Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

Gezond eten

Ja, ja, ik ben een van die mensen die ontdekt heeft dat we hier (in de westerse wereld) heel slecht eten. En daar probeer ik iets aan te doen.

Een paar jaar geleden ontdekte ik, door een vriendin, de invloed van kleurstoffen in ons eten op het gedrag van haar kindje. Ook ik kwam er achter, toen ik begon met snoep met natuurlijke kleurstoffen te kopen, te merken dat het invloed had op het gedrag van mijn oudste zoon. Toen per ongeluk mijn kinderen een snoepje met die kleurstoffen kregen, ontdekte ik dat ook mijn dochtertje daar last van had. Niet zo sterk als mijn oudste zoon, maar wel degelijk goed merkbaar.

Van het een kwam het ander. Mijn interesse in wat we eten was gewekt. Ik ontdekte dat er ongelooflijk veel stoffen in ons eten zit, die niet goed voor ons zijn. De additieven, geur- kleur- en smaakstoffen, conserveringsmiddelen, smaakversterkers en nog veel meer. En ongelooflijk veel E nummers. Allemaal toevoegingen die in de regel niet goed voor ons zijn. Veel van deze stoffen worden er sterk (!!!) van verdacht kankerverwekkend te zijn.

Hierna ontdekte ik dat de suikers, het zout dat we gebruiken en bijv. bloem ook ongelooflijk slecht voor ons zijn. Allemaal geraffineerde produkten, wat wil zeggen dat ze er alle voedingsmiddelen die er van nature in zitten, eruit gewerkt hebben. We eten dus wel, maar alle voedingsstoffen die we nodig hebben eten we dus niet. Daarbij zijn eigenlijk alle suikers en zoetstoffen slecht voor onze gezondheid.

Ik ontdekte ook dat er ongelooflijk veel mis is met het vlees wat we eten. Het is belachelijk, hoeveel onuitspreekbare toevoegingen in ons vlees zitten. Ik was er al achter dat bepaalde vlees soorten slecht en soms zelfs gevaarlijk voor ons zijn, maar daarboven op doen ze ongelooflijk veel in ons vlees wat er niet thuis hoort.

Magnetronmaaltijden zijn helemaal uit den boze!!! Wist je dat de straling van de magnetron de structuur van ons eten veranderd, waardoor ons lichaam het niet meer als voedsel herkent??? Dit is ook de reden dat dit voedsel zo veel toevoegingen nodig heeft. Zodat het er eetbaar uit blijft zien.!

En melk is NIET goed voor ons. Verbaasd? Denk maar eens na. Melk is voor baby's of kleine kinderen. Koeiemelk is voor kalveren, niet bedoeld voor ons!!! Daarbij zijn wij de zuigelingen leeftijd al flink voorbij. En wil je melk gebruiken is geitenmelk een beter alternatief, omdat dit qua samenstelling meer op dat van mensen lijkt. De slogan Melk is goed voor elk, is ook niet ontstaan omdat melk zo belangrijk voor ons is, maar omdat er toen een ongelooflijk melkoverschot was, wat men toch graag wilde slijten.

In de westerse wereld zijn veel zogenaamde welvaartsziekten, zoals bijv. (ja, sorry, echt waar) veel soorten kanker en ziekten zoals diabetes. En echt waar, dit is terug te voeren op ons eetpatroon. We eten ons hier ziek. Te veel vlees, zout, zuivel en geraffineerde produkten als suiker en bloem. De mensen op deze wereld die het gezondst het oudst worden, zijn de mensen die van hun eigen land eten en bijna geen vlees en zuivel consumeren. Ja ja, vaak omdat ze het geld niet hebben, maar het is ook echt gezonder. En omdat ze arm(er) zijn, eten ze ook niet te veel.

Hier wilde ik wat mee doen. Maar aangezien mijn gezin niet af wil wijken van het hun bekende eetpatroon, besloot ik dat ik ook voor mezelf kon kiezen. Ik eet op dit moment geen vlees, alleen heeeeeel af en toe vis, ik gebruik bijna geen zuivel en als ik dit wel doe probeer ik geitenmelk produkten te kiezen en ik eet zo veel mogelijk vers.

Hierbij stuitte ik op nogal wat praktische problemen. Omdat de rest van mijn gezin niet meedoet, kook ik voor hun gewoon nog als vanouds. Dit betekend dat ik dus inderdaad voor mezelf apart kook. Vers en vegetarisch. Geen macaroni mix of pakjes meer. Gewoon zelf van verse ingredienten maken.

