Terug
Blog header image

De anti abortus lobby liegt

Leugens zijn nodig om simpele mensen mee te krijgen

Blijkbaar is het hard nodig om leugens te verspreiden omtrent abortus. “Er worden baby’s vermoord na de geboorte!” Oef, dat MEEN je niet?! Wat erg! Monsters, moordenaars! “En die termijn dat abortus mogelijk is, moet omlaag, het is al een heel mensje!” gilt de Gedwongen Geboorte Groepering. En verkrachting is zelden de reden tot abortus. De waarheid is heel wat genuanceerder en uiteraard anders. Maar daar win je geen zieltjes mee voor je politieke campagne of kerkelijke instantie natuurlijk! Zeg en wat heb jij daar als zwangerschapscoach mee te maken dan? Schoenmaker, blijf bij je leest! Zal ik doen, als jij belooft om dit hele blog dan even te lezen.

De GGG

Er zijn teveel nuances op te noemen omtrent abortus, vergeef mij als ik kortaf en to the point ben. De mensen die zichzelf “prolife” noemen, verdienen deze titel niet. Dit zijn mensen die wel voor wapens zijn, voor de doodstraf en zich op geen enkel moment bekommeren om een mens NA de geboorte. Niet prolife dus, maar pro Gedwongen Geboorte. Deze Gedwongen Geboorte Groeperingen ga ik maar even de GGG noemen. Lekker kort, want het is niet mijn doel een heel boek te schrijven maar lang zal dit blog zeker zijn. Daar ontkom ik even niet aan. Feiten dus, komt ie:

Abortus termijn en cijfers:

58% van de abortussen vindt plaats voor 8 weken zwangerschap. Dit gebeurt veelal met een pil die de zwangerschap afbreekt. Het embryo is zo’n 1 a 2 cm groot, maximaal en ziet er op zijn hoogst uit als een garnaal.

2,7% van de abortussen vindt plaats NA 20 weken. Dat is een laag cijfer en toch wil men het hebben over deze termijn. Want zeldzaam (dat bij verkrachting wel wordt aangehaald en dus geen goed argument is volgens deze lui) is nu ineens wel relevant: da’s een baby! Denkt men nu echt dat iemand met 20 weken wakker wordt en denkt: neh toch maar niet, geen zin in. Kind heeft flaporen, da's minder zeg, ik wil een supermodel dat marathons kan rennen enzo. Want als je dit denkt, dan ben je eigenlijk te dom om te poepen. Deze zwangerschappen zijn niet alleen gewenst en geliefd, deze mensen hebben afschuwelijk nieuws gekregen over de gezondheid van hun baby. Ja, ik noem het baby omdat het een gewenst kind is. Toe maar, geef deze mensen, die gebroken zijn en het meest heftige verlies doormaken, een trap na. Staat je goed.

Ok, verder met de feiten. 85% vinden plaats VOOR 12 weken. Alles wat daarna komt zijn schrijnende situaties. Niet allemaal met ernstige medische oorzaken, maar mensen die er oprecht niet eerder achter zijn gekomen (denk aan mensen met PCOS, als jij niet ongesteld wordt en geen symptomen hebt, hoe kun je dan weten dat je zwanger bent?) of die in een andere noodsituatie zijn belandt. Denk aan het verbreken van de relatie en het in je eentje gewoon niet kunnen. Het plots verliezen van je baan of woning, of puur omdat je er gewoon niet klaar voor bent. Het maakt mij niet uit wie, wat hoe of waarom: niet mijn lijf, niet mijn keuze. Overigens dalen het aantal tiener zwangerschappen al jaren en zijn het vrouwen tussen de 25 en 35 jaar (vaak al met kinderen) die voor een abortus kiezen. Twee derde gebruikte gewoon anticonceptie, abortus wordt absoluut niet gebruikt als anticonceptie. Wie kiest een emotioneel heftige ingreep boven een simpel pilletje, spiraaltje of condoom? Niemand, dus hou ff op met dat stompzinnige argument. Wat wel klopt is dat sommige mensen anticonceptie niet kunnen betalen of om medische redenen geen hormonale anticonceptie kunnen gebruiken (ik bv met trombose en longembolie en dus bijna hartstikke dood door de pil op mijn 21e) of kerels die een condoom niet zo fijn vinden aanvoelen. Ah arme knul! Denkt nu niemand aan de mannen? Zo zielig! 

Abortus is gevaarlijk?

Nou eigenlijk niet, zwangerschappen zijn veel gevaarlijker. Er sterven meer vrouwen tijdens de zwangerschap of geboorte, dan tijdens een abortus. In landen waar abortus verboden is (omdat de gezondheidszorg daar minder gericht is op vrouwen, de ironie) en zolang een abortus legaal wordt uitgevoerd, is er toezicht op de veiligheid ervan. In landen waar abortus verboden is, zullen vrouwen uit wanhoop hun toevlucht nemen tot gevaarlijke handelingen die juist leiden tot ernstige complicaties en soms de dood. Ook wordt je helemaal niet onvruchtbaar na een abortus, mits deze veilig wordt uitgevoerd. Wat een onzin argument om je zin door te drijven! Overigens worden in dergelijke landen meer zwangerschappen afgebroken dan in landen waar het wel legaal is. Waarom? Kwestie van goede voorlichting en religie niet als voorbehoedsmiddel gebruiken.

Verkrachting: ja maar dat is zo zeldzaam!

Is dat zo? 5% van de vrouwen en meisjes die verkracht worden, raken zwanger, mogelijk is dit aantal nog hoger maar aangezien niet alle verkrachtingen worden aangegeven (immers het risico van een aangifte is hoog en gevaarlijk voor het slachtoffer) kan dit aantal nog hoger liggen. Er zijn dus geen goede cijfers te vinden die met zekerheid zeggen hoeveel dit zijn. De schattingen zijn ongeveer en minimaal 600.000 vrouwen per jaar in de VS alleen al. Zeldzaam dus? Valt mee, maar dan past het de GGG natuurlijk niet. Ik denk aan het meisje van 10 dat onlangs in het nieuws verscheen. Verkracht door een monster en nu is haar embryo van 6 weken net zoveel waard als haar leven? Vorig jaar stierf een meisje van 11 nog tijdens de vroeggeboorte van haar (tevens door verkrachting verwekte) kindje. Wist je dat slecht 1% van de aangiftes omtrent verkrachtingen ook daadwerkelijk leidt tot veroordeling? Ja nee ja, maar er zijn ook heel veel valse aangiften natuurlijk! Oh is dat zo? Uit onderzoek blijkt dat 2% van de aangiften mogelijk vals zijn, maar dit is enkel gebaseerd op aangiften die worden ingetrokken. Uit angst voor wraak bv van de dader of zijn omgeving. Bedenk goed dat in sommige groeperingen men elkaar flink het hand boven het hoofd houdt. Daisy en Audrie (documentaire over 2 tieners die verkracht werden en daarna door het dorp werden opgejaagd) zijn een triest voorbeeld. Niemand geeft om hun leven, deze meisjes zijn baarfabrieken voor de gestoorde man die zeggenschap wil over hun lijf. Daisy & Audrie zijn dood, uit wanhoop stapten zij uit het leven. Dus de GGG wil eerst iemand kapot maken voor het eigen gewin en dan komt er iemand die zogenaamd heel onschuldig zegt: oh maar in dit soort situaties mag er een uitzondering gemaakt worden vind ik. Ok. Dus eerst nam iemand haar recht op haar eigen lijf af en nu mag ze het terug hebben van jou? Wat lief! Wie rolde de rode loper voor je uit om je mening of nee zelfs zegen te geven joh? Het maakt je geen haar beter dan het monster dat haar rechten afnam! Zak hooi. 

