EU wil meekijken op WhatsApp tegen kindermisbruik
Alles wat je verstuurt naar iemand anders wordt eerst gecontroleerd.
Om kindermisbruik op internet tegen te gaan, wil Europa gaan meekijken naar elke foto en video die je via sociale media verstuurt. Dat betekent dus dat alles wat je aan iemand anders wil laten zien, eerst wordt bekeken en gecontroleerd door software. Niet iedereen is het hiermee eens.
In Europa wordt flink onderhandeld over een wet die online kindermisbruik en digitaal kinderlokken (grooming), moet tegengaan. De wet is omstreden en de meningen zijn verdeeld, daarom wordt de komende dagen onderhandeld over een compromis.
De Europese Commissie vindt dat in de strijd tegen online kindermisbruik alles geoorloofd is. De Commissie stelt dan ook voor om alles wat mensen via internet versturen te gaan scannen. Mensen die misbruik maken van kinderen en bepaalde foto's of video's doorsturen, zouden met deze maatregel sneller gevonden kunnen worden. Dit wetsvoorstel ligt al sinds 2022 op tafel, maar is omstreden.
Online kindermisbruik tegengaan met omstreden wet
Het Europees Parlement en de Raad van de EU die ook mogen beslissen over zo'n wetsvoorstel, vinden de maatregel namelijk veel te ver gaan. Ook Nederland ziet het wetsvoorstel niet zitten. Belgie is wél voorstander van de omstreden wet en tot eind juni tijdelijk voorzitter van de Raad van de EU. Het land wil dan ook nog voor het einde van de voorzitterstermijn forceren dat er een doorbraak komt in de onderhandelingen.
Daarom wordt nu onderhandeld over een compromis door de Raad van de EU. In het compromis staat dat software al voordat je een foto of video verstuurt, controleert of het niet gaat om online kindermisbruik. Een voordeel hiervan ten opzichte van het eerste wetsvoorstel is dat de versleuteling in stand blijft. Die versleuteling zorgt ervoor dat alleen jij en de ontvanger de foto via bijvoorbeeld WhatsApp kunnen zien. De foto wordt dus niet gecheckt nadat je 'm stuurt, maar voordat je 'm stuurt. En dat is precies waarom een deel van de landen ook tegen het compromis is: alsnog wordt door software meegekeken op jouw telefoon.
Gaat de Raad van de EU wel akkoord met het compromis, dan is dat een nieuw startpunt in de onderhandelingen over de wet tegen online kindermisbruik. Hoe dit verder verloopt, zullen we dus nog even moeten afwachten.