Snap
  • EMDR
  • Postnataledepressie
  • trots

EMDR na de bevalling: dít is mijn ervaring

"Een volgend kindje zit je zeker niet aan te denken?"

Om de week EMDR therapie.. 

Ik was best sceptisch, hoe kon dat nou dat met wat bewegingen volgen met je ogen, het beeld van de traumatische bevalling naar de achtergrond vervaagd?

Ik moet zeggen, ik moest me hier echt aan over geven en dat viel niet mee. Ik ben een nuchter persoon die altijd denkt: "Komt vast wel weer goed". Ik ontliep ook vaak negatieve gebeurtenissen maar dat kan dus niet altijd. Doordat ik een burn-out heb gehad een paar jaar geleden wist ik dat niet alles vanzelf goed komt.

Tijdens die EMDR moest ik heel mijn verhaal vertellen met mijn ogen dicht, vanaf het begin tot het eind, op het moment waarvan ik dacht: Dit deel heb ik als meest heftig ervaren, dat beeld hield ik voor me en daar moest ik op een schaal van 0 tot 10 aangeven hoeveel spanning dit beeld bij me opriep, dit was zeker een 10, als ik er aan dacht begon mijn hart te bonzen, kreeg ik zweethanden en werd mijn ademhaling sneller. Daarna opende ik mijn ogen en volgde ik de vingers van mijn psycholoog die ondertussen rustgevende woorden toe sprak. Daarna sloot ik weer mijn ogen en moest ik weer aangeven van schaal 0 tot 10 wat het spanningsniveau was. Dit werd zo herhaald tot ik een niveau van 0 ervaarde..

Thuis aangekomen was ik moe, best ontdaan. Het is een spelletje met je hersenen waar je niet heel veel grip op hebt. 

De eerste dagen leken de flashbacks en mijn stressgevoel in de buurt van Jace juist erger te worden, hiervoor had mijn psycholoog mij al gewaarschuwd dus heb hier ook niet gelijk op ingegrepen. Na een dag of 4 merkte ik dat ik meer rust in mijn hoofd kreeg.

2 weken later was mijn volgende sessie, zo liepen we stapje voor stapje de meest nare gebeurtenissen van mijn bevalling na en stukje bij beetje kon ik alles steeds beter plaatsen en een plekje geven.


Ik heb veel de vraag gekregen; Een volgend kindje zit je zeker nu echt niet aan te denken?

Nou, ik weet dat elke bevalling anders is en hoe sterk je als persoon en als gezin hier uit kan komen, ik heb mezelf weer bewezen dat ik dit kan en kan ook zeggen dat ik steeds trotser word op mezelf, ik ben steeds meer mezelf gaan leren kennen en zorg elke dag dat ik de beste versie van mezelf ben, niet alleen voor mezelf maar ook voor mijn gezin. Ik ben er nog niet maar door dicht bij mezelf te blijven, kom ik er!


Trending op Mamaplaats: Gezag regelen: van een koude kermis thuis

1 jaar geleden

Erg mooi geschreven lijkt me idd heftig, maar je doet 't wel en dat maakt je 'n kanjer

1 jaar geleden

Wat herkenbaar en mooi geschreven. Hier ook gehad na de eerste bevalling, maar inmiddels trotse moeder van twee kinderen! Tweede bevalling ging ondanks alles wat daarbij kwam gevoelsmatig stukken beter.

1 jaar geleden

Trots op jou kanjer ♥️😘

1 jaar geleden

Ik heb Bianca de buuf trouwens

1 jaar geleden

Wat mooi gedeeld. Zelf ook meegemaakt na de eerste bevalling. Heel blij dat ik uiteindelijk de stap genomen heb en ben er beter uit gekomen. Ondertussen hebben we een gezond 2de kindje en had ik bij de 2de een droombevalling en kraambed. Volg je hart♥️