Ik bak ook mijn eigen brood. Dit gaat in de vriezer, zodat ik elke dag vers brood kan eten, zonder dat ik elke dag moet bakken en het meeste weg moet gooien. Ik kies ervoor zo min mogelijk suiker te gebruiken en als ik wel zoetstoffen nodig heb, minder dan aangegeven te gebruiken en te kiezen voor rietsuiker, palmsuiker, honing en agavesiroop. Ik gebruik ook veeeeeeel minder zout en heb ook gekozen voor keltisch zeezout. Een natuurlijk ongeraffineerd produkt. En ik gebruik spelt meel. Dit is niet gemanipuleerd omdat het niet zo gevoelig is voor schimmels en ziektes. En ik merk wel degelijk verschil. Het voedt!!! Ik heb minder nodig en heb ook bijna geen eetbuien meer.

Het klinkt allemaal wat lastig,dat weet ik, en in eerste instantie moest ik natuurlijk wennen aan nieuwe smaken. Maar je smaak past zich echt aan. Ik vind het eten wat ik voor de rest van mijn gezin maak, vaak echt stinken. En snoep ik zoals bijvoorbeeld met kerst chocolade of dergelijke dingen, merk ik dat meteen. Ik voel me niet lekker of krijg last van mijn darmen. Ik voel me nu echt beter en fitter!! Natuurlijk wil ik dit ook voor mijn kinderen, maar ik begin met het voorbeeld te geven. Ik kan moeilijk van ze verwachten dat ze met mama mee veranderen. Maar ik zie al wel veranderingen. Omdat vlees niet meer verplicht is (dat kan namelijk niet als mama het niet eet hihihi) eten ze veel minder vlees. Ze hoeven van mij echt niet vegetarisch te worden, maar minder vlees eten is echt veel beter!! En de kleine meid vind mijn eigen gebakken krentenbollen heerlijk! Weer winst voor mama, want dit zijn verantwoorde gezonde bollen hahaha.

Ik probeer echt niet iedereen op te roepen om vegetarisch te worden, dat is echt niet mijn bedoeling. Maar wat ik wil zeggen is: WEES BEWUST VAN WAT JE EET!!!!!! Heel veel dingen waarvan ons geleerd is dat dit goed voor ons is, is dit niet!! In tegenstelling zelfs.!

Ik heb gekozen voor mezelf. Ik wil gezond leven en zijn. Daar is eten een belangrijk onderdeel van. Niet alleen wat ze erin stoppen, maar ook wat bedoeld is als voedsel voor ons. We eten heel veel produkten, waar we niet voor bedoeld zijn. Ik ben dankbaar voor het leven dat ik gekregen heb, dus wil ik daar ook goed mee omgaan en goed voor mezelf zorgen. Niet omdat ik me te goed voel, maar omdat ik het leven een te kostbaar geschenk vind, om het zomaar te grabbel te gooien.

10 jaar geleden

Hahaha, iets te veel hooi op je vork? Ben ik even blij dat ik klein ben begonnen :)

10 jaar geleden

Ik zei ook niet dat ik het beter deed!!!hahaha. Nee, ik denk inderdaad dat jij het iets verstandiger aanpakt. Ik begin vol enthousiasme en dan loop ik tegen mijn eigen grenzen aan.

10 jaar geleden

Hallo! 2,5 hectare? Das wel errug veel! Ik doe dat voorlopig alleen nog in mijn eigen achtertuin, dat is dan dus ook niet genoeg om het hele jaar van te eten, maar ik wilde klein beginnen. Dat is maar goed ook, want de eerste 2 jaar ging er van alles mis. Ik had teveel op 1 plek gezaaid, de komkommerplant ging dood nadat ik hem had verpoot, de plek die ik in gedachte had, kreeg 0 komma 0 zon. Al met al voelt "met vallen en opstaan" minder erg als het om een klein tuintje gaat :)

10 jaar geleden

Iedereen in zijn eigen tempo toch? Ook ik heb een moestuintje, maar dan wel een van 2,5 hectare. Ik kwam er achter dat toch wel heel erg veel is, dus doe het nu samen met een ander gezin, dus net in de andere volgorde dan jij hihihi.