Spijt?

Spijt, psychische aandoeningen en schuldgevoelens zijn onzin argumenten en al helemaal niet gestoeld op de ervaringen van echte mensen. Opluchting voert de boventoon en mensen denken hier echt heel goed over na. Dat de GGG zelf niet goed in staat is tot logisch beredeneren, betekent niet dat dit voor anderen ook geldt. Overigens lopen mensen met een psychische aandoening wel veel meer kans op een ongewenste zwangerschap: zij zijn kwetsbaar en moeten dus beschermd worden (tegen mannen die hier misbruik van maken, arme knullen). Maar nee, dwing deze kwetsbare vrouwen zeker tot baren en een onschuldig kind tot opgroeien in dergelijke onzekerheid. 

Gedwongen tot abortus?

Dat vrouwen gedwongen worden tot abortus? Heel zeldzaam, maar nu ineens wel relevant natuurlijk, terwijl verkrachtingen schijnbaar zo zeldzaam zijn dat het niet relevant is. Cherry picking noemen we dat, kies vooral uit wat je wel past en negeer de feiten. Iemand dwingen tot een abortus is trouwens gewoon strafbaar, dus ik weet niet waar al die rechtse partijen zo moeilijk om doen. Wantrouwen in het verstandelijke vermogen van vrouwen? Juist, dat dus of nee beter gezegd: vrouwenhaat. Onderdrukking. Want stel je voor dat er gelijke rechten bestaan! Gelijke behandeling lijkt in de ogen van deze mensen als taart te zijn: gelijke rechten voor ieder staat gelijk aan minder voor hen. Een halve taart ipv een hele dus, dat is de angst. Dus wie heeft hier een beperkt verstandelijk vermogen? Want zo werkt het natuurlijk niet. Gelijke rechten voor iedereen betekent dat de levenstandaard van IEDEREEN omhoog gaat. Alleen niet van boze, witte mannen met geld die minder belasting willen betalen en zich vastklampen aan hun automatische geweertje dat niet geheel toevallig wordt ingezet bij massa moorden. Trump aanhangers zijn net zo goed terroristen, de huidskleur is nu nog een indicatie. Enkel de "moordende moslim" schijnt een terrorist te zijn, maar de witte man is in psychische nood. Zo gaat dat natuurlijk. En witte mannen doden dus vaker mensen dan moslims, de ironie. 

Abortus na de geboorte?!

Dit is een vrij recente en zo makkelijk onderuit te halen, dat het bijna lachwekkend is. Maar niet iedereen is intelligent genoeg om de feiten erbij te pakken alvorens het te verspreiden. Het liefst online natuurlijk, want ik kan mij niet voorstellen dat deze mensen een warme, sociale kring hebben. Ik zou je in elk geval aan je oren over straat slepen, als je dit op een verjaardagsfeestje bij tante Tineke aan mij zou vertellen. “Er WoRdEn BaBy’S vErMoOrD nA dE gEbOoRtE!”. Good grief, doe eens niet zo simpel. Google het even voor je je mond opentrekt en jezelf overal voor lul zet. Komen de feiten: Nee, er worden geen baby’s vermoord na de geboorte.

Er is een verzoek gedaan door gynaecologen in de VS om abortus na de geboorte legaal te maken. Klopt dit?

Ja en nee. Voor je gaat steigeren, even blijven lezen aub. Er zijn afwijkingen en ziekten die niet opgespoord kunnen worden tijdens de zwangerschap. Of er is geen prenataal onderzoek gedaan, kan en mag ook. Als dan na de geboorte blijkt dat je kindje bv Epidermolysis bullosa blijkt te hebben, hebben jullie een afschuwelijk probleem. Het is een zeldzame huidaandoening waarbij de huid zo kwetsbaar is als de vleugels van een vlinder. De huidlagen hechten niet goed aan elkaar, waardoor de huid loslaat en pijnlijke wonden veroorzaakt die niet tot amper genezen. Het lieve, kleine, zeer geliefde baby’tje wordt levend gevild tijdens de geboorte, lijdt helse pijnen en er is geen goede behandeling voor. Het kan in verschillende gradaties voorkomen, waardoor het ene kindje wel een kans heeft op overleven (met de nodige zorg!) en de ander ongetwijfeld zal komen te overlijden. Na een afschuwelijke lijdensweg. Dat je ouders toe moet kijken in deze of vergelijkbare situaties, is niet voor te stellen.

Nu zullen de GGG's ongetwijfeld zeggen: Ja maar dat is ZO zeldzaam, dat telt niet! Ok wat telt dan wel? Alles wat wel in je straatje past dus. Tel gerust alle zeldzame aandoeningen bij elkaar op en je komt op honderd duizenden per jaar. Per land.

Maar hoe zou jij het vinden als je geaborteerd was?!

Nou, dan had ik er vrij weinig van gevonden: ik heb geen actieve herinnering van mijn tijd in de baarmoeder. En nee, dat betekent niet dat we dus gewoon ook even een geboren baby kunnen doden: het is dan immers geen onderdeel meer van haar lichaam en dus gewoon een mens. En een mens dood je niet. Terwijl je wel een mens kunt doden om een zwangerschapsafbreking te ontzeggen, denk maar aan het meisje van 11 jaar dat jarenlang werd misbruikt en stierf toen zij 5 maanden zwanger was. Want abortus is moord en dat mocht dus niet. Boeiend, Gods wil ofzo. Is dat wat door de hoofden van anti abortus gaat? Want dan zijn dit ernstig gestoorde mensen die niet vrij rond zouden mogen lopen in onze maatschappij.

