70% van moeders stopt vroegtijdig met borstvoeding
Steeds meer moeders kiezen voor het geven van kunstvoeding.
Geef jij je baby borstvoeding? Uit een recent onderzoek in opdracht van het Voedingscentrum blijkt dat steeds minder moeders in Nederland hun baby borstvoeding geven. Volgens lactatiekundige Teddy Roorda is dit zorgelijk. Ze vertelt aan het AD: "Sommige antistoffen in moedermelk kom je nooit van je leven meer tegen in een ander product." Lees snel verder!
Zo’n 70 procent van de Nederlandse moeders in 2023 stopte vroegtijdig met borstvoeding geven. Twee derde van de vrouwen was daar teleurgesteld over. "De meeste vrouwen stoppen al in de eerste twee weken. Die cijfers zijn nog nooit zo laag geweest," vertelt Roorda.
Sneller het normale leven voortzetten
Meer dan de helft van de moeders geeft nog steeds uitsluitend borstvoeding, maar het aantal moeders dat kiest voor een combinatie met kunstvoeding neemt toe. Waarom? De redenen zijn heel verschillend en persoonlijk. Pijnlijke borsten, zorgen over of de baby wel genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt, onvoldoende melkproductie of problemen bij het aanleggen: het zijn allemaal factoren die meespelen bij het vroegtijdig stoppen met borstvoeding geven.
Uit onderzoek kwamen ook andere redenen naar voren: 'het past bij ons gezin' (22,8%), 'zodat mijn partner meer betrokken is' (20,9%), medische redenen (20,1%), 'ik wil zicht hebben op hoeveel mijn baby drinkt' (18,2%) en 'ik wil meer tijd en vrijheid' (11,7%). Roorda zegt hierover: "Ik denk dat we in deze moderne tijd steeds sneller ons normale leven willen voortzetten, en doen alsof er geen baby is. De maakbare samenleving zou best weleens van invloed kunnen zijn."
Voordelen borstvoeding
Roorda legt uit dat borstvoeding precies de antistoffen bevat die je baby nodig heeft, zoals immunoglobulines, maar ook water, koolhydraten, vetten, eiwitten en micronutriënten. Sommige van deze antistoffen kom je nooit meer tegen in een ander product, ook niet in de melk van een andere moeder of in kunstvoeding. Daarnaast heeft het geven van borstvoeding ook voordelen voor jou als kersverse moeder. "Het helpt bijvoorbeeld om weer op gewicht te komen en het kan het risico op borstkanker verlagen." Hoe lang moet je idealiter borstvoeding geven? "Je baby heeft het meeste voordeel als hij ten minste zes maanden borstvoeding krijgt, maar elke week telt mee."
Waarom moeders vroegtijdig stoppen met borstvoeding geven
De melkproductie van de moeder neemt af zodra zij begint met het geven van kunstvoeding. "Bijvoeden is soms nodig, maar kunstvoeding gaat ten koste van de eigen melkproductie. Deze is extra kwetsbaar in het begin en moet goed gestimuleerd worden om op gang te komen. Dit duurt in totaal ongeveer tien dagen, maar in de eerste vier dagen is er nog weinig melk, en dat is hoe de natuur het bedoeld heeft. Ook de hoeveelheid poep en plas van de baby speelt daarin een rol."
Die eerste periode kan voor veel vrouwen overweldigend zijn. Alles is nieuw en je hebt vaak verwachtingen van je melkproductie. Daardoor wordt er al snel bijgevoed als het even duurt. Maar bijvoeding is altijd meer dan wat je van nature aanmaakt, waardoor je het gevoel kunt krijgen dat je niet genoeg melk hebt voor je baby, legt Roorda uit. Hoewel kunstvoeding in Nederland aan strenge regels moet voldoen, is het nooit hetzelfde als borstvoeding, ook al doen reclames soms anders vermoeden. Sommige merken van kunstvoeding beweren dat het goed te combineren is met borstvoeding, maar dat is niet het geval, stelt Roorda.
Een goede voorbereiding is daarom essentieel. Zo kan goed inlezen en een cursus in borstvoeding geven, helpen om het proces van borstvoeding geven makkelijker te laten verlopen voor de moeder. Roorda: "Geef het natuurlijke proces een kans."