Alleenstaande ouder: dít moet je geregeld hebben!
Alleenstaande ouder? Zo regel je jouw financiën in een handomdraai
Het ouderschap kan een van de meest uitdagende en ervaringen van ons leven zijn, vooral als je als alleenstaande ouder door het leven gaat. Naast de dagelijkse verantwoordelijkheden die bij het opvoeden van kinderen horen, moet je ook je financiële situatie onder controle houden. Als alleenstaande ouder kan het moeilijk zijn om te weten waar je moet beginnen, maar maak je geen zorgen! Dit artikel geeft je een handig overzicht van wat je financieel moet regelen als alleenstaande ouder.
Kindgebonden budget
Als alleenstaande ouder kun je in aanmerking komen voor het kindgebonden budget. Dit is een financiële ondersteuning van de overheid voor ouders met kinderen tot 18 jaar. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van het inkomen, het aantal kinderen en de leeftijd van de kinderen. Je kunt het kindgebonden budget aanvragen bij de Belastingdienst.
Alleenstaande ouderkop
Als alleenstaande ouder heb je mogelijk recht op de alleenstaande ouderkop. Dit is een extra toeslag op het kindgebonden budget en is bedoeld om de kosten van levensonderhoud te dekken. Je hebt recht op de alleenstaande ouderkop als je geen partner hebt en je kind(eren) ten minste drie dagen per week bij jou wonen.
Kinderbijslag
Totdat je kind achttien jaar wordt, heb je als ouder recht op kinderbijslag. Dit bedrag, bedoeld om een deel van de kosten van de opvoeding te dekken, ontvang je aan het einde van elk kwartaal. Kort na de geboorte van je kind ontvang je hier een aanvraagformulier voor.
Inkomensafhankelijke combinatiekorting
Als werkende alleenstaande ouder kun je naast toeslagen ook in aanmerking komen voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Met deze korting kun je besparen op je inkomstenbelasting. Als je kind jonger is dan twaalf jaar op 1 januari van het jaar waarover je aangifte doet, mag je een bepaald bedrag van je inkomstenbelasting aftrekken.
Als jij en je ex-partner kiezen voor co-ouderschap of een ouderschapsplan hebben opgesteld, kunnen jullie ook allebei aanspraak maken op deze korting. Belangrijk hierbij is dat jullie kind minimaal drie dagen per week op beide woonadressen doorbrengt. Met alle uitkeringen, toeslagen en kortingen kan het lastig zijn om het overzicht te behouden. In dat geval is het verstandig om een boekhouder in te schakelen en je financiële plaatje te laten bekijken. Zo weet je zeker dat je optimaal gebruikmaakt van de beschikbare regelingen en kun je geld besparen.
Kinderopvangtoeslag
Als je kind(eren) naar de kinderopvang gaan, kun je in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag. Dit is een financiële bijdrage van de overheid om de kosten van kinderopvang te dekken. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van het inkomen en het aantal kinderen dat naar de opvang gaat. Je kunt de kinderopvangtoeslag aanvragen via de Belastingdienst.
Alimentatie
Als je ex-partner niet bijdraagt aan de kosten van de opvoeding en verzorging van jullie kind(eren), kun je alimentatie vragen. Alimentatie is een financiële bijdrage van de niet-verzorgende ouder voor de kosten van het levensonderhoud van het kind. De hoogte van de alimentatie wordt bepaald aan de hand van het inkomen van de niet-verzorgende ouder en de kosten van het kind.
Verzekeringen
Als alleenstaande ouder is het belangrijk om goed verzekerd te zijn. Je hebt in ieder geval een zorgverzekering nodig voor jezelf en je kind(eren). Daarnaast is het verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering en een inboedelverzekering af te sluiten.
Testament
Als alleenstaande ouder is het verstandig om een testament op te stellen. Hierin kun je vastleggen wie de voogdij over je kind(eren) krijgt als jij er niet meer bent. Daarnaast kun je in het testament vastleggen hoe je vermogen verdeeld wordt na je overlijden.
Als alleenstaande ouder is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van je financiële situatie en te zorgen dat alles goed geregeld is. Hopelijk helpen bovenstaande tips jou om een overzicht te krijgen!
Joann123
Good to know!