Snap
  • onderzoek
  • inspiratie
  • gezondheidmoeder

Dít zijn de beste tips tegen  slaaptekort van mama

Want oeioeioei wat slapen moeders (te) weinig

Iedere moeder weet: een slapende baby is een blije moeder. En toch, iedere moeder weet ook: dat slapen gaat niet altijd vanzelf. Hallo slaaptekort en wallen! Een kind dat een paar keer per nacht wakker wordt en niet doorslaapt, is gewoon rammetje pittig. En daarom: lees hier onze tips hoe je -ondanks het slaaptekort - tot rust kan komen.


Accepteer dat slaaptekort en vermoeidheid erbij hoort

Laten we eerlijk zijn: het eerste jaar met een baby is een uitdaging. We dachten allemaal dat we meer zouden slapen als onze baby groter werd, maar helaas blijkt uit onderzoek dat slaaptekort, en de daarmee samenhangende vermoeidheid, door blijven gaan totdat je kind 6 jaar is! In de eerste drie maanden na de geboorte van een baby slapen moeders gemiddeld een uur minder dan voor de zwangerschap, terwijl vaders slechts 15 minuten minder slapen. Het is dus duidelijk dat wij moeders de eerste 6 jaar in hetzelfde schuitje zitten. Dus als we er allemaal open over zouden zijn, zou het slaaptekort misschien wat verzacht worden voor ons allemaal.


Accepteer dat je kind niet wil slapen

Als iets niet gaat zoals wij het willen, balen we daar vaak van en willen we het zo snel mogelijk oplossen. Bij een kind dat niet wilt slapen, gaat dat niet zo gemakkelijk; er zit helaas geen aan/uit knopje op. Je kunt je kind dus niet dwingen om te slapen. Je kunt uiteraard wel kijken of je goede omstandigheden hebt gecreëerd om je kind of baby beter te laten (door)slapen. Maar er zijn gewoon ook echt fases waarbij je kind net iets minder prioriteit geeft aan slapen. En dat is heel normaal. Voel je daarom vooral niet schuldig. Iedere moeder maakt nachten mee waarin het kind niet wil slapen, wat je ook doet. Door het te accepteren, in plaats van ervan te balen, ontstaat er automatisch meer ademruimte voor jou.


Wees lief voor jezelf

Toch is het belangrijk dat je ook aan jezelf blijft denken! Ben je namelijk uitgerust, dan zal je beter op de behoeftes van je kind kunnen inspelen. Hoe kun je omgaan met het extreme slaaptekort met een baby?

  • Eet gezond. Healthy food! Natuurlijk weet je dat dat beter is. Maar als je moe bent, is de beslissing voor kant-en-klaar snel gemaakt. Probeer toch gezond te eten en zelf te koken (of laat voor je koken). Een goede voeding houdt je fit en actief. Kies voor energie- en vezelrijk voedsel, zoals graanproducten, volkoren producten, noten, veel groente en dagelijks fruit. 

  • Blijf voldoende bewegen. Als je goed en diep wilt slapen, is het belangrijk dat je overdag genoeg beweegt. Probeer elke dag naast alle klusjes in huis, ook wat extra beweging te krijgen. Streef naar minimaal 1 uur en het liefst buiten in de frisse lucht. Ga bijvoorbeeld een flink stuk wandelen met je baby. Of misschien kun je ook met je partner afspreken dat je het hardlopen weer gaat oppakken of dat je even de tijd krijgt om met de fiets op pad te gaan.

  • Zeg ‘ja’ tegen hulp. Bied er iemand aan te helpen in het huishouden? Zeggen buren of (schoon)ouders dat ze wel een keertje willen oppassen? Neem de hulp met beide handen aan. Zo creëer je tijd voor jezelf en dat is belangrijk om tot rust te komen en goed te kunnen slapen.

  • Doe het samen. Hoe leuk het ook is om voor je kind te zorgen, is het ook fijn om dit af te wisselen met je partner. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat ‘s nachts één van jullie tweetjes eruit gaat en de ander mag blijven liggen. Of spreek af dat jij in het weekend op zaterdag langer kunt blijven liggen en je partner op zondag.

  • Laat de boel de boel. Kom niet in de verleiding om te gaan opruimen en klusjes te doen elke keer als je kindje slaapt. Door snel alles te willen doen, raak je alleen maar meer gestrest en komt er van rust echt niets. Spreek met jezelf af welk van de dutjes overdag je gebruikt om iets te doen en welke om even bij te tanken.

Hoe ga jij om met vermoeidheid en slaaptekort?


Trending op Mamaplaats: Hierom moet je vaker masturberen

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.