Snap
  • fertiliteitstraject
  • alleenstaand
  • wensouder

Verschillende fertiliteitstrajecten

vooronderzoek op weg naar het moederschap

Wanneer je na gaat denken over een kinderwens als je alleenstaand bent kom je al snel uit bij verschillende fertiliteitstrajecten. Als alleenstaande vrouw zijn er meerdere wegen die je kan bewandelen onderweg naar het worden van een mama.

Wanneer mensen het hebben over een fertiliteitstraject komen de termen IVF en reageerbuisbaby vaak voorbij, althans in mijn omgeving. Vaak is het minder bekend dat er meer trajecten zijn dan alleen maar een IVF traject. In mijn zoektocht naar een traject wat bij mij paste heb ik mij dan ook goed ingelezen over de verschillende mogelijkheden. Zoals in een eerdere blog beschreven koos ik ervoor mij in te schrijven bij een fertiliteitskliniek en mij hier te laten begeleiden door professionals in mijn reis naar het moederschap. IUI, IVF en ICSI dit zijn de fertiliteitsbehandelingen binnen de kliniek.

IUI staat voor intra-uteriene inseminatie. Bij deze behandeling wordt het sperma bewerkt en blijven alleen de goede zaadcellen over. Deze zaadcellen worden door middel van een dunnen katheterslang hoog in de baarmoeder ingebracht rondom de ovulatie. De zaadcellen worden door een arts geplaatst en de eventuele bevruchting vindt in het lichaam plaats. Eigenlijk hetzelfde als wanneer je seks zou hebben en heirdoor zwanger zou raken.

Een andere behandeling kan een IVF behandeling zijn, IVF staat voor in-vitrofertilisatie. Het grote verschil van een IUI en een IVF traject is dat bij een IVF traject de bevruchting buiten het lichaam plaatsvind en de bevruchte eicel wordt teruggeplaatst in de baarmoeder.

Als laatste bestaat er ook nog een ICSI traject, ICSI staat voor intracytoplasmatische sperma-injectie. Bij een ICSI wordt een zaadcel onder de microscoop direct in de eicel ingebracht. Dit gebeurt in een laboratorium. Wanneer de eicellen onder de microscoop zijn bevrucht is het tijd om zo een 5 dagen te wachten. Na het wachten wordt er een bevruchte eicel (embryo) uitgekozen die zich het mooiste heeft ontwikkeld. Deze wordt dan in de baarmoeder teruggeplaatst.

Bovenstaande informatie heb ik tijdens mijn zoektocht gevonden op het internet. Persoonlijk vond ik het heel fijn om deze kennis al te hebben voordat ik het gesprek bij de kliniek aan zou gaan. Uiteindelijk ben ik zelf gestart met een IUI behandeling.