Prenataal onderzoek

De simpele mensch: “Ik heb geen prenataal onderzoek laten doen en mijn kind is kerngezond geboren!” Oh wow, gefeliciteerd! Je zit bij het gros van de zwangerschappen dat goed afloopt. Dat heb je te danken aan de goede gezondheidszorg en dat is je privilege. Maar tuurlijk, klop jezelf op de borst dat je geen prenataal onderzoek uit hebt laten voeren en dus een gezond kind kreeg. Is natuurlijk helemaal van die enkele factor afhankelijk. Oh maar je hebt wel echo’s gehad? Even leuk baby spieken? Dat is dus prenataal onderzoek, heb je wel gehad. Wat snap je precies niet aan onderzoek? En de suggestie dat het kind wegens deze aandoeningen of afwijkingen dus niet welkom is, is zo ongelooflijk laag bij de grond! Alsof het kind niet goed genoeg is. Wat ontzettend gemeen. Mensen maken deze keuze uit liefde, omdat zij het lijden voor hun kind en zichzelf niet wensen! Maar jij dus wel blijkbaar? Dat zegt mij genoeg over wie en wat je bent. Wil de GGG nu ECHT mensen DWINGEN om toe te kijken hoe kleine, schattige, pasgeboren baby’s ZO ontzettend lijden en dan alsnog sterven?! Dat is onmenselijk. Niemand wil zijn of haar kindje laten gaan, maar ik garandeer je dat als je ziet dat er alleen maar lijden is en geen uitzicht op verbetering, dat je op je blote knieën bidt om verlossing. En DAAR komt het voorstel van deze gynaecologen vandaan.

Laat hen aub deze kleine mensjes op een menswaardige manier gaan zonder zelf of de ouders het risico lopen om in het gevang terecht te komen! Laat hen deze onschuldige kinderen helpen, om zonder pijn, zonder wanhoop uit dit leven te mogen stappen. Pijn zal er trouwens wel zijn hoor, bij de artsen en de ouders, ik zie de blik van mijn arts nog voor mij, toen ze ons het slechte nieuws vertelde. Het was voor haar ook heel moeilijk! Het is afschuwelijk voor ieder die hen lief heeft. Mensen kunnen zich (hopelijk) geen voorstelling maken bij dergelijk lijden. Ik wel helaas en gelukkig (wat fout voelt in deze context, ik voel mij geen geluksvogel) kwamen wij erachter VOOR de geboorte van onze dochter dat haar enkel lijden stond te wachten. Ik zie het als euthanasie: er is geen kans op genezing en het kindje zal hoe dan ook sterven. Dat gunde ik haar niet. Ik weigerde om haar 9 maanden te dragen, te baren en dan toe te moeten kijken naar haar lijdensweg die onvermijdelijk zou leiden tot de dood. Bovendien heb ik een medische historie waar je U tegen zegt, elke zwangerschap is een risico dat ik bereid was te nemen. Maar dan enkel obv een goede afloop, een baby in mijn armen die ik mee naar huis kon nemen. Wie hier iets van vindt mag deze mening steken waar de zon niet schijnt. Je bent niet belangrijk genoeg om mij of wie dan ook je zegen of oordeel te geven.

Zullen we de kreet “er worden mensen vermoord door de GGG” net zo laten inburgeren als hun inhoudsloze kreten? Maar dan wel gebaseerd op feiten, hou je leugens bij je (en onderzoek ze eerst grondig, het is gênant als de hele wereld kan zien wat een goedgelovig kneusje je bent) en met een dikkere huid. Want als je met mij in discussie wil gaan, dan moet je heel goed begrijpen dat ik niet alleen veel meer verstand heb van dit onderwerp, maar ook dat ik weinig geduld heb voor je domme nonsens. Voor je iets schreeuwt, zoek je de feiten op of je krijgt ongenadig de waarheid om je oren geslagen door moi. Als je abortus aan banden wil leggen, beperken of helemaal verbieden, dan sta je aan de verkeerde kant van de geschiedenis. 

En baren voor een ander? Omdat er zoveel mensen zijn die graag een baby willen? Er zijn nu 153 miljoen weeskinderen op deze aardkloot. Wat let hen om deze kinderen te adopteren? Om over de pleegzorg nog maar te zwijgen. Dus ben jij "lid" van de GGG? Het lijden en het bloed van duizenden mensen en kinderen zal aan jouw handen kleven en dan zal ik jouw met net zoveel respect en zorg behandelen als jij hen behandelt. Kweek dus zeker een dikke huid als je met mij in discussie wil en zorg dat je van goede huize komt.

Liefs Leonie

Gender Balance coach & nasty woman 

Kun je ook lezen van Leonie: "Misschien is het maar goed dat je niet meer leeft".
MamaEsther.
4 maanden geleden

Wat ben je ontzettend disrespectvol in je communicatie.

Gender Balance
4 maanden geleden

Aaw wat vervelend voor je. Het is ook helemaal geen leuk onderwerp. Tissue nodig? Aai over de bol? Een sticker?

