Snap
  • veilig internet
  • Kind
  • safer internet day 2024
  • tips

Met deze tips kan je kind veilig op het internet

Het is vandaag Safer Internet Day 2024

Of het nu filmpjes kijken, spelletjes spelen of huiswerk maken is, veel kinderen zijn regelmatig online te vinden. Hartstikke leuk, maar laten we niet vergeten dat er ook risico's op de loer liggen. Dus, hoe zorg je ervoor dat jouw kindje veilig kan internetten? En hoe bescherm je je kleintje tegen de online gevaren? 

De allereerste stap naar een veilige online omgeving voor je kind begint met bewustzijn. Als je de gevaren kent en weet hoe je jouw kleintje kunt beschermen, vermindert dat de risico's. Omdat we begrijpen dat je je kind natuurlijk niet de hele dag op de vingers kunt (en wilt) kijken - vooral niet als ze wat ouder worden - hebben we hier wat handige tips om de online veiligheid van je kind te vergroten.

  • Praat erover met je kind
    Voor een veilige online omgeving is het cruciaal om regelmatig en positief te praten over het online leven van je kind. Bespreek de leuke dingen én de gevaren, maak het een vast onderdeel van jullie dagelijkse babbel. Hoe was het op school? Met wie heb je gespeeld? En heb je nog leuke dingen op de tablet gedaan? Als dit normale gespreksstof is, voelt je kind zich vrijer om over online ervaringen te praten of jouw hulp in te roepen.
  • Zelf internetbewust zijn
    Onderzoek toont aan dat 72% van de ouders wel eens informatie van hun kind deelt op internet, zoals foto’s (57%) of de verjaardag (31,8%). Voordat je iets over je kind deelt, denk na over de risico's en het voorbeeld dat je hiermee geeft.
  • Ouderlijk toezicht instellen
    Met ouderlijk toezicht bescherm je je kind tegen bepaalde content, volg je hun online activiteiten en stel je schermtijd in. Regel dit via je internetprovider of besturingssysteem. Er zijn ook apps zoals Qustodio en Norton Family Premier die het makkelijker maken. Ontdek welke het beste bij jouw behoeften past!
  • Plak de camera af
    Een eenvoudige stap om de camera te beschermen tegen ongewenste gluurders is door er iets op te plakken. Denk aan een stukje ducttape of een vrolijke pleister! Het is een simpele oplossing om de camera te beveiligen en ervoor te zorgen dat alleen de momenten die gedeeld mogen worden, vastgelegd worden. 
  • Gebruik een kinderzoekmachine
    Laat je kinderen gebruikmaken van speciale kindvriendelijke zoekmachines zoals Jeugdbieb.nl en Koekeltjes.nl. Zo zien ze alleen geschikte resultaten!
  • YouTube Kids voor veilig kijken
    Houdt jouw kleintje van filmpjes kijken? YouTube Kids is een veilige optie! Ontdek leeftijdsgebonden categorieën en beheer schermtijd of blokkeer specifieke video's voor een veilige online-ervaring. Zo zorg je ervoor dat jouw kind niet onbedoeld bij ongeschikte filmpjes belandt. Veilig internetten, daar gaan we voor! 

Lees ook: 
Spugen, diarree en koorts; wat is er toch?

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.