Snap

Gezag regelen: van een koude kermis thuis

Mijn partner kon niet mee tekenen bij het gemeentehuis

In oktober, na de geboorte van onze dochter, hebben wij direct de adoptie verder in gang gezet. Het voorwerk was gelukkig al gedaan dus enkel het opsturen van de geboorte akte was nog nodig. Na een aantal weken was de uitspraak, mijn partner is nu officieel moeder van onze dochter! Een paar weken zou het duren voordat zij op de geboorteakte kwam te staan, maar het gezag was direct geregeld werd ons verteld. Nou, mooi niet dus..


In februari was de periode voorbij, waarin we in hoger beroep zouden kunnen gaan met betrekking tot de adoptie. Natuurlijk was dat voor ons niet nodig, maar wettelijk gezien krijgt iedereen daar de tijd voor. Dat betekent dat mijn partner tot die tijd niet op de geboorteakte bijgeschreven zou worden, ondanks dat de uitspraak al wel is geweest. Maar het gezag, dat was wel direct van kracht. Kwamen wij van een koude kermis thuis na het aanvragen van Yaël haar paspoort.. Bij het gemeentehuis wisten ze ook niet zo goed wat te doen met de hele situatie. Serena stond als mijn vrouw in het systeem, ik was bevallen van een dochter en zo had Yaël al de achternaam van Serena. Tot 3x toe vroeg ze om Serena haar paspoort, maar gaf deze elke keer weer twijfelend terug. ‘Nee, jij mag niet mee tekenen voor een paspoort. Ik zie hier dat jij geen gezag hebt.’ Nog al verbaasd keken wij elkaar aan. Gelukkig was er geen discussie tussen mij en Serena want ja, Yaël had een paspoort nodig voor eventuele onderzoeken in het ziekenhuis (maar ze bleek geen heupdysplasie te hebben) en wij waren beide alsnog aanwezig bij de afspraak. Maar het gevoel zat ons niet helemaal lekker..


Vorige week had ik toch maar even gebeld met het gemeentehuis. Wij zouden namelijk een schriftelijke bevestiging krijgen dat de adoptie rond is en dat Serena op de geboorteakte erbij geschreven zou worden als ouder. Maar tot op vorige week hadden wij niets gehoord. Gelukkig bleek alles bij de gemeente rond te zijn, Serena is officieel moeder en heeft ook officieel gezag! Een kopie geboorteakte kan opgevraagd worden om deze bij Yaël haar paspoort te houden op reis. Dat werd ons door onze advocaat wel geadviseerd. Je weet het immers maar nooit in het buitenland.


Heel wat weken en grijze haren verder, is gelukkig alles geregeld zoals wij het voor ogen hadden. En ons kind, die had nergens last van en lachte vrolijk naar de baliemedewerkster met iedere afspraak bij het gemeentehuis, haha.


Trending op Mamaplaats: EMDR: 2 stappen vooruit, 1 terug