Bezorgde
4 maanden geleden

Allereerst: Wat vreselijk dat mamaplaats dit stuk heeft geaccepteerd. Een stuk dat mensen met de beste bedoelingen vergelijkt met de KKK en later nog een ronduit racistische opmerking over boze witte mannen. Wat voor redactie keurt dit goed? Deze extreme denkbeelden moeten een antwoord krijgen, dus hier even snel mijn antwoord op een aantal claims van deze persoon, aangezien de feiten zo belangrijk voor haar zijn: "58% van abortussen vindt plaats voor 8 weken zwangerschap" - nou eigenlijk is dat 63% volgens de laatste rapportage. "Dit gebeurt veelal met een pil die de zwangerschap afbreekt." - nou, daar zijn geen cijfers van maar feit is dat 68,8% instrumenteel is over de hele 22 weken. Kortom een grote meerderheid. En dan is het jouw plicht als bezorgde feminst natuurlijk om vrouwen erop te wijzen dat curettage een verhoogde kans op vroeggeboorte bij een volgende zwangerschap geeft. Dit geloof je vast niet want ik ben pro-life, maar hier gewoon de feiten van ons eigen Amsterdam UMC (toen nog AMC): https://academic.oup.com/humrep/article/31/1/34/2380037 "Het embryo is zo’n 1 a 2 cm groot, maximaal en ziet er op zijn hoogst uit als een garnaal." Wat eng dat je zo moet praten over een menselijk wezen waar heel veel mensen elke dag ontzettend blij en dankbaar van worden. Ik denk dat je jezelf mag afvragen waarom je bij een gewenste zwangerschap wel spreekt van een kindje, aangezien er biologisch geen verschil is. Graag de uitleg over hoe gevoelens de morele waarde van ANDERE mensen bepaald. Ben heel benieuwd. “2,7% van de abortussen vindt plaats NA 20 weken. Dat is een laag cijfer en toch wil men het hebben over deze termijn. Want zeldzaam (dat bij verkrachting wel wordt aangehaald en dus geen goed argument is volgens deze lui) is nu ineens wel relevant: da’s een baby!” De reden dat er gewezen wordt op de zeldzaamheid van verkrachting is omdat pro-choicers vaak de hele discussie willen kapen met dat kleine percentage. En dat is onoprecht. Weet je hoe we dat weten? Als we vragen of ze het wel met ons eens zijn als we abortus na verkrachting helemaal prima vinden. Maar de gemiddelde pro-lifer zegt heel duidelijk dat ongeboren leven beschermwaardig is vanaf de bevruchting. Er is dus helemaal geen hypocrisie in het spel. Jij kiest er simpelweg voor om mensen te pakken op een deel van hun standpunten. En dat moet blijkbaar als je een goed argument wilt verzinnen ;) Ik noem dat overigens geen liegen, want zo zit ik niet in elkaar. Ik zie het als een identiteitbeschermende cognitie waardoor je de naakte waarheid niet helemaal kunt zien. “Denkt men nu echt dat iemand met 20 weken wakker wordt en denkt: neh toch maar niet, geen zin in … deze mensen hebben afschuwelijk nieuws gekregen over de gezondheid van hun baby.”" ... "Ok, verder met de feiten. 85% vinden plaats VOOR 12 weken. Alles wat daarna komt zijn schrijnende situaties.” En daarna zeg je: “het maakt mij niet uit wie, wat hoe of waarom: niet mijn lijf, niet mijn keuze.” Best wel tegenstrijdig. Dit bedoel ik dus. Je probeert verzachtende feiten te noemen, zoals dat de meeste abortussen voor een bepaalde tijd gebeuren, maar uiteindelijk maakt het je niets uit waarom mensen een abortus uitvoeren. Waarom dan zo'n hele verhandeling? Nogmaals, de pro-life beweging ontkent deze cijfers helemaal niet en doet ook niet alsof het altijd gaat om een foetus van 20 weken. Maar natuurlijk worden ook die wel benoemd, juist omdat daar een kans ligt om de grens naar beneden te krijgen. Overigens jok je wel als je zegt dat alle mensen die na 20 weken een abortus doen afschuwelijk nieuws hebben gekregen. Mag ik je één voorbeeld geven van een jonge vrouw (die niet gelovig is) en bijna het abortuscentrum in werd gesleept toen ze 21 weken en 5 dagen was, omdat ze volgens de artsen te jong was? Kijk maar: https://www.youtube.com/watch?v=opsOjtTp2jo&t=172s (wel echt kijken he ... wees op de hoogte) "zwangerschappen zijn veel gevaarlijker dan abortussen" - Ik blijf dit een walgelijk argument vinden dat je alleen bij de meest extreme abortusvoorstanders ziet. Hoe kun je een vergelijking maken tussen aan de ene kant een korte en volledig door medici gecontroleerde behandeling en een periode van 9 maanden dat voor 99,9 procent ongecontroleerd geschiedt? Het idee dat zwangerschap nu al gedemoniseerd wordt is een teken van de wanhoop van pro-choice om het maar niet te hoeven hebben over het ongeboren kind. Hoe bedoel je misleiding van vrouwen. "Overigens worden in dergelijke landen mer zwangerschappen afgebroken dan in landen waar het wel legaal is. Waarom? Kwestie van goede voorlichting en religie niet als voorbehoedsmiddel gebruiken" Ook dit is jokken. Abortus gaat niet omhoog vanwege een verbod. Het gaat juist omhoog na legalisering, dit hebben we recentelijk nog kunnen zien in Ierland waarbij ze goed konden zien dat het aantal geschatte illegale abortussen aangevuld met het aantal abortussen in het buitenland veel lager lag dan het legale aantal abortussen in Ierland zelf na de legalisering. "5% van de vrouwen en meisjes die verkracht worden, raken zwanger." - Het gaat om het aantal abortussen. Maar ik ben met je eens dat statistieken daarover met een korreltje zout moeten worden genomen. Alsnog mogen we er vanuit gaan dat het een kleine minderheid is. Dus kaap daar de discussie dan ook niet mee, want je bent ook voor abortus als de vrouw liever een meisje heeft dan een jongetje. Ken jij gevallen waarbij de vrouw het kindje toch houdt ondanks de verkradchting? En dan is het juist de omgeving die haar naar beneden haalt door te zeggen dat ze gek is om haar kindje (haar kindje) te houden. Maar het gebeurt en ze hebben nooit spijt. Zo zijn er ook vrouwen die spijt hebben van abortus na verkrachting. Believe it or not. "Spijt, psychische aandoeningen en schuldgevoelens zijn onzin argumenten en al helemaal niet gestoeld op de ervaringen van echte mensen" - Je baseert je vermoedelijk op het werk van Van Ditzhuijzen. Maar wees eens eerlijk: er zijn meer studies naar gedaan he. Zo hebben psychologen in Duitsland in 2019 een onderzoek gedaan. Hun advies was om vrouwen te informeren over de verhoogde kans op allerlei psychische aandoeningen. Geloof je zeker weer niet? Hier het onderzoek, doe je voordeel ermee: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31048110/ “baby’s vermoord na geboorte is onzin” - och, het is wel degelijk voorgekomen. Kinderen die heel laat werden geaborteerd in Amerika gingen nog weleens niet dood, toen ze nog met een chemisch middel werden verbrand van binnenuit. Zo zijn er ook mensen die het hebben overleefd zoals Gianna Jessen. Maar het is ook zonder meer bekend dat vele baby's na de geboorte op de koude vloer zijn gelegd tot ze stierven of op andere wijze zijn omgebracht. Het hele idee achter de Partial Birth Abortion die in Amerika vroeger werd gedaan, was dat het kind met voor het grootste deel van het lichaam ter wereld werd gebracht en dan door het hoofd werd gestoken. Vreselijke wantoestanden. Maar dit weet jij niet omdat je denkt dat het allemaal leugens zijn: https://www.law.cornell.edu/wex/partial-birth_abortion_ban_act_of_2003 Een oproep aan mamaplaats: gef extremisten niet zomaar een platform. Vraag deze mevrouw eens of ze voor abortus tot aan de geboorte is, mocht de vrouw dit willen. Het antwoord zou je misschien nog wel eens kunnen verbazen. En laat geen racisme en smaad toe. De KKK ... hoe verzin je het om dit door te laten.

Lifehappens
4 maanden geleden

Oei oei oei echt, leven en laat leven is wat ik altijd zeg. Ieder zijn eigen en ik zal ook zeker niet een ander beperken in haar keuze voor een abortus. Ben het niet eens met de extreme pro life kant, krijg ik de kriebels van, en ik krijg de kriebels van dit stuk van jou. Wat er in Amerika gaande is, is te belachelijk voor woorden, dit stukje ook. Baas in eigen buik, maar realiseer je alsjeblieft wel dat het kindje in je buik wel afhankelijk is van jou, garnaal of niet, je neemt wel de kans op een leven af, wees verstandig, voorkom, waar mogelijk, die situatie waarin je de keuze moet maken, denk er niet te licht over.

Gender Balance
4 maanden geleden

Goed om te lezen waar je prioriteiten liggen! Jij krijgt er de kriebels van en dus gaat jouw gevoel boven het lijden van anderen. Duidelijk. En realiseer je dat ik mij meer realiseer dan jij. Hoi!

Gender Balance
4 maanden geleden

Hè kerel! Ben je er weer? Ik ga je woorden braaksel niet eens lezen. Je bent niet relevant. Fijne dag!

