Snap
  • onderzoek
  • educatie
  • Zelfbewustzijn

Zó houd jij je goede voornemens wél vol!

Benieuwd? Lees snel verder!

Ongeveer driekwart van de mensen maakt ze, maar na amper 2 weken houden we ons er al niet meer aan. We hebben het natuurlijk over goede voornemens. Een nieuw jaar met nieuwe kansen. Stoppen met roken, minder alcohol drinken, meer sporten en afvallen. De lijst met goede voornemens is oneindig lang. Volgens onderzoek houdt maar 8% zijn of haar goede voornemens op de lange termijn vol. Wil jij bij deze 8% horen? Lees dan onze tips om jouw voornemens dit jaar wél vol te houden!


Een nieuw jaar met nieuwe kansen. Een frisse start. Dat is voor velen dé reden om in januari met goede voornemens te starten. Tegenwoordig zijn goede voornemens doelstellingen die je vooral voor jezelf stelt. Van stoppen met roken tot meer sporten en gezonder eten: bijna iedereen heeft wel eens goede voornemens gemaakt. Bij het maken van deze doelstellingen zijn we blijkbaar heel zelfverzekerd. Meer dan de helft is er sterk van overtuigd dat ze de goede voornemens zullen volhouden. Helaas houdt maar een klein percentage ze ook écht vol.💪


Hoe komt het dat we vaak onze voornemens niet volhouden?

Ons gedrag zorgt ervoor dat wij bepaalde voornemens niet kunnen volhouden. Dit gedrag is onder te verdelen in twee soorten, namelijk bewust en gepland gedrag, dit vind 5% van de tijd plaats, en onbewust en automatisch gedrag, wat 95% van de tijd plaatsvindt.


Bewust gedrag

Een voorbeeld van bewust gedrag is het plannen van jouw zomervakantie. Wanneer je jouw vakantie aan het plannen bent moet het een en ander worden geregeld. Hiervoor moet goed nagedacht worden, dit komt maar enkele keren voor. We handelen op wilskracht en moeten hier bewust over nadenken.


Onbewust gedrag

Onbewust gedrag komt voor bij handelingen die dagelijks voorkomen zoals tandenpoetsen, ontbijten, douchen, etc. We handelen hier uit gewoonte en dus gaat het vanzelf, 95% van ons gedrag is onbewust en automatisch! Dit onbewuste gedrag zit ons vaak in de weg als we iets willen veranderen, omdat we eraan zijn gewend.


Automatisch gedrag bepaalt een groot deel van de resultaten die we boeken in ons leven. Wat je dagelijks eet en drinkt heeft grote impact op je gezondheid. En wat je dagelijks op je werk doet, bepaalt in grote mate hoe je carrière zich verder ontwikkelt. Op wilskracht houden we het misschien een tijdje vol, maar op een bepaald moment, bijvoorbeeld wanneer je moe of gestrest bent, dan neemt onze automatische piloot het over en vallen we terug in onze oude gewoontes. 


5 tips voor het volhouden van je goede voornemens


1. Maak je doel zo concreet mogelijk

Maak je doel realistisch en meetbaar. Wellicht een open deur maar onderzoek laat zien dat je de kans op het volhouden van je goede voornemens met wel 10 keer kunt vergroten door deze zo concreet mogelijk te formuleren. Hoe vager je voornemen, hoe kleiner de kans op succes! 'Vanaf 2023 ga ik drie keer per week 30 minuten hardlopen' is veel concreter dan ‘meer bewegen’.


2. Focus op het creëren van gewoontes

Vervang je huidig gewoontes door een nieuw gewoonte. Vervang dat uurtje voor het slapen gaan op je telefoon bijvoorbeeld door het lezen van een goed boek. Om er een gewoonte van te maken, is het belangrijk dat je het altijd op dezelfde dag en/of tijd doet.


3. Begin klein

Leg de focus op één gewoonte per keer. Pas wanneer iets een gewoonte is geworden - gemiddeld na 66 dagen - kan je met een nieuwe goede gewoonte beginnen.


4. Maak goede voornemens zo leuk mogelijk

Luister naar je favoriete muziek tijdens het sporten. Of steek de kaarsjes aan in je slaapkamer als je een goed boek gaat lezen. Als je jouw goede voornemen ziet als iets om naar uit te kijken, zal je het ook makkelijker volhouden.


5. Beloon je gedrag

Door je goed gedrag te belonen, zal je het langer volhouden. Als je bijvoorbeeld jouw doel hebt bereikt, kan je jezelf eens belonen met een leuk uitje of een lunch bij je favoriete restaurant.🍝


Wij zijn benieuwd? Heb jij goede voornemens voor dit jaar en houd jij je hier ook aan? Laat het weten in de reacties! 

Leestip: 7x haalbare goede voornemens voor moeders

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.