Snap
  • RS-vrius
  • longontsteking
  • kinkhoest

Piek longontsteking, kinkhoest en RS: wat te doen?

Het aantal besmettingen is in de afgelopen weken fors opgelopen

Steeds meer baby's en (jonge) kinderen lopen longontsteking, kinkhoest en RS-virus op. Waar moet je als ouder op letten en wat kun je doen als je denkt dat je kindje besmet is? Wij hebben het voor je uitgezocht!

Longontsteking

Vorige week gingen 130 op elke 100.000 5- tot en met 14-jarigen met longontsteking naar een huisarts. Dat is meer dan twee keer zo veel als op het hoogste punt vorig jaar. Dat blijkt uit de wekelijkse cijfers van onderzoeksinstituut Nivel.

Bij jonge kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 4 jaar is er ook een toename te zien, maar volgens Nivel zijn de cijfers lager dan in de jaren voor de coronapandemie.

Kinkhoest

Voor kinkhoest geldt dat ongeveer tien op elke 100.000 kinderen van 0 tot 14 jaar vorige week met kinkhoest naar de huisarts ging. Dat is meer dan een verdubbeling dan in de week ervoor. Ook ligt het aantal hoger dan de drie jaren ervoor.

RS-virus

Het RS-virus komt in Nederland veel voor, meestal in de wintermaanden. Bijna alle kinderen onder de twee jaar komen op enig moment met het virus in contact. 

Zowel de kinderafdelingen als de kinder-ic's in ziekenhuizen liggen bomvol met baby's en jonge kinderen die ernstige luchtwegproblemen hebben door het RS-virus. Volgens de Vereniging voor Kindergeneeskunde komt de piek in het aantal besmettingen dit jaar eerder dan voorgaande jaren, en is het aantal ook hoger. 

Omdat er geen bedden beschikbaar zijn, worden kinderen overgeplaatst naar andere ziekenhuizen. Ook worden geplande ingrepen afgezegd om plek te maken. 

Waarop letten en wat te doen? Onze tips!

Als ouder wil je natuurlijk voorkomen dat je kindje besmet raakt. Helaas is dat niet altijd mogelijk. Waar moet je op letten en wat kun je doen als je denkt dat je kindje besmet is? Lees hieronder onze tips.

Longontsteking

Een longontsteking komt vaak voor bij kinderen tot negen jaar, maar vooral bij baby’s, omdat hun afweer nog in ontwikkeling is. Een longontsteking bij baby’s is vaak het gevolg van de bacteriën die bij een andere ziekte of kwaaltje vrijgekomen zijn. 

Mogelijke symptomen zijn: benauwdheid, kortademig zijn, ophoesten van slijm, vermoeidheid, koorts, rillen en minder drinken dan normaal. 

Vermoed je dat je kind een longontsteking heeft? Of is je baby jonger dan drie maanden en heeft hij koorts? Bel dan altijd de huisarts. In sommige gevallen kan je kind er wel erg ziek door worden. Die kan naar de longen van je kind luisteren en kort lichamelijk onderzoek doen. 

Je kunt een longontsteking niet voorkomen, maar je kunt de kans op een luchtweginfectie wel verkleinen door regelmatig je handen te wassen en niet te roken in de buurt van je kind. Bovendien blijkt uit onderzoek dat borstvoeding beschermt tegen longontsteking.  

Kinkhoest

Kinkhoest is een besmettelijke bacteriële infectie aan de luchtwegen. Het is vooral gevaarlijk voor jonge baby’s die nog niet zijn gevaccineerd. Het is een zeer besmettelijke ziekte. Mensen kunnen elkaar besmetten door hoesten of niezen. 

Klachten bij baby’s en kinderen lijken vaak op een gewone verkoudheid. Na ongeveer twee weken verergert het hoesten en je kind kan vastzittend slijm ophoesten. Soms is de hoestbui zo heftig dat je kind moet overgeven. Ook gaat dit gepaard met een piepende ademhaling. De hoestaanvallen kunnen maandenlang aanhouden. Het wordt daarom ook wel de ‘honderd dagen-hoest’ genoemd.

Als je kind last heeft van hoestbuien, is het een goed idee om langs de huisarts te gaan. De arts kan controleren of je kind kinkhoest heeft. Neem ook contact op als je zelf kinkhoest hebt en meer dan 34 weken zwanger bent. Er is dan een kans dat de baby besmet is of wordt met kinkhoest. Ook als je kind steeds zieker wordt, raden we aan de huisarts te bellen. Dit merk je doordat je kind niet of weinig drinkt, snel ademhaalt, moet overgeven, suf/benauwd wordt of een grauwe huidskleur krijgt. 

De meeste kinderen worden ingeënt tegen kinkhoest, maar het vaccin beschermt niet voor honderd procent. Je kind kan dus alsnog besmet raken met de bacterie. Als je zwanger bent, krijg je bovendien het advies om je opnieuw te laten inenten tegen kinkhoest.

RS-virus

Het RS-virus is een (verkoudheids)virus en komt vaak voor in Nederland, meestal in de wintermaanden. Het RS-virus veroorzaakt een infectie in de keel en de neus.

De eerste symptomen lijken op die van een verkoudheid: hoesten, snotneus, een wat zwaardere ademhaling en soms een lichte verhoging (tot 38 °C). Bij veel baby’s blijft het hierbij, maar het kan ook leiden tot een ontsteking van de kleine luchtwegen, de bronchiën.

De volgende symptomen kunnen dan optreden: langdurige hoestbuien, een zware/piepende ademhaling, kortademigheid, korte ademstops, snellere ademhaling, neusvleugelen (verwijden van neusgaten bij inademen) en minder drinken en plassen. Dit kan wijzen op een bronchiolitis of een longontsteking. Neem in dit geval altijd contact op met de huisarts.

Gelukkig hebben de meeste baby's milde klachten die binnen een week vaak verdwijnen. Laat je baby goed uitzieken, gebruik een zoutoplossing om het neusje te spoelen en zorg dat je baby voldoende drinkt. Als je baby pijn of koorts heeft, kun je een paracetamol zetpil geven die geschikt is voor de leeftijd van je kind. 

Voorkomen dat je kind besmet raakt, is moeilijk. Oudere kinderen (en volwassenen) die het virus bij zich dragen, hebben vaak minimale klachten. Op die manier kan je kindje zonder dat je het doorhebt toch besmet raken.

Bron: RIVMRTL Nieuws

Xanne Natalja Verbeek's avatar

Hier corona momenteel

's avatar
1 jaar geleden

Hier ook helaas goed ziek ervan!! Beterschap en sterkte.

Xanne Natalja Verbeek's avatar

Bedankt, jij ook!

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.