Snap
  • Mama
  • tips
  • besparen
  • budget
  • Duurzaammetmamaplaats

Besparen met kids: gas- en energieprijzen door het dak (deel 1)

Hoe kun jij thuis de hoge kosten drukken? 5 Tips!

De gasprijzen lopen steeds hoger op en dat voelen we in onze portemonnee. Goederen en diensten waren vorige maand maar liefst 12 procent duurder dan augustus vorig jaar. Hierbij zijn vooral de prijzen voor gas en stroom de boosdoener. Het CBS heeft uitgerekend dat huishoudens ruim 150 procent meer betalen dan vorig jaar. Vandaar de vraag: hoe kunnen we thuis de kosten drukken om een hoge rekening te voorkomen? We zijn voor jullie op onderzoek uitgegaan! Hieronder vind je onze tips om gas- en energiekosten te besparen. In ons lijstje staan niet alleen tips voor papa en mama, maar ook voor de kids!

1. Spitter, spetter, spater bespaar op… water

Je leest het goed! Je kunt gaskosten besparen door minder warm water te verbruiken. Gas verwarmt niet alleen de radiatoren in huis, maar ook het warme water voor onder de douche of in bad. Hoe korter je doucht, hoe beter dus (voor de portemonnee). Badderen is natuurlijk heerlijk (we know!), maar probeer toch vaker de douche te pakken. Extra tip? Koop een waterbesparende douchekop en een timer/ waterdichte zandloper voor onder de douche. Wanneer je bij kunt houden hoe lang je al onder de douche staat, zal het gemakkelijker worden om deze tijd in te korten. Probeer iedereen in het gezin aan te porren om twee minuten korter te gaan  douchen (misschien met een spelletje), moet jij eens kijken wat dat met de energierekening doet!

To do:

Koop een waterbesparende douchekopPlaats een timer/ waterdichte zandloper in je doucheVervang het bad vaker door een douchebeurt2. Dicht alle kiertjes

Terwijl jij de verwarming hoger hebt gezet om het huis lekker warm te krijgen, verdwijnt al deze hitte door de kleine geniepige kiertjes in je huis. Tijd voor verandering! Roep het gezin bij elkaar en ga op ‘kiertjes-speurtocht’. Alle kiertjes in het huis gevonden? Zorg dat deze worden gedicht. Zo kan er minder warmte ontsnappen waardoor de verwarming niet zo lang en warm hoeft te loeien. Let op: vergeet niet plekjes zoals de brievenbus. Kies voor een brievenbusborstel en haal alvast genoeg tochtstrips in huis voor de ramen en deuren.

To do:

Haal een brievenbusborstel (mocht je deze nog niet hebben)Plaats tochtstrips onder de deuren/ langs de ramenHang gordijnen voor de ramenWijs het gezin erop om de deuren achter zich dicht te doen (het kan op de gang veel kouder zijn, brrrr…)3. Wasjes nog één dag uitstellen

Hmmm is die kleding echt wel zo vies? Natuurlijk snappen we dat het met kinderen überhaupt al een wonder is al ze kleding langer dan een dag schoonhouden, maar let hier toch op! Kan kleding nog een dagje mee? Doe ze dan nog niet in de was. Dit scheelt toch weer warm water en dus ook energiekosten. Stimuleer je kids om hun kleding wat langer schoon te houden. Goed voor het milieu, de portemonnee en voor jouw tijd!

To do:

Spoor je kids aan hun kleding schoon te houdenWas wat minder vaak4. Verbruik minder in de keuken

Probeer zuiniger te koken. Wist je dat je minder energie verbruikt door het kleinste pitje te gebruiken? Eten er minder mensen mee, gebruik dan een zo klein mogelijke pan en maak gebruik van het kleine pitje. Alle kleine beetjes helpen! Andere tip: zet de oven open na gebruik. De oven is na gebruik nog flink warm. Zet de oven open om volledig af te koelen, het resultaat? Gratis hitte om je huisje mee te verwarmen!

To do:

Wanneer mogelijk, gebruik een kleine(re) pan en het kleinste gaspitjeZet de gebruikte oven open: gratis warmte5. Warmetruiendag

Zet de thermostaat standaard één graad lager. Ga bijvoorbeeld eens voor 19℃, in plaats van voor 20℃. Met elke graad lager, bespaar je zo’n 6- 7% in je gasverbruik. Extra tip: hou met het gezin een warmetruiendag! Dekentje erbij op de bank, kaarsjes aan, filmpje … de perfecte setting voor de koudere periode die er snel alweer aan komt. Maar let op, zet de temperatuur niet lager dan 15℃ in een slecht geïsoleerd huis. Bij lage temperaturen kan er namelijk vocht ontstaan. Schimmels en huisstofmijt zijn natuurlijk niet gewenst! Je huis ‘herwarmen’ kost ook minder energie wanneer je de temperatuur niet te laag zet.

To do:

Zet die verwarming eens één graad lagerHou een warmetruiendag met het gezinLet op: zet de verwarming niet lager dan 15℃

Heb jij nog tips om gas- en energiekosten te besparen? Laat het weten in de reacties! 

Ook leuk om te lezen: 4x de leukste podcasts voor mama