Eerste baby heeft zware impact op moeders
Twee op de drie moeders vinden de komst van een baby pittig.
Vlaams onderzoek wijst uit dat twee op de drie moeders een eerste baby ervaren als een zware impact op hun leven. Veel van die moeders hebben ook moeite met de nieuwe situatie. Cijfers over vaders zijn niet bekend, maar verwacht wordt dat daar hetzelfde voor geldt.
In korte tijd moeten moeders afscheid nemen van hun oude leven en groeien in het nieuwe leven met een baby. Er heerst veel onzekerheid in die periode, omdat moeders niet goed weten wat er allemaal op ze afkomt. Aan de ene kant zijn ze heel blij en aan de andere kant verdrietig. Ook ervaren nieuwe moeders gevoelens als angst, onzekerheid en trots. Dit heeft een zware impact op hun leven.
Het moederschap is aardverschuivend en heeft een zware impact
Volgens vroedvrouw Uwe Porters is het moederschap als een schuifje dat volledig open gaat en niet meer dicht kan. Ze legt uit: "Aardverschuivend, allesverterend en je hebt zelf niet te kiezen in hoeverre je het toelaat. Werk of vriendschappen kan je even op een lager pitje zetten, moeder zijn niet, dat schudt je dooreen.
Op het moment dat je ouder wordt, krijg je ineens te maken met een verpletterende verantwoordelijkheid én kwetsbaarheid en dat kleurt je perspectief op de hele wereld rondom je. Dat heeft een fysieke impact en een mentale, net zoals de puberteit."
Volgens Porters wordt nog steeds onderschat hoe zwaar de impact is op mensen die voor het eerst ouders worden. Ze vertelt dat vrouwen tot zeven jaar na de bevalling nog steeds de effecten ervan ondervinden. Vrouwen met een kersverse baby ondergaan mentale, lichamelijke, hormonale en sociale veranderingen. Daarbij wordt ook nog eens veel verantwoordelijkheid als vanzelf op de moeder afgeschoven. Zij worden in alles als eerste aangesproken, bijvoorbeeld op het kinderdagverblijf of op school.
Een eenzame gebeurtenis
Moederschap is dan ook een eenzame gebeurtenis, helemaal in de tijd van werken en zorgen voor de kinderen. Vrouwen zetten zichzelf op de laatste plaats. Daarom pleit historicus Noémi Willemen voor meer gedeeld ouderschap. Niet alleen de rol van de vader mag groter zijn, zo stelt ze, maar ook die van de omgeving van de ouders. Denk aan opa's en oma's of vrienden. Er is altijd wel iemand die kan helpen, maar vaak weten mensen niet wat ze kunnen doen. Het moederschap mag dan wel een enorme uitdaging zijn en zware impact hebben, met de juiste steun kan het een stukje makkelijker worden.