Snap
  • Mama
  • veroordelen
  • doeslief
  • mommaffia

Kritische blikken

Is het normaal dat mijn 11 maanden oude baby nog niet zindelijk is? Of moet ik me zorgen gaan maken?

Tuurlijk is dat normaal, en dat ze hier af en toe een lekker (baby) koekje krijgt is ook heel erg normaal. Dat jouw kind een wortel krijgt en absoluut geen koekjes mag, is ook normaal.

Dat je denkt dat je je kind tekort doet, of denkt dat je een slechte moeder bent is ook heel normaal. (Tenzij je het niet alleen denkt maar ook echt doet, dat is iets minder normaal)

Maar dames, hou eens op met elkaar te beoordelen te veroordelen. Die baby kwam eruit en toen moest je je er maar mee redden, waarschijnlijk zit de gebruiksaanwijzing in de placenta en die is in het ziekenhuis weggegooid omdat niemand de moeite heeft genomen die placenta even door te graven..........(of je nam m mee naar huis en bent zelf vergeten de gebruiksaanwijzing eruit te vissen, ook prima).

Van de week waren wij bij de vrienden aller moeders, het consultatiebureau (of consternatie bureau, ik twijfel nog steeds over de juiste spelling). De ene keer is je kind te dik, te klein, te lui........een afspraak later is je kind aan de magere kant, te voor in de activiteiten. Kortom het is nooit goed. Onze dame is 11,5 maanden oud, en krijgt voor het slapen gaan een flesje met pap, slaapt ze 12 uur door en zo krijg ik ook wat welverdiende rust.

Verpleegkundige A zegt: wauw, super dat je dat doet, als ze er op slaapt en het werkt voor jullie, lekker zo doorgaan.

Verpleegkundige B zegt: ze is bijna een jaar, je kan wel stoppen met die flessen want ze moet gewoon mee eten.......avondeten om 6 uur en daarna niks meer!

Dus naast de professionals die verwarring zaaien heb je alles behalve behoefte aan andere moeders die alles beter weten, alles goed doen, en sowieso beter kunnen dan dat jij het ooit zult kunnen.

Want "mijn kind is al 8 en doet het uitstekend op school." Nou, fijn voor jouw kind. De mijne hoop ik ook minimaal tot der 8e in leven te houden, maar aangezien ze met 6 maanden al een salto van de salontafel geprobeerd heeft komt dat vast goed (wat een ontwikkeling!).......gelukkig heb ik ook al 12 jaar een kat, en die leeft nog steeds. In het ergste geval zet ik er gewoon een extra bakje brokken bij voor de baby..........

Maar dames, kom op, wees eens wat meer van het hulp bieden in plaats van commentaar leveren.

Terug naar het CB, smurf gaat altijd vroeg en in haar pyjama, want thuis aankleden en 10 minuten later weer uitkleden vind ik niet nodig. De kleren voor de dag neem ik mee en als we klaar zijn gaat ze keurig aangekleed mee naar huis.

Smurf kreeg weer vaccinaties en was daar best van onder de indruk. Zo erg, dat ze bij het aankleden álles eruit gooide.......een grote golf van melk, koekje en slijm ging over manlief, de vloer en het aankleedkussen. (M besloot zijn handen eronder te houden om nog iets van de schade te beperken). Ik sprong op met mijn dikke lijf (voor wie het gemist heeft :ik ben 7 maanden zwanger) en ging helpen, het eerste wat ik vond was haar slaapromper en hield m onder spugende smurf. Dom, dom, dom.........de schone romper had ze al aan, dus die zat onder de kots, en de (in principe ook nog schone) slaapromper nu ook.......en nee, meer rompers had ik niet mee......nou dan maar creatief, schone luier, maillotje aan en haar jurkje (met korte mouwen, want de romper had immers lange mouwen) gelukkig lag in de kinderwagen nog een jasje, dus die er maar overheen. Op de achtergrond zaten 2 moeders te smoezen, dingen als "diep triest" "je zorgt toch dat je dat meehebt" en "ik heb altijd overal genoeg kleertjes mee" kwamen voorbij.

Leuker was geweest, "goh wat vervelend voor je/jullie" "wat zielig voor je kind" of een simpele "gaat het?" Of "sterkte/beterschap" bij het weglopen uit het bureau..........

Ik hoop voor die dames dat hun kind nooit even de boel onderkotst en dat spuitluiers ze bespaart blijven...........maar ik kan helaas niks garanderen. En ik hoop ook dat wanneer hun kind met een spuitluier de hele maxi cosi bruin heeft gemaakt dat ze een reserve cosi hebben staan (want die heb ik namelijk wél!) Maar bovenal hoop ik, dat wanneer ze zoiets een keer meemaken in de Hema (of de Noppies winkel, zulke perfecte moeders kopen heus geen Hema kleertjes voor hun kinderen) dat er iemand zegt, "goh, wat vervelend sterkte en beterschap met de kleine!" Want dat is zoveel vriendelijker dan even een lijstje opsommen met hoe slecht voorbereid ze zijn.

Laten we vooral onze eigen manier van opvoeden gebruiken en daar lekker trots op zijn! Iedereen is perfect op zijn eigen manier.....Elkaar afzeiken doen we teveel en lief zijn doen we te weinig........laten we dat eens om gaan draaien......