Snap
  • Mama
  • verloskundige
  • borstvoeding
  • lactatiekundige
  • fingerfeeding
  • kraamhulp

Hoe de kraamhulp en verloskundige mijn borstvoeding avontuur om zeep hielpen.

Ik moet eventjes hard nadenken hoe het ook al weer ging. Je zou denken, zulke dingen vergeet je niet, maar als je het weggestopt hebt, dan kom je er natuurlijk niet zo makkelijk bij.

We kwamen thuis van het ziekenhuis. Ik had van de lactatiekundige instructies gekregen voor thuis. Omdat L nog niet zo goed uit de borst kon drinken (kostte haar veel energie, ze had moeite om er iets uit te krijgen, viel in slaap, ze is geboren dmv keizersnede met 38 weken) moesten we haar bijvoeden d.m.v. fingerfeeding.

Fingerfeeden of vingervoeden is het (bij)voeden met de vinger als er (nog) geen of weinig borstvoeding kan worden gegeven. Het is een alternatieve manier van voeden van uw baby.

Zo gezegd zo gedaan. Het kost even wat moeite, maar ik wilde koste wat het kost doorzetten en zorgen dat de borstvoeding zou lukken. Na 1 dag kwam de kraamhulp.

De kraamhulp vond echter dat het te langzaam ging, dus die heeft overlegd met de verloskundige. Volgens hen kwam L te weinig aan. Best knap om dat na 1 dag al te zeggen. Achteraf denk ik dat ze waarschijnlijk de ontslagpapieren hebben gezien en toen een plan van aanpak wilden maken. Terwijl ik al had aangegeven dat ik via de lactatiekundige een plan had gekregen.

De verloskundige en kraamhulp vonden dat L na iedere voeding (nadat ik aangelegd had en ze bij mij had gedronken) 40ml kunstvoeding uit een flesje bijgevoed moest krijgen. Ze was 3 dagen oud. (Eerst borst dus en daarna nog eens 40ml KV) 40 ml KV is voor een baby van 3 dagen oud heel veel! 

40ml per voeding bijvoeden? Waarom dan? In het ziekenhuis ging het zo goed en nu thuis moet alles opeens anders. Je zit vol met hormonen, dus stem je in.

Vervolgens moest L na iedere bijvoeding spugen. Het kwam er gewoon weer uit. Mijn moedergevoel zei dat het niet goed was. Dat ze gewoon teveel binnen kreeg. 

Tijdens het aanleggen, merkte ik ook verschil. Ze dronk niet meer aan de borst. Ze was natuurlijk de fles gewend. Want daar loopt de voeding gewoon uit, hoeft ze geen moeite te doen. Flesjes gingen goed, aanleggen niet. Het leek erop dat L niet meer wist wat ze moest doen, hoe ze moest drinken.

Ik werd hier zo zo verdrietig van. Alles ging met hulp in het ziekenhuis zo goed. Met de lactatiekundige. En nu? Ik zag het avontuur weer mislukken, net zoals bij mijn andere kibdje 3 jaar geleden.

Terwijl ik aan het voeden was ( ze was 7 minuutjes aan het drinken) zei de kraamhulp: "Ja geef nu maar de andere borst, anders is ze dadelijk te moe voor de fles"

Pardon? Borstvoeding gaat VOOR de fles. Anders was ik natuurlijk niet aan borstvoeding begonnen en had ik vanaf het begin voor flesvoeding gekozen. Omgedraaide wereld dit. Ik hield m'n mond. want de dag erna zou een andere kraamhulp komen, omdat onze huidige vakantie kreeg.

Toen ze weg was heb ik heel hard gehuild. Ik was zo verdrietig. Totaal het vertrouwen kwijt in mezelf. Deed ik het dan niet goed? Waarom lukt het mij niet? Waarom lukt borstvoeding geven niet meer? Het ging in het ziekenhuis zo goed. Al m'n zelfvertrouwen was als sneeuw voor de zon verdwenen.

