Snap

Check: op déze manier wordt je kind creatiever

6 tips om de verbeelding te stimuleren

Kinderen hebben een fantastische verbeeldingskracht, ze imiteren volwassenen, spelen graag winkeltje met denkbeeldige klanten en maken samen zandtaartjes. Maar wist je dat je hun creativiteit nog verder kunt stimuleren door te kiezen voor bepaald speelgoed of specifieke spelvormen? Hieronder hebben we de leuke manieren op een rijtje gezet!

Creativiteit bij kinderen 

Wist je dat kinderen vanaf ongeveer een jaar tot anderhalf jaar oud al beginnen met creatief spelen? Dit kun je stimuleren door niet altijd kant-en-klaar speelgoed te gebruiken. Kartonnen dozen, zand, water of zelfs een wasmand zijn fantastische materialen waarmee kinderen hun fantasie de vrije loop kunnen laten gaan. En als ze ongeveer 18 maanden oud zijn, beginnen ze met tekenen. Het begint met verwondering over wat er op het papier tevoorschijn komt als ze met het potlood bewegen en uiteindelijk zijn ze zelfs in staat om echte figuren te tekenen. Geef ze een thema of laat ze tekenen op muziek: hoe minder grenzen, hoe beter!

Maak een creatieve speelhoek

Maak samen met je kind een creatieve speelhoek in huis waar hij of zij kan tekenen, schilderen, knutselen en bouwen. Zorg voor verschillende materialen, zoals papier, verf, klei, bouwblokken en kostuums. Laat je kind zijn of haar fantasie de vrije loop en kijk wat er ontstaat.

Verzin verhalen en rollenspellen

Verzin samen met je kind verhalen en rollenspellen. Laat je kind bijvoorbeeld een superheld, prinses of dier spelen en bedenk samen avonturen en uitdagingen. Gebruik hiervoor kostuums, attributen en decorstukken om het nog leuker te maken.

Experimenteer met muziek en dans

Laat je kind experimenteren met muziek en dans. Speel verschillende instrumenten, zing liedjes of maak samen een dansvoorstelling. Maak het nog leuker door verkleed te gaan als muzikanten of dansers.

Bouw en knutsel samen

Bouw samen met je kind met bouwblokken, LEGO, duplo of andere constructiematerialen. Of knutsel samen met papier, karton en lijm. Maak bijvoorbeeld een vliegtuig, kasteel, auto of poppenhuis. Laat je kind zijn of haar eigen ontwerp maken en kijk wat er ontstaat.

Ga op ontdekkingstocht in de natuur

Ga samen met je kind op ontdekkingstocht in de natuur. Ga bijvoorbeeld wandelen in het bos, park of langs het strand en verzamel natuurlijke materialen, zoals takken, bladeren, stenen en schelpen. Maak hiermee kunstwerken of bouwwerken in de natuur.

Speel creatieve spelletjes

Speel creatieve spelletjes met je kind. Bijvoorbeeld Pictionary, waarbij je kind iets moet tekenen en jij moet raden wat het is. Of woordspelletjes, zoals ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’. 

En niet onderschatten... het is ook belangrijk om je kindje de kans te geven om zich te vervelen. Dit zijn de momenten waarop hij of zij extra uitgedaagd wordt om vindingrijk te zijn. Verveling stimuleert de verbeelding en creativiteit. Dus als jouw zoon of dochter weer eens zeurt dat hij of zij zich verveelt, lekker laten gaan... :)

Trending op Mamaplaats: Baby geboren in vruchtzak: hoe kan dit?

1 maand geleden

Nou sorry hoor maar geloof echt niet dat ze met 1,5 jaar al kunnen tekenen