Snap
  • Mama
  • boek
  • blogger
  • Vegan
  • milieuvriendelijk
  • klimaatverandering

Een boek schrijven: hoe is dat nu echt?

De Groene Mama

Twee maanden geleden tekende ik mijn contract bij uitgeverij Gottmer. In oktober 2020 komt mijn boek “De Groene Mama” uit bij hun lifestyle afdeling Becht. Ik ben ontzettend blij, dankbaar en trots dat ik dit mag doen. Dat ik mijn passie en enthousiasme voor milieuvriendelijk leven en opvoeden mag delen met nog veel meer mensen, door middel van een boek. Een boek schrijven, dat was echt een bucketlist ding voor mij en ik geniet volop van het hele proces. Maar dat betekent niet dat het één groot romantisch avontuur is, waarbij ik al peinzend, vanuit een tuinhuisje met uitzicht op de natuur, ongestoord zit te schrijven. Ik ben gewoon een moeder van twee kinderen met een drukke baan, een partner en een badkamer die toe is aan een flinke (ecologisch verantwoordde) schrobbeurt. In deze blog vertel ik hoe het écht is, om een boek te schrijven…

Onwerkelijk

Het blijft echt wel onwerkelijk hoor. Toen ik afgelopen mei werd benaderd om dit boek te schrijven wist ik niet wat me overkwam. Mijn hersenen wilden het niet helemaal verwerken, zo ontzettend gaaf en bijzonder vond ik het! En vind ik het nog steeds! Ik heb een heel betrokken literair agent en een uitgeverij waar beroemde boeken als warme croissantjes van de band vliegen. Uitgeverij Gottmer ken je vast wel van boeken als Dikkie Dik, Boer Boris en Rupsje Nooitgenoeg. Hun lifestyle afdeling staat bekend om de prachtig vormgegeven kookboeken, met zalige recepten en heerlijke foto’s. De Supergroen-serie van Becht is ook echt..ooo..die wil je gewoon allemaal hebben. Dat zo’n mooie uitgeverij met mij een boek wil maken vind ik werkelijk een geschenk. Begin deze maand was ik op een borrel van Gottmer en toen iemand vroeg wie ik was en vertelde mijn uitgever dat ik een auteur van een uitgeverij ben. Er ontstond nog net geen kortsluiting in mijn hoofd toen ik dat weer even hardop hoorde. Ik knikte braaf, nam een slok van mijn glas wijn en vertelde waar mijn boek over gaat.

De Groene Mama

De Groene Mama gaat over groen leven natuurlijk. Of beter gezegd: over groen opvoeden. In mijn boek krijgen ouders concrete handvatten op het gebied van milieuvriendelijk opvoeden en dagelijks leven, zodat je iedere dag, iedere week en iedere maand iets nieuws kunnen aanpakken. Milieuvriendelijker, plastic vrijer en diervriendelijker leven gaat een intrinsieke wens worden, een gewoonte en uiteindelijk de enige logische optie. Na een inleidend hoofdstuk krijgen ouders to be tips om groen te zwangeren en milieuvriendelijke keuzes te maken tijdens de kraamtijd. Daarna komen onderwerpen als natuurlijke cosmetica, plantaardige voeding, plastic vrij boodschappen doen, groen reizen, duurzaam speelgoed en kleding kopen, ecologisch schoonmaken en milieuvriendelijke kinderfeestjes organiseren aan bod.

Ook vind je in dit boek leuke en creatieve tips om je kinderen milieubewust op te voeden. Want ik denk dat wij – jij, ik en zeker ook de generaties voor ons – maar tot op zekere hoogte in staat zijn om existentieel te veranderen. We hebben jaren op een bepaalde manier geleefd en het idee van klimaatverandering en de levensbedreigende gevolgen hiervan zijn voor velen puur dat: een idee, een concept. De kinderen die nu geboren worden groeien op in een hele andere wereld en met een schone lei, zonder milieuvervuilende gewoontes. Wij als ouders hebben niet alleen de mogelijkheid om onze kinderen milieubewust op te voeden, we zijn het ze verschuldigd. 