De nieuwe kraam kwam binnen en vroeg hoe het ging. Ik brak en vertelde het hele verhaal. Ik heb aangegeven bij de kraamhulp dat ik er niet meer achter stond. Dat ik haar geen flesjes meer wilde geven. Ik vond dat erg moeilijk om aan te geven, ik wilde het beste voor m'n kind. Was ik niet egoïstisch? Maar ik heb naar mijn moederinstinct geluisterd en het aangegeven.

De nieuwe kraam stond meteen achter me. Ze heeft meteen de lactatiekundige gebeld en het verhaal uitgelegd. De lactatiekundige gaf aan dat het niet de bedoeling is dat Lot lui wordt. Dus stoppen met de flesjes en weer gaan vingervoeden. En een stuk minder geven. Want wat ze nu binnenkreeg, 40ml en de borst was veel te veel. Daarom spuugt ze ook een deel weer uit. 

Uiteindelijk is alles goed gekomen. Ik heb nog een aantal weken hard moeten werken samen met Lot. Ze had door al die flesjes speenverwarring en begreep het niet meer. Hoe ze moest drinken aan de borst. De nieuwe kraam luisterde pas echt naar me. En ondernam meteen actie mbt de lactatiekundige. Ze heeft me op het hart gedrukt nooit meer te twijfelen aan m'n moedergevoel. 

Ik ben de 2e kraamhulp zo dankbaar! Zonder haar had ik waarschijnlijk opgegeven. Door haar (en de lactatiekundige) heb ik Lot 9 maanden! kunnen voeden. Daar ben ik haar eeuwig dankbaar voor.. 

•• Dit komt vaker voor dan we denken. Ik ken meerdere verhalen waardoor de borstvoeding niet gelukt is door verkeerd advies of handelen van de kraam / verloskundige. Twijfel je of lukt borstvoeding niet meteen. Laat je aub goed adviseren door een lactatiekundige. ••

Lees ook: "De beste tips om te besparen met kids!"

7 maanden geleden

Wat naar ik heb het gelukkig anders meegemaakt bleek dat ik ander half dag mijn zoontje bijna tot niks gaf doordat ik zelf heel hard achteruit ging kwamen er achter omdat de kraamhulp vroeg of ik eens wou kolven omdat mijn zoontje nog urate plaste toen bleven we wel aanleggen met hoop dat ik toch borstvoeding kon geven en daarna bijvoeden met de fles omdat hij anders niks kreeg na dat ik weer in het ziekenhuis was opgenomen en heel veel vocht toegediend kreeg kwam de borstvoeding ook op gang en konden we snel weer op alleen borstvoeding overgaan heb 8 maanden lang me zoon gevoed zo mooi maar wel altijd een strijd geweest omdat ik achteraf waarschijnlijk niet genoeg voeding had voor hem en daardoor bleef hij om de 3 a 4 uur komen ook snachts bij de 2de hebben we gelijk voor kunstvoeding gekozen en ook voor het herstel van mij zelf en merk dat me 2de zoon veel sneller door slaapt snachts en ook meer tevrede is maar heb totaal geen spijt van me keuzes en de kraamzorg heeft mij allebij de keren zo goed geholpen want bijde keren was het voeden een nieuw avondtuur

7 maanden geleden

Wat vreselijk zeg zo’n kraamhulp en verloskundige… je weet dat je niet naar hun hoef te luisteren he… altijd je eigen gevoel volgen…

7 maanden geleden

Toen mijn dochter haar kindje kreeg had ze al aangegeven borstvoeding te willen geven.

7 maanden geleden

Weer een reminder hoe een toppers van kraamverzorgsters in heb gehad. Zonder hen was het bij mij ook echt niet gelukt 🙏 Ik ken helaas ook de voorbeelden om mij heen waar het niet lukte door verkeerde of verwarrende info van de kraamhulp, de lk en de vk. Zo jammer, want het is zo mooi als het lukt. Even de situaties daargelaten waar de dames moeite hebben met produceren oid. Om mij heen ging het echt om dames die prima productie hadden, direct na de bevalling, maar het ook eigenhandig door ‘professionals’ om zeep werd geholpen ☹️ Wat fijn voor jou dat je tweede kraam wel met je gevoel meeging en actie ondernam. Zo waardevol! 🙏