Snap
  • moederschap
  • alleenstaande ouder
  • Kind
  • zwanger worden

Alleenstaand moederschap: dit wil je erover weten

Het is vandaag de Internationale Dag van de Alleenstaande Ouder

Nog steeds op zoek naar die ene geweldige partner? En tikt die biologische klok maar door? Dan is de gedachte aan alleenstaand moederschap vast al eens bij je opgekomen. Steeds meer single vrouwen kiezen er bewust voor om alleenstaande moeder te worden, oftewel BAM (Bewust Alleenstaande Moeder). Maar hoe neem je die belangrijke beslissing?

Bewust alleenstaande moeder worden is een grote beslissing, en het is normaal dat er een hoop vragen door je hoofd spoken. Je vraagt je misschien af:

Hoelang moet ik nog wachten op die perfecte partner?

Als je altijd al hebt gedroomd van een toekomst samen mét een partner, kan het best lastig zijn om dat idee nu definitief los te laten. En wat betekent het eigenlijk voor je kansen op een partner als je besluit een kind alleen op te voeden? Maar dan is er ook die druk van de tijd: je vruchtbaarheid neemt af naarmate je ouder wordt, en het proces om als alleenstaande moeder een kind te krijgen kan behoorlijk wat tijd in beslag nemen vanwege wachtlijsten. Vooral als je meerdere kinderen wilt, is het verstandig om niet te lang te aarzelen over het alleenstaande moederschap.

Ik wil een kind, maar wil ik dat ook in mijn eentje?

Een kinderwens kan heel sterk zijn, maar in je eentje een kind krijgen is wat anders dan binnen een relatie. Zelfs na een scheiding, is er dan meestal nog een ouder op wie je kunt terugvallen of mee kunt overleggen over de opvoeding van je kind. Als bewust alleenstaande moeder kun je je niet even terugtrekken als je ziek bent. Ook in je eentje verantwoordelijk zijn voor het gezinsinkomen kan heftig zijn.

Sociaal netwerk

Alleenstaande moeder worden betekent niet dat je er helemaal alleen voor staat. Een sterk sociaal netwerk kan een wereld van verschil maken in het balanceren van werk en zorgtaken. Voor sommige alleenstaande moeders is het zelfs een voordeel dat er geen partner in beeld is: je hoeft geen rekening te houden met een andere ouder en weet altijd waar je aan toe bent. Geen ergernissen meer over een partner die nooit ’s nachts uit bed gaat of elk weekend eropuit trekt.

Co-ouderschap

Voel je je niet klaar om het ouderschap helemaal alleen te dragen? Geen zorgen! Je kunt ook kiezen voor co-ouderschap met een alleenstaande vader of een homoseksueel koppel. Op die manier verdeel je de verantwoordelijkheden én de kosten, terwijl je kind toch de aanwezigheid van een vader in zijn leven heeft. Er zijn verschillende regelingen mogelijk. Het enige nadeel is dat je altijd rekening moet blijven houden met de vader(s), zelfs als jullie over de tijd misschien minder op dezelfde golflengte zitten. Daarnaast moet je kunnen omgaan met het feit dat je je kind een deel van de week, op bepaalde feestdagen en tijdens vakanties moet missen.

Sta ik mijn kind een vaderloze opvoeding toe?

Wanneer je ervoor kiest om als alleenstaande moeder door het leven te gaan, is dat vaak ook een keuze voor je kind om zonder vader op te groeien. Een serieuze beslissing waar veel vrouwen over nadenken. Professor Susan Golombok van de universiteit van Cambridge heeft 20 onderzoeken samengevat over kinderen van bewust alleenstaande moeders. Haar conclusie? Deze kinderen verschillen niet van kinderen uit traditionele gezinnen. Hun emotionele en sociale ontwikkeling, kwaliteit van leven en schoolprestaties zijn vergelijkbaar met die van kinderen die mét een vader opgroeien.

Zwanger worden als alleenstaande moeder

Als je op weg bent om een bewust alleenstaande moeder (BAM) te worden, kan je wel wat hulp gebruiken, Een zaaddonor is vaak een eerste stap, maar vaak heb je ook ondersteuning nodig van het ziekenhuis of een vruchtbaarheidskliniek. Welke route je precies bewandelt, hangt ook af van het type donor dat je kiest.

Als je niet meteen het medische circuit in wilt duiken, zijn er twee opties:
Thuisinseminatie (ICI): Dat betekent dat je thuis zaad van een bekende donor gebruikt. Sperma is na de zaadlozing maximaal een uur houdbaar op lichaamstemperatuur. Het is dus belangrijk dat de inseminatie zo snel mogelijk plaatsvindt. Met een steriliteit kitje (gewoon te krijgen bij de apotheek of online) kun je zelf thuis aan de slag. Maar als je dat toch niet zo ziet zitten, kun je ook altijd nog naar het ziekenhuis voor de inseminatie. Noemen we dat KID (Kunstmatige Inseminatie met Donorzaad).

Traject bij kliniek of ziekenhuis: Maar wat nou als je geen bekende zaaddonor hebt of wilt hebben? Dan kun je nog altijd naar een ziekenhuis of vruchtbaarheidskliniek gaan. Maar helaas, niet overal zijn ze even open voor singles met een kinderwens. Dus even goed informeren!

Als zwanger worden niet vanzelf gaat, zijn er verschillende vruchtbaarheidsbehandelingen die mogelijk uitkomst bieden. Denk aan IVF, IUI en ICSI. Meer hierover weten? Lees dan deze blog: 

Vruchtbaarheidsbehandelingen (IVF, ICSI, IUI)

Lees ook: 
Verschillende fertiliteitstrajecten

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.