Snap
  • kinkhoest
  • baby's
  • gezondheid

Flinke stijging van kinkhoest bij baby's

Het aantal besmettingen is in de afgelopen weken erg toegenomen.

Het RIVM slaat alarm over een flinke toename in het aantal gevallen van kinkhoest. Wekelijks worden er nu 250 gevallen gemeld, waarvan 20 bij baby's. Dat is een flinke stijging, want in dezelfde periode vorig jaar ging het om 10 baby's per maand. Hoe herken je kinkhoest? En wat moet je als ouder doen als je kleintje kinkhoest heeft? Lees snel verder!

Ook in november en december 2023 lag het aantal gevallen van kinkhoest al rond de 600. 

Kinkhoest bij baby's

Kinkhoest is een besmettelijke bacteriële infectie aan de luchtwegen. Het is vooral gevaarlijk voor baby’s tot 1 jaar die nog niet zijn gevaccineerd. Mensen kunnen elkaar besmetten door hoesten of niezen. Het RIVM waarschuwt en roept iedereen met verkoudheidsklachten daarom op om uit de buurt te blijven van hoogzwangere vrouwen en baby's.

Symptomen van kinkhoest

De eerste symptomen van kinkhoest lijken vaak op een gewone verkoudheid, waardoor het moeilijk kan zijn om het direct te herkennen. Na ongeveer twee weken kunnen de symptomen verergeren. Let op een hoestje dat overgaat in een vastzittende slijmhoest, piepende ademhaling, overgeven, sufheid, benauwdheid of een grauwe huidskleur. Deze aanhoudende hoestbuien kunnen maanden aanhouden, wat de infectie de bijnaam 'honderd dagen-hoest' heeft opgeleverd.

Wat te doen als je baby kinkhoest heeft?

Als jouw kleintje last heeft van die vervelende hoestbuien, is het slim om een bezoekje aan de huisarts te brengen. Daar kan de dokter checken of het wellicht kinkhoest is. Bel ook gelijk de huisarts als jijzelf meer dan 34 weken zwanger bent en last hebt van kinkhoest. Er bestaat namelijk een risico dat jouw baby besmet raakt. En als je kindje steeds zieker lijkt te worden, is het zeker verstandig om de huisarts te raadplegen. 

Hoewel de meeste kinderen zijn ingeënt tegen kinkhoest, biedt het vaccin geen absolute garantie. Helaas kan je kind alsnog besmet raken met de bacterie. Als je zwanger bent, krijg je bovendien het advies om jezelf opnieuw te laten inenten tegen kinkhoest. 

Bron: RIVM

Lees ook: 
Eindelijk gerechtigheid

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.