Snap
  • opruimen
  • opvoeden
  • kinderen
  • Mama

Hang die jas nou eens aan de kapstok!

Een wonder geschiedde

"Hang die jas nou eens aan de kapstok!!!" Heb jij dit wel eens geroepen tegen je kind of partner?

Ik heb het iig heel vaak geroepen tegen Mats (en heel soms ook tegen Tim). Als mijn moeder dit trouwens leest lacht ze me echt hard uit. Want ik hing vroeger nooit mijn jas op de kapstok maar altijd over de stoel heen. En iedere dag kreeg ik te horen; hang die jas nou eens aan de kapstok!

Ik zou graag zien dat Mats, als hij thuiskomt, zijn jas aan de kapstok hangt ipv dat het ligt waar hij het heeft uitgetrokken. Het huis een beetje op orde houden met 2 kinderen is al zo lastig. Maar Mats dacht daar anders over en het was iedere dag een strijd. Zo mocht Mats in de avond pas een filmpje kijken als hij zijn jas had opgehangen. Totdat ik bedacht om het over een andere boeg te gooien en het werkte!

Onze hersenen zijn namelijk gevoelig voor beloningen, voor positieve reacties. Dus wat deed ik, ipv zitten op het negatieve gedrag ging ik zitten op het positieve gedrag. Na mijn aandringen om zijn jas op te hangen gooide Mats zijn jas in de gang op de trap. Ik ging daarna naar Mats toe en benoemde dat ik het superknap vond dat hij zijn jas al iets dichter bij de kapstok had gekregen dan daarvoor. Wat heeft hij dit al knap geleerd. Ik zei tegen hem dat hij misschien binnenkort nog wel zou leren om zijn jas zelfs aan de kapstok te hangen.

1 uur later kwam Mats naar mij toe: "Mama ik heb mijn jas aan de kapstok opgehangen." Wat was ik blij dat ik zonder strijd en gedoe die jas eindelijk werd opgehangen.

We zijn vaak geneigd om het negatieve te belichten. Maar mijn uitdaging aan jou is om vandaag iets positief te belichten ipv het negatief te doen zoals je voorheen zou doen. Dit hoeft natuurlijk niet bij je kind te zijn. Maar kan ook bij jezelf, een collega of partner zijn.

Ik ben benieuwd wat voor effect je merkt! Laat het me weten 😊

Liefs Roos

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Roos?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.