Snap

Het Nieuwe Wij

Zelf ben ik erg enthousiast over Het Nieuwe Werken. Al begrijp ik dat er in veel organisaties best wat hobbels te nemen zijn voordat het kan werken. Onlangs hoorde ik over een organisatie die een groot deel van zijn vestigingen moest sluiten vanwege de crisis. De werknemers werden niet figuurlijk maar letterlijk naar huis gestuurd. Om voortaan van daaruit te werken. Het Nieuwe Werken dus, min of meer gedwongen door de huidige tijd. Geweldig dat deze mensen hun baan nu niet hoefden te verliezen!

Toch wordt er wel wat gemummeld en geklaagd bij de betreffende organisatie, want het contact met de collega’s wordt zo wel een stuk minder. En natuurlijk is dat zo, maar hoe erg is dat? En wat kun je ervoor terug krijgen? Vanuit huis werken, betekent ook een stuk vrijheid. Afspreken wanneer je wilt, waar je wilt en met wie je wilt. Als het uiteindelijk maar tot het behalen van de beoogde doelstellingen leidt! Wat wil je nog meer? Je kring van collega’s wordt op deze manier toch vele malen groter, afwisselender en uitdagender?

Toen ik mijn opleiding volgde, deed ik dat op een hogeschool waar meer dan gemiddeld (naar mijn idee) sprake was van groepsvorming. Jaarclubs, disputen, commissies, redacties… er waren tal van mogelijkheden om een groep te vormen of je erbij aan te sluiten. Ik zag het gebeuren en heb het aanschouwd. Du moment, dat mijn medestudenten zich bij een groep aansloten, werd deze tot een heiligheid verheven. Was je geen lid van de groep, dan hoorde je er niet bij. Natuurlijk had je ook nog de overkoepelende groep, namelijk die van de studentenvereniging of die van de school zelf. Je hoefde je absoluut niet zielig te voelen, het was alles bij elkaar een geweldige opleiding. Maar ik heb het wel altijd een bijzonder fenomeen gevonden. Het was blijkbaar iets dat men nodig had om zich goed te voelen.

Nu vraag ik me af of de mensen die altijd de veiligheid van een groep op hebben gezocht, nou dezelfde mensen zijn die moeite hebben met Het Nieuwe Werken? Je moet immers het zekere kader van de bestaande groep verlaten. De uitdaging aan willen gaan, nieuwe mensen te leren kennen om aan je kring toe te voegen. Alle middelen van vandaag de dag kunnen deze manier van werken ondersteunen.

      • Het is mogelijk om via het internet in te loggen op je bedrijfssysteem, waar je je ook bevindt. • Flexibele kantoren met een wifi verbinding, heerlijke koffie en vergaderfaciliteiten, zijn volop aanwezig. • Er zijn heel veel mensen die ook “Nieuw Werken” en volledig open staan voor nieuwe contacten. • Via de sociale media kun je met allerlei zeer interessante en aardige mensen in contact komen. • En als je vervolgens ook tijd en energie in die mensen wilt steken, blijken het zelfs goede surrogaatcollega’s te kunnen zijn.
Kortom, ik denk dat Het Nieuwe Werken kansen biedt en zou kunnen leiden naar Het Nieuwe Wij. Mijn advies, zoals bij veel veranderingen: “Oogkleppen af en met open vizier de wereld in!”