Snap
  • Mama
  • zomer
  • bakfiets
  • babboe
  • mamaplaatscollab
  • trymybabboe

Voor het eerst op een bakfiets

Een eilandkind maakt een proefrit op de Babboe City-E

Nou, vooruit, het was niet mijn allereerste keer op een bakfiets. Twee weken geleden maakte ik een héél kort ritje op een bakfiets met drie wielen. Ik was onze straat nog niet uit en ik had al bijna vier auto’s geschampt. Isaya keek me doodsbang en een tikkeltje teleurgesteld aan. Ik roep al jaren dat ik niet op een bakfiets durf omdat ik een eilandkind ben en pas op mijn veertiende heb leren fietsen. Maar dat is een excuus. Want die bakfiets was van mijn zus en die heeft 2 jaar en 9 maanden langer dan ik op Curaçao gewoond en fietst zonder problemen rond op dat ding.

Twee of drie wielen?

Het probleem zat niet (helemaal) in mij, maar in het soort bakfiets waarop ik het uitprobeerde. Vandaag probeerde ik namelijk een bakfiets met twee wielen uit. Een Babboe City-E. Een verschil van dag en nacht. De eerste meters wiebelde ik nog een beetje, omdat ik het spannend vond. Maar daarna voelde ik gelijk dat de fiets eigenlijk heel stabiel op de weg lag. Als je met een bakfiets met twee wielen fietst, reageren je stuur en fiets precies hetzelfde als op een gewone fiets. Je bent alleen wat langer en zwaarder. Een bakfiets met drie wielen is een compleet ander verhaal: ik snap nog steeds niet hoe ik daarop moet sturen, aangezien ik maar gauw afstapte toen ik auto nr. 5 bijna raakte. 

“Dit is zo cool!” gilde ik naar de vriendin van wie ik de elektrische bakfiets uitprobeerde. “Ik voel me nu een echte Dutchie!”. Mijn vriendin moest lachen, maar kent me al bijna twintig jaar: zo lang als ik hier woon. Ze heeft mij de Nederlandse verkeersregels geleerd en snapt dus dat ik oprecht trots was.

Try my Babboe

Wat zo tof is, is dat als je net als ik twijfelt of je wel- of geen bakfiets wilt en niet zo goed weet welke soort bij jou past, dan hoef je niet persé een bff met een bakfiets te hebben. Je kunt via trymybabboe.com een afspraak maken bij iemand met een Babboe bakfiets bij jou in de buurt. Deze mensen hebben zich opgegeven als ambassadeur en helpen je graag bij het maken van je keuze, door hun bakfiets ter beschikking te stellen voor een proefrit. En mooi bijkomend voordeel: een eerlijke mening van een echte gebruiker!

Hoe werkt het, een proefrit maken?

Het aanvragen van een proefrit is heel simpel. Je gaat naar Try my Babboe, kiest één of meerdere bakfietsen die je wilt uitproberen, maakt een account aan en stuurt de eigenaar (of eigenaren) van de bakfiets een berichtje. Binnen 48 uur neemt de ambassadeur contact met je op en kunnen jullie een afspraak maken. De ambassadeur neemt de tijd voor jou en je vragen en geeft uitleg over de fiets. Daarna kun je een proefrit maken. De bakfiets waarop je een proefrit maakt is uiteraard verzekerd tegen schade.

Waarom een bakfiets?

Voor mij is het milieu de belangrijkste overweging voor een bakfiets. Een paar jaar geleden hebben we onze auto verkocht, zodat we steeds CO2 neutraler kunnen leven. Heel soms huren of lenen we een auto en dan compenseren we de CO2-uitstoot. Maar verder doen we alles op de elektrische fiets en lopend. Dat gaat ons heel goed af, zelfs mijn vrouw, wiens werk 10 kilometer van ons huis is. Maar een elektrische bakfiets zou nog zoveel meer mogelijkheden bieden.

Uitjes in de zomer

In de zomer zou het betekenen dat we met de bakfiets naar het strand kunnen. Alle spullen erin, geen gezeul met zware tassen op mijn rug of aan mijn stuur en geen zorgen als een van de kinderen op de fiets terug in slaap valt. Met de fiets naar het strand is sowieso ideaal, want je hebt geen parkeerstress, geen files en je bent heerlijk in de buitenlucht.

Maar ook andere uitjes in de vakantie lijken me fijn, omdat het zoveel meer comfort betekent voor de kinderen. Wie weet zouden we dan zelfs een fietsvakantie kunnen doen.

Gemak in de winter

In de koude maanden lijkt het me vooral fijn omdat de kinderen droog zitten als het regent. We redden ons nu ook goed hoor, met regenpakken. Maar het is gewoon net weer dat beetje extra comfort wat op pad gaan met slecht weer laagdrempeliger maakt. Ook boodschappen doen en aarde en planten halen voor de tuin wordt dan een stuk gemakkelijker.

Mobieler met meerdere kinderen

En het zou betekenen dat ik veel mobieler ben met meerdere kinderen. We wonen dicht bij school dus er kunnen altijd kindjes mee naar huis lopen en we hebben leuke speeltuinen in de buurt op loopafstand. Maar met een bakfiets zou ik mijn kinderen + vriendjes kunnen inladen en naar een speeltuin verderop of een meertje kunnen fietsen.

Kortom, het opent een wereld van mogelijkheden. En nu ik weet dat ik wel degelijk op een bakfiets (met twee wielen) kán fietsen, gaan we er toch maar weer naar kijken! Ik word mega enthousiast van het idee en ik hoop dat mijn ervaring en mijn overwegingen jou ook weer hebben geïnspireerd

2 jaar geleden

Wij hadden er eentje! Ideaal. Maar de kids zijn nu te groot ❤️

2 jaar geleden

Ja wij hebben precies deze. Geweldig vind ik het, ook zo gezellig! 😍

2 jaar geleden

Leuk! Ja wij hebben er eentje, met 2 wielen vooraan dat is handiger voor het evenwicht te houden 🙊

2 jaar geleden

I love bakfietsen! Sinds 2 jar ben ik de bakfietshippie uit de buurt, eerst werd ik uitgelachen en nu staan er wel 10 in de buurt... Zo fijn!