Kinderen krijgen is niet heel groen, maar je kunt het wel zo groen mogelijk doen, zodat we ze een mooie, veilige wereld kunnen nalaten. Ik wil met dit boek laten zien hoe je dat kunt doen en vooral ook hoe ontzettend leuk het is om groener te leven!

Hoe is het om een boek te schrijven?

Oke, juicy details? Nou, komt ‘ie hoor ;) Een keer per week zit ik in mijn pyjama, met een vogelnest op mijn hoofd, achter mijn Mac en maak ik meters. Fancy he! Ik schrijf, doe onderzoek, test, lees, herschrijfs, schrap, lees opnieuw en ik… word onderbroken. Toch wel zeker 8-10 keer per dag komen mijn guppen of mijn vrouw de kamer binnen om: een kusje te halen, knuffeltje te geven, gewoon even te kijken, uit te huilen, iets te vragen, iets te brengen. Ik kan het aan hoor – schrijven is voor mij zoals ademhalen. Het moet. Het gaat bijna vanzelf. Mijn hoofd schrijft altijd, of ik nou door de Albert Heijn loop, met mijn kinderen speel of midden in de nacht wakker word. Een deel van mijn hersenen is altijd bezig met een artikel of tekst. Dus guppedieren die binnenstormen of niet, die meters maak ik. 

Lastig

Wat vooral lastig is, is de combinatie met mijn werk. Ik ben fulltime blogger – een heerlijk beroep dat ik kan uitvoeren zonder al te veel of ver van mijn kinderen verwijderd te moeten zijn. Ik houd ervan. Alles om mij heen is inspiratie en via mijn blog kan ik al die inspiratie delen. Er zijn zoveel dingen waar ik enthousiast van word en dat wil ik delen! Delen met jou, met de wereld! Dat ik van mijn blog mijn werk heb kunnen maken maakt mij blij. Maar bloggen is echt een ontzettend tijdrovend vak. Het is geen 9-5 baan. Deadlines zijn er altijd, avonden zijn er om te vullen met werk en weekenden bestaan niet. Dat combineren met een gezin is best goed te doen. Daarom doe ik het. Bloggen combineren met een gezin én een boek is een uitdaging. Als ik nog een deadline voor mijn blog of Instagram heb of een creatief idee voor een artikel of post heb, voel ik niet de rust om aan mijn boek te werken. Dan voelt het alsof ik in een super rommelige kamer een wiskundig dilemma moet oplossen. Als de artikelen voor columnsbykari.com voor de komende week klaarstaan, de foto’s zijn gemaakt en mijn administratie op orde is, dan kan ik mij met volle overgave storten in De Groene Mama.

Deze maand

Deze maand werk ik aan hoofdstuk 3 en hoofdstuk 4: over natuurlijke cosmetica en over plantaardige voeding. Twee grote onderwerpen en tevens dingen die een enorme impact hebben op je ecologische voetafdruk. Ook werd ik deze maand geïnterviewd door twee grote tijdschriften, voor artikelen over milieuvriendelijk opvoeden. Behalve de borrel van mijn uitgever heb ik later deze maand ook een afspraak op het prachtige kantoor in Haarlem. Er gaat een bommeltreintje naartoe, vanaf Haarlem Centraal. Je stapt uit midden in het groen. Ook tijdens de wandeling van het station naar het kantoor van Gottmer word ik omringd door hoge bomen en verkleurende herfstbladeren. Het had zo moeten zijn. Zo voelt het echt als ik met mijn uitgever praat. We zijn een match. En tegelijkertijd blijft het ontzettend bijzonder en een tikkeltje onwerkelijk.

De komende maanden

De komende maanden maak ik nog veel meer tekstmeters voor De Groene Mama. Daarna gaan we foto’s maken voor het boek, mijn tekst moet geredigeerd worden en nog een keer en nog een keer… Ik zal jullie meenemen in het hele proces. Wat er allemaal komt kijken bij het schrijven en uitgeven van een boek, waar ik tegenaan loop, waar ik van in de wolken ben en natuurlijk, wanneer je het kunt (voor)bestellen! Als je het leuk vindt om allemaal te volgen, volg mij dan hier, op Mamaplaats, op Instagram of mijn blog!