Lifehappens
4 maanden geleden

Goed om te lezen dat je geen kleur ziet, alles is zwart of wit bij jou, duidelijk! En realiseer je dat ik een groter empathisch vermogen heb dan jij. Hoi!

Gender Balance
4 maanden geleden

Ken je dat gevoel dat je ineens door een spinnenweb loopt en griezelt? Dat kreeg ik toen ik je reactie las. Want je vergist je als je oprecht denkt dat het empathie is dat je hier laat zien. "Leven en laten leven" terwijl er mensen zullen overlijden omdat een ander hen het recht op medische zorg ontneemt. En dat jij dan gaarne ziet dat ik netjes vraag om daarmee de stoppen. Zou je aub mensen niet willen behandelen als minderwaardig vee? Pretty please? 😇 Dat is geen empathie, dat is een compleet gebrek aan realiteit. Heb je al gelezen dat mensen geen medicatie zoals methotrexaat kunnen krijgen? Een medicijn dat onder andere wordt gebruikt bij kanker. Maar dat inderdaad ook een miskraam kan veroorzaken. Ik kan mij NIET voorstellen hoe iemand hier ok mee kan zijn. Is het je privilege misschien? Het idee: dat overkomt mij toch niet? Ook als je geen goede kanker behandeling kunt krijgen moet je baren! Leven en laten leven? Steek jij dat ff waar de zon niet schijnt 😘 Dus als dit de empathie is waar jij zo trots op bent en denkt op mij af te kunnen geven: daar heb je gelijk in. Ik lijk in niets op jou. En ik kan niet benadrukken hoe dankbaar ik daarvoor ben. Hoi!

Lifehappens
4 maanden geleden

Leven en laten leven inderdaad, daarmee bedoel ik niet dat ik tegen abortus ben, echt, mijn ... over dom vee gesproken. Maar goed, ik zal het uitleggen, ook al heb ik het vermoeden dat het bij u niet veel zin heeft. Spreekwoorden 'leven-en-laten-leven' je moet je niet overal mee bemoeien, je moet een ander ook rustig zijn gang laten gaan, geef een ander ook zijn kans of plezier. Dus neem je abortus, je zal er vast je redenen voor hebben! En ik bemoei mij daar verder niet mee. Dat gespuw van jou hierboven, is net zo erf als het gespuw van de extreme pro life idioten. Maar hé, leven en laten leven dus ga lekker je gang ook. Als het je gelukkig maakt om zo door het leven te gaan, moet je vooral zo lekker agressief naar mensen blijven. Ik wil je nog wel even een tip mee geven, hoef je niets mee te doen hoor. (Het volgende bedoel ik dus met dat stukje over te licht erover denken) Denk niet voor de seks aan, geen condoom bij je? Geen probleem, kan altijd nog voor een abortus gaan, bespaart je een hoop leed. Hoi!

Gender Balance
4 maanden geleden

En hoe vaak gebeurt dat? Dat iemand een abortus neemt omdat er even geen anticonceptie was? Kun je zo opzoeken in mijn blog. Cherry picking noemen we dat. Als jij je zo druk maakt om mijn schrijfsels, is dat sneu. Leven en laten leven 😄

Lifehappens
4 maanden geleden

Is ook eigenlijk heel sneu, ik kan je beter gewoon sterkte wensen,

Gender Balance
4 maanden geleden

"en toen brak ik, de angst sinds zaterdag, alleen met hem in isolatie zitten, mijn oudste twee kinderen missen, gelukkig gaat het inmiddels goed en zijn wij weer thuis, hij gaat zich dit niet herinneren, maar ik raak dit gevoel nooit meer kwijt." Normaal denk ik: wat sneu! Nu denk ik: het was blijkbaar niet erg genoeg. Want jij hebt je kind mogen houden, ik niet. En toch moet ik van jou netjes reageren terwijl je duidelijk echt géén idee hebt hoe het echt is om een kind te verliezen. Zelfs je angst was niet voldoende? Je zou er héél wat meer last van hebben gehad als je kind niet mee naar huis was gekomen en dezelfde wappies hadden geroepen dat het hele RS virus niet bestaat. En dat mensen die dit in de toekomst mee gaan maken, gearresteerd kunnen worden. Dat had jij kunnen zijn. En dan NOG begrijp je het niet hè? Geeft niet. Je hebt duidelijk een trauma reactie, een matig voorstellingsvermogen, weinig inzicht in de consequenties en dit bij elkaar maakt je reacties begrijpelijk. Ook jij sterkte dan maar! En wees zeker dankbaar, het leven kan zomaar ineens voorbij zijn! En jij speelt niet echt een rol in de mijne, daarvoor heb je teveel privilege en teveel eisen die jij niet mag stellen. Je hebt géén kind verloren en toch is dit iets dat je "nooooit meer kwijtraakt" drama zeg poeh. Maak je druk om je eigen sores, die heb je genoeg zo te zien ❤️

Lifehappens
4 maanden geleden

Lief van je, dankjewel schat! Maak er wat van heh

Blog header image

Deze ongelukken komen het meest voor bij kinderen onder de 4

Inclusief tips om je huiskamer babyproof te maken

Veel baby’s kunnen zich omrollen als ze vijf tot zes maanden oud zijn. Daarna gaan ze zitten, kruipen en staan. Spannend voor je kind, omdat de wereld opeens zó veel groter wordt. Vermoeiend voor jou, omdat nu bijna niets meer veilig is. Hier wat tips om bij deze mijlpaal - en de mijlpalen die lekker blijven volgen - je huis babyproof te maken. 

Ontwikkeling van je kind

Vanaf de geboorte ontwikkelt je kind zich. Dat gaat door tot je kind volwassen is. Bij baby’s gaat deze ontwikkeling heel snel. Het is belangrijk om rekening met de mijlpalen te houden. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. De eerste maanden na de geboorte is het bijvoorbeeld belangrijk om je kind te beschermen tegen gevaarlijke situaties. Dat doe je door goed op je baby te letten en te kijken wat je kind allemaal al kan. En door je huis en tuin veilig te maken, bijvoorbeeld door een traphekje te plaatsen of een vijver tijdelijk dicht te gooien met zand. 

(Onder)schatten

Jonge kinderen zijn heel inventief, klimmen al op de trap naar boven voordat ze goed en wel kunnen lopen. Ook gebruiken ze bijvoorbeeld een stuk speelgoed als opstapje om bij het midden van de tafel te komen waar een hete kop thee staat. Dus je kind kan vaak al veel meer dan jij denkt. Neem een goede stap door het huis babyproof maken, ook als je kind zich nog niet door het huis heen beweegt. 

TODO: Add alt to media
Kruipend

Bekijk je huis eens door de ogen van je kruipende kind. Zak door je knieën en kijk wat je opvalt. Zo zie je goed welke uitstekende punten voor jouw kind gevaarlijk kunnen zijn. Maak scherpe punten en hoeken rond of dek ze af met beschermhoekjes. Stopcontacten beveilig je op verschillende manieren: met afdekplaatjes, losse pluggen of kinderveilige wandcontactdozen. Schoonmaakmiddelen en vaatwasblokjes staan vaak in lage kastjes, zet deze hoog weg!

