze het niet overleven. Maar is die grens niet te streng? Dat vindt onderzoeker Lien De Proost in ieder geval wel. “Sommige baby’s die al met 23 weken geboren worden, zouden juist kunnen profiteren van intensieve zorg.”

Volgens Lien de Proost zijn de gevolgen van extreme vroeggeboorte vaak levenslang merkbaar. Maar hier in Nederland, als een baby al na 23 weken ter wereld komt, is het helaas einde verhaal. Het is pas vanaf 24 weken zwangerschap dat intensieve zorg mogelijk is, waarbij alles op alles wordt gezet om zo’n klein hummeltje in leven te houden. Tot die tijd blijft de zorg beperkt tot palliatieve zorg, omdat men verwacht dat de kwaliteit van leven onvoldoende zal zijn, of omdat er sprake is van onnodig lijden.

De discussie over zorggrenzen

In Zweden tonen cijfers dat baby’s van zelfs 22 weken, dankzij intensieve zorg, een overlevingskans van 50 procent hebben. De Proost’s bevindingen hebben tot Kamervragen geleid. Partijen als Nieuw Sociaal Contract en ChristenUnie vragen waarom Nederland zo strikt vasthoudt aan de 24-wekengrens. Ondanks de internationale voorbeelden en De Proost’s onderzoek, houdt demissionair zorgminister Pia Dijkstra vast aan de huidige regeling. Zij zegt dat actieve hulp pas vanaf de 24 weken zwangerschap ingezet wordt.

Eerste Perinataal Palliatief Team in Nederland

Als je te horen hebt gekregen dat je kindje niet lang te leven zal hebben na de geboorte, komt er een hoop op je af. Wil je je kind zelf voeden? Waar wil je dat je kind komt te overlijden, thuis of in het ziekenhuis? Heel veel vragen en onzekerheden. Het eerste Perinataal Palliatief Team van het LUMC neemt deze vragen en onzekerheden bij je weg. Het doel? Het leven van jouw ongeboren kindje met beperkte levensverwachting zo comfortabel en liefdevol mogelijk te maken. Het team bestaat uit een samenstelling van deskundigen: gynaecologen, neonatologen, deelspecialisten, toegewijde verpleegkundigen en zorgzame maatschappelijk werkers. Samen vormen zij een ondersteunend netwerk dat samenwerkt met kinderthuiszorg, het kindercomfortteam, eerstelijnsverloskundigen en huisartsen. Meer hierover lezen? Klik dan op deze link: 

Eerste Perinataal Palliatief Team in Nederland

Lees ook: 
Oorzaak baby's hersenschade: placenta-afwijkingen

Nathalie van Buul's avatar
7 maanden geleden

Idd snap deze minister niet als deze baby's wel 'n overlevingskans hebben kan je dit toch aanpassen

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.