Snap
  • Mama

Soms is moeder zijn gewoon niet zo leuk

Moeder zijn hoort iets geweldigs en fantastisch te zijn, waar vaak een taboe op rust als je wat anders voelt... Eerlij k, het is best pittig

Als moeder van een dochter van 3 en een zoon van 2 voel ik mij gezegend dat ik dit mag meemaken. 

Ik studeer 5 volle dagen, en het reilen en zeilen thuis weegt op mijn schouders. Ja, dat is zwaar. Maar de knuffels en leuke momenten maken het allemaal goed.

Maar heel eerlijk gezegd, heel veel dingen uit het moederschap vind ik niet echt leuk. Het is niet slecht, maar ik kan nou niet bepaald zeggen dat ik geniet van bijvoorbeeld het heen en weer racen tussen school en de opvang. Of dat ik geniet van 2 peuterpubers die weigeren om te gaan slapen.. Zo zijn er nog velen momentjes waar je als moeder bijna dagelijks mee dealt, en je ook niet gauw over klaagt. Maar genieten? Nee. Ik kan niet goed genieten van de alledaagse dingen. Ik geniet van de uitzonderlijke momenten dat mijn kinderen allebei lief samen spelen zonder elkaar de hersenen in te slaan, of een onverwachte omhelzing. Mijn dochter die zegt dat ze van me houd.

Maar als ik met een ander over het moederschap praat, voelt het als een leugen om te zeggen dat het een en al geweldig is. Ja, die prachtige momenten maken het goed dat je vanaf je eerste kindje altijd verantwoordelijk bent voor alles. Het maakt het goed dat je altijd alles zal moeten regelen. Altijd voor een ander zorgen.. Dat je alles moet plannen. Dat het nooit gaat zoals je gepland of verwacht had. De kopzorgen, het 24/7 opvoeden. Stress. Ja, dat ene kusje maakt alles goed.

Ik probeer daarom altijd eerlijk te zijn. Je leven zal nooit meer hetzelfde zijn, en het is pittig. Maar uiteindelijk, is alles het waard als je je kind ziet groeien en genieten. Want al die kleine momentjes, ook die waar je niet zo van geniet, maken je kind zoals die is.

Want gosh, wat hou ik van ze!

8 jaar geleden

Iedereen die zegt dat het makkelijk is en dat je elke dag 100% gelukkig bent is een leugenaar... Niemand heeft gezegd dat het allemaal vanzelf gaat en niemand heeft gezegd dat het makkelijk is. Ja, de ene dag is leuker dan de andere. Fijn dat je geniet van de kleine momentjes, koester deze. En natuurlijk hou je van ze. Prop een mantra in je hoofd, bv 'het is een fase, het is een fase, het is een fase'. Om dan ontspannen de door de kamer gesmeten duplo op te gaan ruimen. Het komt goed, en zo niet, dan toch :-)