Eerste Perinataal Palliatief Team in Nederland
Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is hier mee gestart.
Als je te horen hebt gekregen dat je kindje niet lang te leven zal hebben na de geboorte, komt er een hoop op je af. Wil je je kind zelf voeden? Waar wil je dat je kind komt te overlijden, thuis of in het ziekenhuis? Heel veel vragen en onzekerheden. Het eerste Perinataal Palliatief Team van het LUMC neemt deze vragen en onzekerheden bij je weg. Het doel? Het leven van jouw ongeboren kindje met beperkte levensverwachting zo comfortabel en liefdevol mogelijk te maken.
Het team bestaat uit een samenstelling van deskundigen: gynaecologen, neonatologen, deelspecialisten, toegewijde verpleegkundigen en zorgzame maatschappelijk werkers. Samen vormen zij een ondersteunend netwerk dat samenwerkt met kinderthuiszorg, het kindercomfortteam, eerstelijnsverloskundigen en huisartsen.
Gesprek met ouders
De professionals gaan met je in gesprek over hoe je je tijd die je nog hebt met je kindje wilt invullen. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat je kleine zich comfortabel voelt, vrij van pijn en ongemak? Waar geef je de voorkeur aan voor het overlijden van je kind, thuis of in het ziekenhuis? Wat zijn de mogelijkheden en wat zijn de onzekerheden die je bezighouden? Er zijn veel vragen, en het begrijpen van de antwoorden op deze vragen brengt wat licht in deze moeilijke tijd.
Bespreekbaar onderwerp
Hoogleraar en gynaecoloog Monique Haak vertelt in het persbericht van het LUMC dat in gesprek gaan met ouders over het verloop van de kostbare periode met je kindje een hoop teweeg kan brengen. "Tijdens de gesprekken met de ouders merk je dat gaandeweg de dood een bespreekbaar onderwerp wordt en er opeens mogelijkheden ontstaan, zoals het kind na geboorte mee naar huis te nemen. Is dat gewenst, dan worden ook de kinderpalliatieve teams, zoals de thuiszorg, de huisarts of een kinderhospice al voor de geboorte betrokken."
Ruimte en rust
Marieke Veenhof, gynaecoloog en medisch manager Perinatologie, vertelt dat tijdens dit intensieve proces, naast heel veel verdriet, ook ruimte en rust ontstaat. "De benodigde medische zorg, ondersteuning en begeleiding worden per scenario vastgelegd en zo ingericht dat ze op elk moment ingezet kunnen worden. Ouders hebben de tijd om over bepaalde keuzes na te denken, waardoor het vertrouwen groeit. Zij zijn beter voorbereid en weten wat ze mogelijk kunnen verwachten. Daardoor worden soms ook onnodige medische ingrepen voorkomen. Met ons hele team staan we om de ouders heen vanuit hun wensen en behoeften."