Hangjeugd

Dreumesen hangen graag aan kasten, hoe klein of groot. Zorg ervoor dat jouw kasten en stellingen vastgemaakt zijn aan de muur. Als je dat niet doet, kan de kast voorovervallen als een kind erin klimt. Je maakt een kast vast aan de muur met metalen hoekstukken. Deze kun je ook in elke doe-het-zelfzaak kopen. Keuken- en badkamerkastjes maak je veilig met een kindervergrendeling.

Waar let je nog meer op

Er zijn ook andere ongelukken die vaak voorkomen in huis. Denk aan een vinger tussen de deur. Of ongelukjes met een glazen raam of deur. Zeer ernstige ongelukken komen gelukkig niet vaak voor. Maar als het wel gebeurt, zijn de gevolgen groot. Laat je eens adviseren bij de doe-het-zelf winkel. Alles heeft een fijne, handige en geruststellende oplossing. Kun jij meer genieten.

Vallen en opstaan

Als je kind ouder wordt, wordt het steeds belangrijker om je kind te versterken. Dat doe je door de ontwikkeling te stimuleren. Dat betekent bijvoorbeeld dat je je kind leert bewegen, met risico’s leert omgaan en zelfvertrouwen geeft. Ook weer zo’n mijlpaal. Zo kan je kind steeds beter zelf omgaan met nieuwe of risicovolle situaties. De adviezen, mijlpalen, testjes en tips op Kinderveiligheid.nl helpen je daarbij. Zodat jij je kind kunt beschermen én met risico’s kunt leren omgaan. En vooral, ruimte hebt om te genieten. Altijd fijn.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met VeiligheidNL.

Anoniem
2 weken geleden

Vanaf dat mijn dochter kon lopen hebben we het hele huis opnieuw kids-proof gemaakt. Wat ook hielp: de gehele keuken konden we met een trphekje afsluiten. Scheelde heel wat lade klemmen enz.

Yani
2 dagen geleden

Hoezo scherpe punten afdekken? Ik ben ook groot geworden zonder. Wij hebben thuis alleen medicijnkastje, gootsteenkastje met een kinderbeveiliging. Stoom ze klaar voor de toekomst, ipv pamperen. Dat is mijn standpunt. Anders heb je straks een jongvolwassene die op voor het eerst op zichzelf gaat wonen en dan niet eens weet hoe hij/zij z'n koffie drinkt. (Moet er wel bij zeggen dat bij ons eigenlijk weinig aan ongelukken gebeurden, m'n zoon van 3 is deze zomer van de trap gevallen, omdat ie ging bukken bovenaan de trap. Hij had helemaal niets, niet eens een bult of blauwe plek). Kinderen zijn heel erg flexibel, net als katten

Anoniem
2 dagen geleden

Dit dus...

Anoniem
2 dagen geleden

Nou.. er is denk ik een middenweg. Ik ken ook een gezin waar het kind van de trap is gevallen en permanent hersenschade heeft. Ik ben het eens dat je niet moet overdrijven, maar dat gaat twee kanten op. Een puber zal heus wel begrijpen dat hij uitkijkt bij een trap, maar een kind van 2 heeft dit besef nog iets minder.

Anoniem
2 dagen geleden

Een ongeluk zit nu eenmaal in een klein hoekje. Daarom heet het ook ongeluk

Anoniem
1 dag geleden

Totdat er een kind met zijn/haar hoofd op de punt van de tafel valt en de volgende dag dood is. (Waargebeurd bij nichtje van mijn man)

Blog header image

Je kind goed leren tekenen: zó dus!

Onze Lot is echt een knutsel- en tekenmeisje. Er gaan er bij ons thuis maandelijks heel wat stiften en tekenblaadjes doorheen.

Mooi om te zien dat ze hier zo creatief in is. Ze bedenkt steeds nieuwe dingen. Natekenen van filmpjes vindt ze leuk, haar eigen ‘kleurplaten’ maken. Ik zag dat Jumbo Games een nieuw product heeft, namelijk Dessineo Characters. Hiermee leren kinderen op een eenvoudige en leuke manier stap voor stap tekenen.

TODO: Add alt to media
Hoe werkt het?

In de doos zitten 24 tekensjablonen die je met elkaar kan combineren, zo kan je wel meer dan 500 verschillende combinaties maken. Hoofd, romp en onderstel. Deze leg je op het lichtsysteem. Daar bovenop leg je een wit vel papier. Als je de schakelaar op 1 zet, gaat de rode lamp aan, nu kunnen kinderen de omtrek van hun figuur tekenen. Daarna zet je de schakelaar op 2, de groene lamp, nu kunnen ze de uitdrukkingen tekenen. Als laatste gaat de schakelaar op 3, nu komt er blauw licht. Tijd om de laatste details te tekenen. En dan is de tekening klaar. Je kan een nieuwe maken, of de kleurplaat inkleuren. Lot geeft ze graag weg aan haar broertjes en vriendinnen.

Dessineo Characters is speciaal ontworpen om kinderen vanaf 6 jaar op een leuke manier hun rekenvaardigheden te laten ontwikkelen.

Aan de slag! 

Wij zijn enthousiast! Lot verzint zelf steeds leuke en grappige combinaties en pakt de Characters er graag bij. Ook Sep (3jaar) vindt het leuk. Hij is nog te klein om het zelf te kunnen, maar samen met mij lukt het wel. Mega trots is hij dan! Net als zijn grote zus lekker kleuren.

Nieuwsgierig? Via deze link bestel je Dessineo Characters. Leuk cadeautje voor de feestdagen. ;) 

TODO: Add alt to media
Blog header image

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”

Mamaplaats-hoofdredacteur Laura Hogendoorn liet haar dochter Maia de nieuwste poppen van L.O.L. Surprise! testen

Of ik poppen wilde testen? Daar hoefde ik met een dochtertje van 4,5 in huis niet lang over na te denken. Maia is een echt poppenmeisje. En dat deze poppen van L.O.L. Surprise! er ook nog eens heel cool uitzien, maakte de keuze nog makkelijker.

TODO: Add alt to media

Voor iedereen een favoriet

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”, riep Maia toen ik ze tevoorschijn haalde. Eerst speelde ze dat het twee prinsessen waren, later waren ze verliefd op elkaar en daarna werkten de poppen in een dierentuin. En dat vind ik als moeder ook het leuke: je kunt er alle kanten mee op. Helemaal omdat de L.O.L. Surprise! poppen allemaal anders zijn. Zo kun je altijd voor de pop kiezen waar jouw zoon of dochter zich het beste mee kan identificeren. Of je nou een kind hebt dat alleen maar jurken aan wil en van roze houdt of juist een stoere wildebras in huis hebt, er past er altijd wel één van de poppen perfect bij jouw kind.

