Snap
  • zwangerschap
  • vader
  • moeders

Aanstaande vaders voelen zich vaak buitengesloten

De focus tijdens de zwangerschap ligt vooral op de moeder en het kind

Wanneer je je verwachtingsvolle reis van zwangerschap naar geboorte begint, is het makkelijk om de rol van vaders over het hoofd te zien. Te vaak lijkt alle aandacht uit te gaan naar de moeder en het aankomende kleintje. Maar laten we eerlijk zijn, de aanwezigheid en betrokkenheid van aanstaande vaders is cruciaal! Onderzoekster Violet Petit-Steeghs dringt aan op een verandering in perspectief.

Op alle foldertjes en websites voor aanstaande mama's kom je altijd foto's tegen van moeders met hun kroost. "Overal zien we het beeld dat de moeder de belangrijkste ouder is”, vertelt gezondheidswetenschapper Violet Petit-Steeghs, verbonden aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam aan het AD. Vaders staan tijdens de zwangerschap, maar ook in de eerste jaren na de geboorte, langs de zijlijn. "Veel moeders ervaren dat als een gemiste kans. Zij zien de zwangerschap juist als een gezamenlijk project."

Vader heeft een belangrijke rol tijdens zwangerschap

De rol van vaders is veel meer dan wat vaak wordt gedacht. Ze zijn niet alleen de ondersteunende partner of de ‘andere ouder’. Hun betrokkenheid vanaf de eerste momenten heeft een grote impact op zowel de ontwikkeling van het kind als de band tussen vader en kind. Violet Petit-Steeghs wijst op de noodzaak om de omgeving bij de verloskundige meer inclusief te maken. Dit gaat verder dan de fysieke ruimte. Het gaat om het erkennen en waarderen van de rol van de vader tijdens consultaties en in de zorgplannen.

Tijd voor verandering

Om vaders meer bij het proces te betrekken, moet er een mentaliteitsverandering komen binnen zowel de maatschappij als de gezondheidszorg. Informatie, gesprekken en ruimtes moeten op een manier worden ingericht dat vaders zich welkom en belangrijk voelen. Dit kan bijvoorbeeld door het organiseren van specifieke sessies voor aanstaande vaders en het creëren van ‘vader-vriendelijke’ wachtruimtes. Als vaders vanaf het begin betrokken raken, heeft dit een positieve invloed op het welzijn van zowel de baby, de moeder als de vader zelf.

Maar zitten al die aanstaande vaders wel te wachten op meer betrokkenheid bij de zwangerschap en bevalling? "Ja, Uit ons onderzoek blijkt dat vaders vooral behoefte hebben aan praktische hulp en advies. Vaders willen bovendien het liefst direct aangesproken worden en niet via de moeder."

Lees ook: 
Op dit soort momenten komt het aan op opvoedskills