Snap
  • slapeloze nachten
  • Mama
  • Kind

Zo overleef je gebroken nachten met je baby

Wij geven je een aantal handige tips!

Elke kersverse ouder staat er voor: nachten waarin slaap een schaars goed lijkt. Na herhaaldelijke slapeloze nachten kan de moed je behoorlijk in de schoenen zakken. Hoe kun je deze gebroken nachten overleven? Lees snel verder!

Je pasgeboren baby heeft een heel ander slaapritme dan jij. Iedere drie tot vier uur wordt hij wakker omdat hij een voeding nodig heeft. Het kan zijn dat je je baby hiervoor wakker moet maken. Ook is de kans groot dat hij je ’s nachts regelmatig laat weten dat hij een schone luier kan gebruiken. De eerste maanden van zijn leven zal je kindje daarom waarschijnlijk nog niet doorslapen. Ook jouw nachten zijn daardoor met minder slaap gevuld. Gelukkig kunnen de volgende tips je helpen om deze gebroken nachten door te komen.

  1. Wissel elkaar af: Als je een partner hebt, kunnen jullie de zorg voor jullie kleintje afwisselen. Spreek bijvoorbeeld af dat jij de ene nacht uit bed gaat en je partner de andere nacht. Of geef elkaar de kans om af en toe een ochtend uit te slapen door om de beurt voor de baby te zorgen. Zo kun je regelmatig bijtanken en weer met frisse energie aan de slag.
  2. Schakel hulptroepen in: Als de wallen onder je ogen steeds groter worden en je snakt naar een momentje voor jezelf, schroom dan niet om hulp in te roepen. Misschien willen opa en oma wel een nachtje oppassen op jullie kleintje. Of wellicht is er een buurvrouw of vriendin die graag de zorg voor de baby even overneemt. Maak gebruik van deze hulp zodat jij goed kunt uitrusten. Wie weet kun je eindelijk weer verder met die serie of dat boek waar je niet aan toe komt.
  3. Doe zoveel mogelijk dutjes: In de eerste maanden slaapt je baby zo’n 12 tot 17 uur per dag. Probeer deze tijd niet te gebruiken voor allerlei klusjes in huis, maar gebruik deze uren juist om zelf ook bij te slapen. Een uitgerust gevoel zorgt ervoor dat je beter kunt genieten en helpt bij het creëren van mooie herinneringen als kersvers gezin.
  4. Maak je kindje moe: Samen leuke dingen doen met je baby kan ervoor zorgen dat hij sneller in slaap valt. Ga bijvoorbeeld babyzwemmen en geniet van het ontspannende water. Grote kans dat hij daarna heerlijk in slaap valt. Een bezoekje aan de kinderboerderij kan ook voor een betere nachtrust zorgen. Neem je kleintje mee in de draagzak of wandelwagen en laat hem kennismaken met de dieren. Dit zorgt niet alleen voor een betere slaap, maar versterkt ook jullie band.
  5. Zorg voor een rustige en veilige babykamer: Een rustige babykamer kan gebroken nachten helpen voorkomen. Kies voor natuurlijke kleuren en rustig behang, zodat je baby minder prikkels krijgt en beter slaapt. Verduisterende gordijnen helpen je baby bij het aanmaken van melatonine, wat zijn slaapritme verbetert. Zorg ook voor goede ventilatie en een aangename temperatuur. Leg je baby op zijn rug te slapen in een slaapzakje, voor een veilige slaapomgeving.
  6. Laat je baby bij je slapen: Overweeg om je baby in zijn eigen bedje bij jou op de kamer te laten slapen, vooral als gebroken nachten regelmatig voorkomen. Dit kan zorgen voor een rustigere slaap, omdat je baby weet dat je in de buurt bent. Zo kun je snel reageren op zijn behoeften, wat zowel voor hem als voor jou fijn is.
  7. Praat erover: Als je het grootste deel van de nachten bezig bent met je baby in slaap sussen, kan dit behoorlijk vermoeiend zijn. Praat erover met anderen om je onzekerheid te verminderen. Bel je moeder op, nodig een vriendin uit voor een kopje koffie of deel je ervaringen op ons forum. Dit kan opluchten.
  8. Blijf gezond eten: Het is verleidelijk om door vermoeidheid ongezond te gaan eten, maar probeer dit te voorkomen. Zorg ervoor dat je dagelijks de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt voor meer energie, die je nu extra hard nodig hebt. Door zelf gezond te eten, geef je ook je baby het goede voorbeeld voor later.
  9. Probeer het te accepteren: Na een zoveelste slapeloze nacht kun je soms wel een potje huilen gebruiken. Geef hier gerust aan toe, maar blijf ook positief. Het slaapritme van je baby zal langzaam veranderen en de gebroken nachten zullen uiteindelijk voorbijgaan. En wie weet, misschien ga je die nachtelijke knuffelsessies met je kleintje later zelfs missen.

Lees ook: 
Chronisch slaaptekort door slechtslapende kindjes

Mama Saar's avatar
7 maanden geleden

Dat afwisselend opstaan of een nachtje logeren is allemaal goed bedoeld maar niet haalbaar als je borstvoeding geeft. Dat kan je partner of de grootouders niet overnemen. Dus hier ben ik altijd diegene die de nacht op zich neemt. Eigen keuze natuurlijk om borstvoeding te geven.

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.