TODO: Add alt to media

Mama even rust

Helaas voor mezelf, Maia lijkt ontzettend veel op mij en praat -net als ik- van ‘s ochtends tot ‘s avonds non-stop. Vrij vermoeiend soms haha. Maar ook als je geen prater in huis hebt, is er als moeder toch gewoon niks fijner dan als een kind zich even alleen vermaakt? Zonder jou te storen.

En ik moet eerlijk bekennen, ik heb wel een beetje met haar nieuwe, roze en blauwe vriendinnen te doen. Want Maia heeft het gepresteerd om de hele middag onafgebroken tegen ze aan te praten. Maar ondertussen kon ik eens een keertje genieten van een WARM kopje koffie! Win-winsituatie toch?! :) 

TODO: Add alt to media
TODO: Add alt to media

Gun jij jezelf als moeder nou ook even een momentje rust én wil je ook nog eens de fantasie van jouw kindje prikkelen? Bekijk dan ook eens de andere poppen die ze in de collectie hebben. Of psssttt…. ideetje voor de feestdagen!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met L.O.L. Suprise! 

TODO: Add alt to media
Anoniem
4 uur geleden

Bijna niemand heeft zijn hond in Nederland het is een dalmatiër namelijk

Blog header image

Wekelijkse boodschappen laten bezorgen geeft mij zoveel rust!

Met een groot gezin is boodschappen doen toch altijd weer een organisatie. Ik maak daarom op donderdag altijd de planning voor de week erop. Als ik deze klaar heb bestel ik de boodschappen, zodat ze op zondag de boodschappen komen bezorgen en ik dus een hele week vooruit kan. Dit is zo fijn!

Het is donderdagmorgen. Ons vaste riedeltje in de ochtend is weer gedaan. John is naar het werk, ik heb samen met Clé en Vai de jongens naar school gebracht en wij hebben meteen even een rondje langs de paardjes gelopen. Als we thuis komen, ruim ik de vaatwasser uit en weer in, zet ik de was aan en gaan Vai en Clé lekker spelen.

Op dit moment ga ik zelf even aan tafel zitten met een lege weekplanning voor mijn neus en het boek van de Foodsisters waar ik vaak mijn gerechten uit haal voor een nieuwe week.

Allereerst vul ik de werkdagen van John in op het weekschema. John werkt onregelmatig, waardoor ik ook soms in de avond alleen ben met de kinderen. Op deze momenten eet ik vaak een lekker soepje met een plaatje, zoals wij die noemen. De werkdagen en extra dingen zijn ingevuld. Zo houd ik op vrijdag vaak rekening met een vrijmiborrel en plan ik 1 x in het weekend bewust niks, zodat we altijd een dag kunnen schuiven, ergens anders kunnen eten of eten kunnen bestellen. 

Boodschappen bestellen

Als ik alle dagen gepland heb met wat wij gaan eten, dan open ik de PLUSapp. In de PLUSapp heb ik een favorieten lijstje gemaakt met producten die wij wekelijks bestellen. Deze producten klik ik aan. Denk hierbij aan komkommers, appels, melk etc. Daarna loop ik met mijn scanner (dit vind ik ook echt een uitvinding, producten uit eigen keuken scannen met de telefoon en die worden dan toegevoegd aan je lijstje) langs mijn voorraad en koelkasten en scan ik wat wij eventueel nog nodig hebben.

Zo heb ik meestal op donderdag of vrijdag de planning af en de boodschappen besteld. Vaak bestel ik de boodschappen zodat ze op de zondag geleverd worden, omdat deze dag hier het beste uitkomt. Je kunt dan kiezen uit verschillende tijdsblokken van 2 uur, ideaal! En t/m 24 uur van te voren kan ik mijn boodschappenlijst nog wijzigen. Komen wij er dus nog achter dat we iets zijn vergeten, dan wijzig ik mijn boodschappen en krijgen we ze alsnog binnen.

Al dat lekkers

En nu op zondag, zitten wij ontspannen op de bank na een boswandeling. Op een gegeven moment zien de jongens de PLUSbus aankomen, ze rennen naar de zijdeur en roepen de bezorger naar binnen toe. De bezorger bezorgt de kratjes tot in de keuken en neemt de oude kratjes en statiegeldflessen weer mee terug.

De jongens zijn altijd enthousiast wanneer de boodschappen bezorgd worden en helpen graag mee inruimen. En vandaag bij deze bezorging zaten er allemaal lekkere dingen voor Sinterklaas bij. Dan wordt het natuurlijk nog leuker om de boodschappen binnen te krijgen.

Samen met de jongens ruim ik alle boodschappen weer lekker in, zo’n fijn gevoel, om de week weer te kunnen beginnen met volle koelkasten.

En als wij alles op en ingeruimd hebben, trekken we een zak pepernoten open. Dat hebben ze wel verdiend. “Mama, dit zijn echt de lekkerste chocolade pepernoten!” En echt, daar hebben ze gelijk in, de lekkerste chocolade pepernoten koop je bij PLUS.

Sinds dat Gib en Mo er zijn, zijn wij begonnen met het vooruit plannen van onze week. De boodschappen haalden we toen nog in de winkel. Een uitje met het hele gezin, super gezellig. Na een tijdje lieten wij de boodschappen bezorgen, wat een verademing was dat, zo fijn! En toen in Corona-tijd iedereen ineens de boodschappen liet bezorgen, waren wij blij dat we ons ritme er al in hadden gevonden, alleen nu moesten we het iets eerder bestellen. Het geeft ons zoveel rust om alles te plannen en te bestellen en het scheelt daarbij zoveel sjouwwerk en tijd. Win-win situatie dus.

En wij komen zeker af en toe nog in de winkel om een boodschap te halen, maar de grote boodschappen die blijven hier wekelijks binnenkomen. Ik raad je écht aan om je boodschappen eens te bestellen als je dat nog niet doet. Dat kan heel makkelijk door hier te klikken

Deze blog is geschreven in samenwerking met PLUS. 

Blog header image

Sinterklaasavond met PLUS

Het heerlijke avondje staat weer voor de deur. De leukste tijd van het jaar vind ik zelf. De dagen worden korter en het is langer licht. Dat betekent voor mij gezellig samen op de bank met de openhaard en kaarsjes aan. En uiteraard met wat lekkers. Eerst boodschappen doen. 

Sinterklaas

Voordat we lekker kunnen smikkelen op de bank met deze donkere dagen voor Sinterklaasavond, gaan we boodschappen doen. Wij komen graag bij PLUS omdat daar fijne aanbiedingen zijn. Ik blijf toch een Nederlander zullen we maar zeggen, haha. Buiten de aanbiedingen is het vers gesneden beleg van PLUS onze favoriet! 

