Snap
  • zelfzorg
  • #moedermaffia
  • #moederschap

Moeder Marjolein: "Ik zet mezelf op nummer 1"

En dat is niet egoistisch...

Moedermaffia ; “Is dat niet egoistisch?” “Maar je kinderen dan?” “Moet je man dan voor ze zorgen?”
Ik ; “Natuurlijk niet! Die redden zich echt wel een paar uurtjes zonder mij en Jasper is net zo goed hun vader als ik hun moeder.

De moedermaffia: waar glimlachen en fluisteren de geheime wapens zijn, en de groepsapp het slagveld

Maar zo simpel is het natuurlijk niet. Ik heb ook last van 'momguilt' als ik ga uitslapen in plaats van samen om 7u op te staan. Of als ik op zondagmiddag eens graag ga sporten en niet die tijd pak om met mijn kinderen naar een speeltuin, of zwembad of wat dan ook te gaan. En ik merk dat ik die tijd nodig heb voor mezelf . Om even bij te komen van prikkels, om even te voelen dat ik behoefte heb aan 'me-time'. Om vervolgens opgeladen , er weer helemaal 100% te zijn voor mijn kinderen. 🥰

Zelfzorg voor moeders: de kunst om je eigen batterij op te laden, zodat je kunt blijven functioneren als het menselijke stopcontact voor je gezin

Maar.. dit heb ik wel moeten leren, want niet alleen de moedermaffia kan hard zijn, je eigen overtuigingen zijn dat vaak nog veel meer. En daar had ik er veel van; 

”Mijn moeder heeft het ook gewoon kunnen doen, zelfs met 4 kinderen?”

”Andere moeders kunnen het toch ook allemaal combineren?”
”Ik heb er toch zelf voor gekozen om moeder te willen worden?”

Het kost tijd en moeite, maar ook veel praten met andere moeders die gelukkig ook open zijn over hoe hun leven is. Ogenschijnlijk lijkt iedereen het voor elkaar te hebben dácht ik, maar pas toen ik zelf ook aangaf dat ik het soms best zwaar vond, bleken veel meer moeders dat wel eens te ervaren. Wat een opluchting!

Inmiddels weet ik; ik hoef niet mijn moeder te zijn, ik weet niet wat andere moeders allemaal wel of niet doen en ik kan niet meer doen dan mijn best en de kinderen al mijn liefde geven.

En dat kan ik het beste, als ik mezelf regelmatig op nummer 1 zet.

Leestip: Deel 3: "Abortus van een drieling, maar het moest van mijn ouders"

1 jaar geleden

Herkenbaar, die veroordeling van anderen. Ik heb er niks mee gedaan en ben eind maart voor het eerst een weekend alleen weggeweest. En wat was het fijn om even ‘uit’ te staan. Even niet om 6u gewekt te worden door de peuter en kleuter. Tuurlijk heb ik ze gemist, maar schuldgevoel omdat ik even voor mezelf zorgde was er niet. Ik denk dat we hiermee juist het goede voorbeeld geven. Naast mama en vrouw ben je ook nog je eigen individu waar goed voor gezorgd moet worden.

1 jaar geleden

Gaan we elkaar nou echt veroordelen op uitslapen en een keer niet mee naar de speeltuin? Hier doen we alles 50/50. Beide tijd voor eigen dingen. En ik voel ook niet de noodzaak dit aan andere moeders te melden als zijnde iets speciaals, want dat is het namelijk niet. Moet je alleen maar thuis zijn met de kinderen dan? Wat is dat voor iets vreemds?

1 jaar geleden

Herkenbaar! Goed dat je daar open in durft te zijn. Ik doe het ook bv een dagje sauna of uit eten etc. Maar dat snapt niet iedereen en hoor ik ook terug en die reacties zijn niet altijd te accepteren.

1 jaar geleden

Wat vervelend dat je daar zo'n reactie op krijgt. Ik denk dat het gezond is en je geeft ook het voorbeeld dat jij als moeder voor jezelf zorgt en je kinderen dat later hopelijk ook gaan doen.

1 jaar geleden

Heel goed van je! Kunnen veel vrouwen nog wat van leren🤍