Snap
  • slaaptekort
  • chronisch slaaptekort
  • slecht slapende kinderen
  • Moeheid
  • slecht slapen

Chronisch slaaptekort door slechtslapende kindjes

Deel 3 - februari 2023

Een keer de puzzelstukjes in elkaar vielen en ik snapte dat een slaaptekort dat al 6j aansleepte zorgde voor hoe slecht ik me zowel psychisch als fysiek voelde, was dit meteen ook de ommekeer die ik nodig had.

Ik kon de eindeloze to-do lijst eindelijk van me af zetten en gaf toe aan mijn moeheid. Waar ik voorheen geen rust voor mezelf kon of durfde nemen, want er was nog zoveel te doen, het huishouden moest aan de kant, de kindjes moesten de nodige aandacht krijgen, ... Er was steeds een ellenlange lijst met dingen die ik nog wou doen in de hoop zo wat meer mentale rust te krijgen. Maar die rust kwam er dus niet, het werd enkel erger.
Nu mijn "diagnose", kon ik het allemaal wel loslaten. En aangezien ik in ziekte thuis zat (de arbeidsgeneesheer gaf aan dat ik bijlange nog niet terug aan de slag kon), kroop ik eens de kindjes naar school waren 's morgens de eerste weken gewoon terug in bed. Ik sliep dan tot tegen de middag en in de namiddag deed ik dan wat huishouden of ging ik naar buiten.

Onze tuin was, gezien we nog aan het renoveren zijn, ook allesbehalve in orde. Toch lukte het me om daar veel bezig te zijn. Ik leerde dat tuinieren me wat mentale rust brengt. Er kwam een prachtige schommelstoel te hangen in de notenboom die in onze achtertuin staat, ook daar bracht ik menig tijd door. Zalig in het zonnetje gewoon ZIJN. Onze tuin is nog steeds een plekje dat me rust brengt. Een beetje mijn happy place.
Over onze tuin zal ik binnenkort nog een extra post doen, daarover kan ik nog even doorgaan, maar daar gaat het in deze blog niet over.

De extra rust deed me goed. En ook de nachten van onze jongste werden plots beter. Met dank aan een verzwaringsdeken verbeterden zijn nachten met 90%. Een ware verademing. Voor degenen die niet weten wat een verzwaringsdeken is: een verzwaringsdeken is een deken die meestal gevuld is met glazen of kunststof microparels, verdeeld over de deken in pockets. Je kiest de deken op basis van je lichaamsgewicht, maximum 10% van je gewicht. Het gewicht van een verzwaringsdeken geeft een direct gevoel van veiligheid, kalmte en rust. Denk qua zwaarte of druk die de deken je geeft een beetje aan een stevige knuffel. Daardoor krijg je en gevoel van geborgenheid en veiligheid. Ook zouden het ‘gelukshormoon’ serotonine en het slaaphormoon melatonine vrijkomen, en het gehalte aan het stresshormoon cortisol zou verlagen. Verzwaringsdekens worden onder andere met succes gebruikt bij slaapproblemen en helpen ook bij depressie, angst en dwang- en/of ontwikkelingsstoornissen. 

Voor Lander zijn we indertijd gestart me een verzwaringsdeken van 2kg, omdat hij toen net 20kg woog.
Ondertussen zijn we overgeschakeld op een niveautje hoger van 2.3kg. Je hebt voor kindjes de verzwaringsdekens ook met leuke kinderpatronen en de gekende kinder-themafiguren.

Alhoewel het leren begrijpen van mijn probleem en de consequenties die dat had, ook al voor een ommekeer zorgenden, kreeg ik door de verbeterde nachten van Lander, bovenop de extra rust ook gewoon terug betere slaap tijdens de nacht. Waardoor ik me al snel beter begon te voelen. Mentaal kreeg ik dingen ook beter gerelativeerd. Ik was dus goed op weg naar een herstel.

2 weken geleden

Bedankt voor het delen❤️