Voor Sinterklaas hebben ze ook een ruim assortiment aan lekkernijen. Zoals chocoladeletters in vele verschillende smaken, pepernoten in vele verschillende smaken, chocolade Sinterklaasjes, banketstaaf of speculaastaart en nog veel meer. Persoonlijk vind ik de pepernoten van het eigen huismerk heerlijk knapperig. Ook die met chocolade eromheen vliegen er hier thuis doorheen. Ook altijd erg handig voor het schoentje zetten om de schoentjes te bestrooien.

Onze favorieten 

Waar ik nog meer voor naar de PLUS ga is het ruime assortiment aan groente en vlees. Persoonlijk ben ik vaak een beetje inspiratieloos als het om avondeten gaat. Op de website van PLUS kan je veel recepten vinden, erg handig als je, net als ik, inspiratieloos bent. Je kunt het heel makkelijk online bestellen of je maakt een lijstje en gaat dan naar de winkel. Net wat je makkelijk vindt.

Online boodschappen doen

Moeder Teresa hier vergeet altijd boodschappen te doen en moet dan soms per week wel 8 keer op en neer naar de supermarkt. Gelukkig hebben ze online boodschappen uitgevonden. Daar kun je fijn per categorie zien wat je besteld hebt. Echt heel handig en praktisch als je net zo’n chaoot bent als ik. 

Waar gaat jullie voorkeur naar uit? Online of winkel? En doen jullie meteen voor de hele week boodschappen of lekker 3 keer op een dag? 

Voor het heerlijke avondje van Sinterklaas heb ik lekker strooigoed in huis gehaald. Ook lekker broodjes voor in de oven en natuurlijk vleeswaren van PLUS. Een lekker hapje voor op tafel is ook altijd gegarandeerd succes. Wij zijn er klaar voor, jullie ook?

Blog header image

Turbo bevalling op een voor mij bijzondere dag

Bevallingsverhaal van de geboorte van onze 3e dochter


Maandag 26 november, de dag voor de uitgerekende datum zitten wij boven op ons bed met zijn vieren. De meisjes zijn net uit school (15.30uur) en wij zijn nog wat papieren aan het uitzoeken en opruimen. Ik wilde op staan om naar de wc te gaan als ik aan de achterkant van mijn broek nattigheid voel. Ik zeg of ik heb diarree of mijn vliezen zijn gebroken. Op de wc aangekomen loopt er nog meer helder vruchtwater de wc in. Ik ben rustig in de badkamer een schone broek en alles aan het aandoen als igor roept: heb je de verloskundige al gebeld. Neejoh dat doe ik zo wel! Een minuut of 20 later bel ik om te zeggen dat mijn vliezen zijn gebroken maar dat er verder nog niks is. Mijn ouders en onze zusjes brengen wij op de hoogte. Ik kijk nog even een filmpje in bed met de meiden, terwijl ik af en toe een wee begon te voelen , tot zij om 17.15uur worden opgehaald door mijn zusje, ze mochten daar een nachtje logeren. 


Tot 19uur zijn de weeën heel wisselend dan een half uur elke 5min dan 10 of 20min niks. Mij moeder hebben wij rond 18.30 gevraagd om ook te komen, zij zou net als bij de bevalling van de twins nu ook aanwezig zijn. Om 19uur moest ik enorm naar de wc.. ig wat denk jij kan ik nog gaan? Ja joh als je moet dat moet je.. nou na het toiletbezoek begon het echt hevig elke 3min weeën. 


Om half 8 stond ik op het punt om de verloskundige te bellen maar alsof ze het aanvoelde ging mijn telefoon. Ze zei dat ze even wilde bellen om te vragen hoe het ging. Dus ik vertelde het waarop ze zei dat ze er aan kwam. Om 20.10 kon ik het echt haast niet meer houden maar de verloskundige was er nog niet. Ik kon alleen een rare half liggende/zittende houding deels verdragen. Terwijl ik ig vroeg om haar nog een keer te bellen ging de deur bel. Daar was ze! Na het voorstellen (nieuwe waarnemend verloskundige) en de controles vertelde ze dat ik 5cm ontsluiting had met weeen opvolgend in schommelingen tussen 1 en 3 minuten. Ze vroeg of ik nog in Ikazia en in bad wilde bevallen en dat wilde ik nog steeds. Ze belde, we konde komen en ze zouden het bad vast vol laten lopen. De verloskundige ging alvast richting het ziekenhuis. Toen kwam de grote opgave hoe ging ik uit mijn rare houding komen want bij elke andere beweging kwamen de weeën nog sneller.. na een kwartier ofzo was ik boven aan de trap al puffend beland.. naar beneden ging prima maar eenmaal beneden kreeg ik al persdrang.. ik was met mijn moeder de trap afgelopen, terwijl igor de spullen in de auto zette. Ik roepen IG JE MOET DIE VROUW WEER BELLEN IK HOU HET NIET MEER! Ik raakte een beetje gestresst en dacht toen de wee weer wegzakte.. nee ik wilde echt niet thuisbevallen. Dus strompelde ik weer naar de auto. Wat een hel was dat. Wij moesten nog zo'n 15-20min in de auto naar het ziekenhuis, gelukkig zaten de stoplichten mee. 


Bij het ziekenhuis aangekomen stond de verloskundige bij de ingang ons op te wachten. Met pijn en moeite ben ik in de rolstoel gekomen, ik dacht echt dat ze er elk moment uit kon komen. Hup snel naar de afdeling. Op de afdeling deed de verpleegkundige open en stelde zich voor. Ik kon dus echt niets terug zeggen want ik was alleeen maar weeen aaan het wegpuffen. De rolstoel wordt naast het bad geparkeerd en igor en mn moeder sjorren wat aan mn schoenen en mijn kleren. De verloskundige zegt nog: nou we hebben om 20.15 jouw controles gedaan dus de volgende controle doen wij pas weer om 22uur (rond 21uur kwamen wij aan bij Ikazia). Ik zeg nog nou ze komt eraan hoor maar ik hoor verder geen reactie (lag misschien aan mij of zat in een bubbel). Met een hoop moeite kom ik in het bad wat lekker warm is al valt er weinig te ontspannen met persweeën. Eenmaal in het bad mag ik eigenlijk meteen persen. Even raak ik in paniek. Ohhh hoe moet het?!! (Bij eli en es voelde ik nauwelijks weeën door de ruggenprik). Na een keer of 5 persen roep ik nog neee dit kan ik niet. Waarop de verloskundige en verpleegkundige zeggen het hoofdje wel al te zien. Er wordt nog een spiegeltje in het bad gedaan maar ze richten niet goed en ik zie alleen stolseltjes waarop ik roep haal dat ding maar weer weg hoor. Ik denk na nog een keer of 5 persen dat ze daar dan al was. Onze lieve, mooie dochter Céline Olivia. Geboren op 26 september 2022 om 21.20, 20minuten na aankomst in het ziekenhuis. Dit mooie mensje is ook nog eens geboren op de sterfdag van mijn lieve oma, precies 14 jaar geleden, met wie ik een hele bijzondere band had.